Παράσταση ντροπής με έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή

Λίγο πριν από τις 11 προχθές το βράδυ ένα ακόμα επεισόδιο του «Σασμού» ολοκληρωνόταν, με εντυπωσιακή τηλεθέαση 26,8%. Μερικά λεπτά μετά άρχιζε η πολυδιαφημισμένη εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι τηλεθεατές άρχισαν να πατάνε μαζικά το «off» στα τηλεκοντρόλ τους. Για τον Alpha μόλις συντελούνταν μια μικρή καταστροφή.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Σχεδόν οι δύο στους τρεις τηλεθεατές που ήδη έβλεπαν το συγκεκριμένο κανάλι, αποχώρησαν. Οι «Πρωταγωνιστές» δεν… πρωταγωνίστησαν στην τηλεθέαση. Εκαναν μόλις 10%. Στην προηγούμενη εκπομπή του Θεοδωράκη με μαρτυρίες επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο η τηλεθέαση ήταν αυξημένη κατά 36% σε σχέση με προχθές.

Μια εξήγηση είναι ότι η εκπομπή παραπλάνησε. Διαφήμιζε ότι στον πρωθυπουργό θα απευθυνθούν ερωτήματα από «νέους που ήταν στο τρένο και έζησαν τον εφιάλτη στα Τέμπη». Ο Θεοδωράκης έκανε μόλις τέσσερα τέτοια ερωτήματα. Το πρώτο εξ αυτών, στην αρχή της εκπομπής, ήταν αρκετό για να κλείσουν οι δέκτες.

Στ. Θεοδωράκης: Ευδοκία Τσαγκλή, σύμβουλος επικοινωνίας, ήταν στο τρένο: «Αν ήμουν κόρη σας, κ. πρωθυπουργέ, και μετά από αυτό που έπαθα, σας έλεγα πως φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύατε;»
Κυρ. Μητσοτάκης: Θα της έλεγα ότι πρέπει τελικά να επιμείνει. Να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν εξοργιστική. Σε μια κοπέλα που είχε εμφανιστεί στην προηγούμενη εκπομπή του Θεοδωράκη τραυματισμένη και με σημάδια στο πρόσωπο και στην ψυχή της από τον εφιάλτη που έζησε, ο Μητσοτάκης είχε να της προτείνει «να βάλει και αυτή πλάτη».

Με την κλασική του μέθοδο αποποίησης ευθυνών ο πρωθυπουργός αντί να της ζητήσει συγγνώμη για το σιδηροδρομικό δίκτυο-καρμανιόλα και τα σάπια, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στη συνέχεια, τρένα της Hellenic Train, φόρτωσε την ευθύνη στο… θύμα.

Η χώρα, κατά τον πρωθυπουργό, θα αλλάξει αν βάλει πλάτη και σιωπήσει η τραυματισμένη, όχι αν η κυβέρνησή του πάψει να υπογράφει σκανδαλώδεις συμβάσεις που είναι για Ειδικό Δικαστήριο, ούτε αν η κυβέρνησή του κάνει τα απαραίτητα για ένα ασφαλές δίκτυο και δεν χώνει με ρουσφέτια άχρηστους σταθμάρχες και ακόμα πιο άχρηστα στελέχη στις διοικήσεις του ΟΣΕ.

Ο κόσμος, αηδιασμένος, γύριζε κανάλι για να… σωθεί από τη δοκιμασία. Δεν ήθελε άλλο να βλέπει ούτε το ρεσιτάλ δειλίας και ψεμάτων του Μητσοτάκη ούτε τις ασίστ ενός πρώην συμπαίκτη του στην πολιτική σκηνή της χώρας, του Θεοδωράκη, που ξαναθυμήθηκε τη δημοσιογραφία μόνο όταν τον ξέβρασε το εκλογικό σώμα.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει και δημοσίως ψέματα. Όπως ο Γεραπετρίτης επιχειρούσε να μας πείσει ότι υπάρχει τηλεδιοίκηση, έτσι και ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει και λειτουργεί σύστημα επικοινωνιών GSM-R.

Την ίδια ώρα μετέφεραν την απάντηση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστα Γενιδούνια, που ήταν σε πάνελ στο κανάλι Kontra. «Οχι, δεν λειτουργεί το GSM-R σε επικοινωνία των μηχανοδηγών με τους σταθμάρχες» ξεκαθάρισε.

Η εκπομπή-φάρσα δεν ήταν καν ζωντανή. Επρόκειτο για κονσέρβα. Μονταρισμένη, σκηνοθετημένη και προβαρισμένη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, συστηματικά αποφεύγει ανοιχτές συνεντεύξεις Τύπου. Ισως επειδή ξέρει ότι όσο περισσότερο το κοινό τον γνωρίζει κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες τόσο περισσότερο τον αντιπαθεί. Οι ψηφοφόροι τείνουν να ξεχωρίζουν πότε βλέπουν κάτι αληθινό και πότε χάνουν τον χρόνο τους, όπως προχθές.

Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε κάθε γνωστή τεχνική για να μην πει τίποτα ουσιαστικό για το δυστύχημα. Μετατόπισε ξανά τις ευθύνες στους άλλους για όσα δεν έκαναν ή για όσα πρέπει να κάνουν. Στην… Ευδοκία, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι, στα… golden boys που δεν έχουμε στον ΟΣΕ.

Οι ερωτήσεις ήταν έτσι κι αλλιώς νερωμένες, ενώ όταν η κουβέντα «άνοιξε» ο Θεοδωράκης είχε ένα ακόμα φάλτσο. Εθιξε το ενδεχόμενο συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αλλά ξέχασε να ρωτήσει πώς θα ήταν δυνατόν να συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης με τον υποκλοπέα του.

Αντί απαντήσεων ο Μητσοτάκης παρουσίαζε τη δική του πολιτική ανάλυση ως τρίτο πρόσωπο κι όχι ως κυβερνήτης της χώρας της οποίας έχει την άμεση ευθύνη, αυτοδικαιωνόταν, αυτοδιαφημιζόταν κι έλεγε ανακρίβειες. Ηθελε να έχει μια συνέντευξη με τους δικούς του όρους κι ο Θεοδωράκης του το πρόσφερε. Στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κόσμου, την τηλεθέαση και τον θυμό στα social media, έχασαν και οι δύο.

Ο δημοσιογράφος εμφανώς δεν έκανε τη δουλειά του. Ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε καν να πει ευθέως ότι θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train ή τι θα κάνει με τον Καραμανλή.

Για τους ΔΑΠίτες που τοποθέτησε ως στελέχη στους οργανισμούς είπε ότι «δεν ήταν κομματικοί διορισμοί με τη στενή κλασική έννοια». Με το γνωστό «Φταίμε όλοι» τεμάχισε τις ευθύνες του. Και έκανε τη… χάρη στη χώρα που επί εβδομάδες τού ζητάει να ορίσει την ημερομηνία για την κάλπη που έρχεται, να ανακοινώσει εκλογές «τον Μάιο», από μια τηλεοπτική εκπομπή κι όχι από το βήμα της Βουλής, χωρίς, -λόγω της ανασφάλειάς του- να δώσει και πάλι σαφή ημερομηνία.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε σκηνοθετικά, με τον Θεοδωράκη να φεύγει κλείνοντας την πόρτα του Μαξίμου. Αφήνοντας πίσω του έναν θρασύδειλο πρωθυπουργό και τη δημοσιογραφία σε διασωλήνωση.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εκανε πρακτική στις αγγλικές Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004 και το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και από τις 7 Ιουλίου 2019 πρωθυπουργός της Ελλάδος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις