Αν θεωρήσουμε ότι το βήμα της ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό θα αποτελούσε και βήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης μετά από μια δύσκολη χρονιά, τότε το βήμα αυτό ήταν μάλλον… χαλαρό.

Όχι ότι αποτελεί καμιά ιδιαίτερη έκπληξη: άλλωστε, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιέγραψε ως πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι η ανυπαρξία της αντιπολίτευσης («αφασία» είναι ο όρος που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ) και μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για τη ΝΔ, έστω και μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να αποφευχθούν… παρατράγουδα με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, εξέφρασε την άποψη ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα αυτοδυναμίας – υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι… δεν πάει πουθενά, υπογραμμίζοντας πως «έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και επιτρέψτε μου να πω ότι θα φάνταζε αλαζονικό και αυτοαναφορικό να πω το τι θα γίνει το 2027. Μπορώ να σας πω όμως -το είπα και πέρυσι- ότι δεν έχω σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος για μια πλήρη θητεία και σκοπεύω να την εξαντλήσω», ενώ διέψευσε και σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «είμαι παλιός και έμπειρος και πάντα μου γινόταν η ερώτηση των πρόωρων εκλογών και πάντα διαψευδόταν. Θα διαψευστεί και τώρα».

Όσον αφορά στην εσωτερική κριτική που δέχεται, τόσο από στελέχη της ΝΔ όσο και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σέβεται τις απόψεις των δύο προκατόχων του στο Μαξίμου, αλλά διαφωνεί με αυτές και ότι ως πρόεδρος του κόμματος μπορεί ο ίδιος να διαμορφώνει την πολιτική του. Απέρριψε τα καλέσματα για «δεξιά στροφή» και τόνισε ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και ότι άλλοι έχουν ζητήματα ενότητας. Πάντως Καραμανλής και Σαμαράς δεν πήγαν στη ΔΕΘ, από την οποία απουσίασαν κι άλλοι βουλευτές.

Μέτρα με στόχευση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς περιλάμβαναν πολλές στοχεύσεις σε κρίσιμες εκλογικά ομάδες (συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ένστολοι, γιατροί, κ.λπ.), όπερ σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός μοιάζει να επιδιώκει να… αποκλιμακώσει τη δυσφορία που εκδηλώθηκε από αυτούς τους πολίτες στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, το κεντρικό μήνυμα, όσον αφορά στην οικονομία, που ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμένει σφιχτή, και ότι οι παροχές θα είναι μετρημένες. Από τη μια λόγω του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και από την άλλη διότι, όπως είπε, «η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8%, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010».

Μισθοί και ΕΣΥ σε πρώτο πλάνο

Επίσης, από άποψη κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος, και ιδίως σε σχέση με την κριτική περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και κάλεσε τους πολίτες να έχουν υπομονή, καθώς όπως είπε οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων χρειάζονται χρόνο για να γίνουν αισθητές. Και κάπου εκεί σημείωσε ότι «έχουμε 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας».

Στο ίδιο πλαίσιο και μιλώντας για τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της τετραετίας, ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο την αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στο βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Είπε ότι ξέρει πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις, προσέθεσε. Τόνισε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας καλοπληρωμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι και επανέλαβε ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

 

Η δίκη για τα Τέμπη θα ξεκινήσει ως το τέλος του 2024

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση του topontiki.gr για την τραγωδία των Τεμπών, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός «χτύπησε καμπανάκι» στη δικαιοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δίκη αυτή θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Και πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη επέτειο αυτής της τραγωδίας, χωρίς να έχει ξεκινήσει η δίκη. Αυτό προφανώς δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση. Νομίζω, όμως, ότι όλοι και στη δικαιοσύνη αντιλαμβάνονται, παρότι είναι μία εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση αυτή, ότι πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης αν δεν κάνουμε και δεν κάνει πρωτίστως η δικαιοσύνη -εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε- ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε η δίκη αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις