Για την Ελλάδα, το θέμα είναι αν ο νεότερος Μητσοτάκης ξεκόλλησε από αυτό που λέγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον παλαιότερο: Δεν θα δώσει απλώς την Ακρόπολη, αλλά θα τη δώσει και μισοτιμής…

Όσο στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ εκπαίδευε τον Κασσελάκη να μην λέει «κρατίδιο» ,το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στη Νέα Υόρκη, ο Μητσοτάκης έπιανε πάλι την κουβέντα με τον Ερντογάν.

Την είχαν ξεκινήσει στο Βίλνιους, από το σημείο που την άφησαν εκείνο το μεσημέρι του 2022 στο Βόσπορο- που στη συνέχεια στράβωσε.

Δεν είναι παράδοξο ότι δεν μάθαμε πολλά στις – περιέργως χωριστές- ανακοινώσεις τους.

Παράδοξο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, που οφείλει να παρακολουθεί στενά τα ελληνοτουρκικά, βρίσκεται αλλού.

Οι μισοί συντάσσονται με το σόφισμα «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» , που διακρίνεται στο φόντο των χειρισμών Μητσοτάκη.

Οι άλλοι μισοί περιμένουν να μάθει ο Κασσελάκης καλά ελληνικά, για να του κάνουν ταχύρρυθμα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής.

Μόνο που ως τότε ο Μητσοτάκης θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο «είμαι ο νέος Βενιζέλος, δοξάστε με» -για τη «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο.

Τι ακριβώς επιδιώκει να παραπεμφθεί από κοινού στη Χάρη, δεν είναι ευκρινές. Αλλά είναι χαρακτηριστική η νοοτροπία του: δεν γίνεται να τα πάρεις όλα σε μια διαπραγμάτευση.

«Μην είμαστε και πλεονέκτες», που έλεγε ο Χατζηχρήστος στον «Ηλία του 16 ου».

Κατά την πρωθυπουργική αντίληψη, είναι λογικό κάτι να πάρουν και οι Τούρκοι .

Μόνο που αυτό που ενδέχεται να πάρουν, ανήκει στην Ελλάδα, με βάση τις Συνθήκες.

Εφόσον ο Μητσοτάκης, θεωρεί -ορθώς- ως παραβίαση του διεθνούς Δικαίου να πάρει ο Πούτιν κάτι από όσα διεκδικεί από την Ουκρανία, πώς νοείται να πάρει η Τουρκία κάτι από όσα διεκδικεί από την Ελλάδα;

Ξέρουμε τι ακριβώς επιβουλεύεται ο Ερντογάν. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ακριβώς συζήτησαν, πάλι.

«Όχι θέματα κυριαρχίας», είπε ο Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει. Αυτό δα έλειπε.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε συνάντηση κορυφής, οι δυο πλευρές δεν συμπίπτουν στο τι συζήτησαν.

«Μόνο τις ζώνες» λέει η Ελλάδα – συν το μεταναστευτικό αυτή τη φορά. Αλλά οι Τούρκοι υπαινίσσονται ότι η ατζέντα ήταν ευρύτερη.

Το βέβαιο είναι ότι δεν συζήτησαν το Κυπριακό- αφού αυτός που είχε λόγο να το θέσει, δεν το έκανε και οφείλει να εξηγήσει γιατί.

Ειδικά από τη στιγμή που ο κληρονόμος του «Αττίλα», ζήτησε επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη να του αναγνωρίσουν – ως κράτος- το «κρατίδιο» και ας ξέρει λιγότερα ελληνικά από τον Κασσελάκη.

Εν όψει της συνάντησης του Δεκεμβρίου, η κατάσταση ωραιοποιείται εκατέρωθεν. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Είναι γνωστό πού το πάει Ερντογάν , όταν μιλάει για εξομάλυνση.

Για την Ελλάδα, το θέμα είναι αν ο νεότερος Μητσοτάκης ξεκόλλησε από αυτό που λέγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον παλαιότερο:

-Δεν θα δώσει απλώς την Ακρόπολη, αλλά θα τη δώσει και μισοτιμής…

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις