Παράθυρο για -ευρύ ή διορθωτικό- ανασχηματισμό, που το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, συνιστά η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιοριστεί σε «σημειακές» εκ των έσω παρεμβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τις παραιτήσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει σε άμεσο restart, μέσω αλλαγών στο υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο, είναι σαφές πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα πολιτικά αλλά και «γεωγραφικά» μηνύματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου – οι περιοχές δηλαδή όπου η ΝΔ είχε επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου και εκείνες όπου ενδεχομένως το «μήνυμα» των πολιτών ήταν ηχηρότερο.

Πάντως, οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη νέα ανθρωπογεωγραφία του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι εξαιρετικά περιορισμένες, δεν πρέπει να υποτιμώνται. Η ανάληψη της θέσης του γ.γ του Πρωθυπουργού από τον Στ. Κουτνατζή, ένα πρόσωπο με σαφή τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το ότι ο Στ. Παπασταύρου δεν αντικαταστάθηκε -τμήμα μόνο των αρμοδιοτήτων του- θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης-, εκτιμάται πως «στεγανοποιεί» σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως «ενοποιεί» τα μηνύματα που θα εκπέμπονται εφεξής.

Παράλληλα, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον Μ. Βορίδη λόγω της διεύρυνσης του «χαρτοφυλακίου» του, πρόσωπα που γνωρίζουν άριστα και εκ των έσω τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως πραγματικός κερδισμένος των πρόσφατων ανακατατάξεων είναι ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας, που είναι πρακτικά ο μόνος με σταθερή παρουσία στον στενό πυρήνα του «επιτελικού κράτους» από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει όλους τους φορείς που υπάγονται στον πρωθυπουργό καθώς και την εποπτεία του foresight που «τρέχει» ο Γ. Μαστρογεωργίου.

Το κυριότερο όμως, είναι πως σε κάποιον περνάει η διαχείριση θεμάτων σχεδιασμού και στρατηγικής για τα οποία είχε την ευθύνη ο Στ. Παπασταύρου, αλλά και η εποπτεία της ΕΥΠ, ως προς το νομοθετικό σκέλος. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να επενδύσει σε «δοκιμασμένες» λύσεις, καθώς στην πολιτική σκηνή κυριαρχεί τοξικότητα, ενώ ο χρόνος προς τις ευρωεκλογές μετράει αντίστροφα.

Με το σκεπτικό της αποφυγής «στοιχημάτων» ενόψει της κάλπης πραγματοποιήθηκε εξάλλου και η αναβάθμιση του έμπειρου στα κομματικά Θ. Νέζη που θα αναλάβει ρόλο συνδέσμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αντικαθιστώντας στα συγκεκριμένα καθήκοντα τον Γ. Μπρατάκο. Όπως και εκείνη της επίσης πολύ παλαιάς συνεργάτιδος του κ. Μητσοτάκη, της Ελένης Σχινά, που τοποθετήθηκε διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού.

Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Φωτογραφία: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις