Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τη Ν.Δ. να ανακάμπτει ελαφρώς, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, χρειάζεται ακόμα να διανυθεί πολύς δρόμος για την αυτοδυναμία, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου τη θεωρούν απαραίτητη δεδομένου ότι, εάν η Ν.Δ. βγει απλώς πρώτο κόμμα, θα πρέπει να βρει κυβερνητικό εταίρο, που για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει.
Καθώς μάλιστα στη Βουλή έχει διαβιβαστεί η δικογραφία για τα Τέμπη και τις ευθύνες Καραμανλή, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα.
Τα γαλάζια στελέχη επιθυμούν με κάθε τρόπο να μην επιστρέψει η κατάσταση στη δύσκολη περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, όταν ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών εμφανίζονταν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είχε κάνει συγκάλυψη ευθυνών στο θέμα των Τεμπών. Άλλωστε αυτό ακριβώς το θέμα πλήρωσε δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα, το οποίο εμφανίστηκε κάποια στιγμή να χάνει μέχρι και 15 μονάδες από το ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.
Εύλογα λοιπόν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τα ίδια λάθη επαναφέροντας στην κοινωνία το ίδιο νοσηρό κλίμα. Επιμένουν μάλιστα ότι, εφόσον προκύψουν στοιχεία για ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, καθώς, όπως υποστηρίζουν γαλάζιοι παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί πάλι απολογούμενος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας Κώστας Καραμανλής, με βάση τα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και της «Real News», φαίνεται ότι είναι έτοιμος να κάνει αποκαλύψεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός λέει ότι για αυτά για τα οποία τον κατηγορούν – υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΟΣΕ – έδρασε αμέσως μόλις πήγαν σε αυτόν οι δύο προειδοποιητικές επιστολές τον Σεπτέμβριο του 2021. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι έχει αλληλογραφία με την οποία ζήτησε αμέσως από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών προσωπικό και χρήματα.
Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ, η πλευρά Καραμανλή αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το προσωπικό ενισχύθηκε μόνο αφού ο ίδιος προσέλαβε 200 εργαζόμενους με μπλοκάκια, καθώς το ΑΣΕΠ κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Εάν ο πρώην υπουργός περάσει στην αντεπίθεση βλέποντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τον «θυσιάσει» προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το θέμα των Τεμπών, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε νέα επεισόδια στην υπόθεση αυτή.
Στροφή στην κοινωνία
Μέχρι τότε, ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει στη… βάση τους όσους ψηφοφόρους της Ν.Δ. βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο 20% των αναποφάσιστων το 27% προέρχεται από τη Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος κινείται γύρω στο 60%, κάτι που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι ακόμα επιφυλακτικοί απέναντι στο κόμμα τους.
Προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος του στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και σε αυτά που η Ν.Δ. έχει αναδείξει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η βία στα πανεπιστήμια, τα μέτρα για την βία των ανηλίκων μέχρι την αξιολόγηση του δημοσίου από τους πολίτες.
Παράλληλα αλλάζει και η ρητορική των κυβερνητικών στελεχών τα οποία επιχειρούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες και θετικές εξελίξεις στην οικονομία ενόψει της ΔΕΘ. Μάλιστα κάποιοι εμφανίζονται να υπερβάλλουν σε αυτή την προτροπή του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να αναγκάζεται να «μαζεύει» την κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το αφήγημα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, το οποίο αναγκάστηκε να διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τον ρόλο του καλού αγγελιαφόρου έχουν αναλάβει ο Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αποφασιστεί να βγαίνουν μπροστά αναδεικνύοντας τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Το αφήγημα με το οποίο θα κινηθούν έχει τη βάση του:
● στην ανάγκη να υπάρξει διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας,
● στις περαιτέρω φοροελαφρύνσεις,
● αλλά και στις εξαγγελίες που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμα επιχειρεί να αναδειχθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επαρχία, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση του πολύπαθου Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη.
Οι πληροφορίες λένε ότι καθημερινά πλέον γίνονται συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους – προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώνεται στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών στις εφημερίες.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις