Τα πυρά ακόμα και του -μέχρι χτες- φιλοκυβερνητικού Τύπου, συγκέντρωσε ο τελευταίος ανασχηματισμός, ο οποίος λίαν επιεικώς χαρακτηρίζεται από «άτολμες επιλογές και κινήσεις, με στόχευση κατά μείζονα λόγο στο εσωκομματικό ακροατήριο». Κοντολογίς, παρά το κυβερνητικο επικοινωνιακό αφήγημα ότι το μέγαρο Μαξίμου «έλαβε το μήνυμα» των εκλογών, κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει ο ανασχηματισμός.

Ως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος των -επί σειρά ετών- πολιτικών Μητσοτάκη, δεδομένου μάλιστα ότι δεν νοιώθει άμεσα στην πλάτη της την ανάσα της αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον, αφού το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι παρά ανακύκλωση προσώπων, τα οποία -με απειροελάχιστες εξαιρέσεις- εδώ και πέντε χρόνια ο πρωθυπουργός αλλάζει από το ένα υπουργείο στο άλλο.

Μερίδα του αντιπολιτευόμενου δεξιού Τύπου, πάντως, επικρίνει τον Κ. Μητσοτάκη επειδή στη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του υπάρχουν «17 εκσυγχρονιστές, οι 8 υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ». Να σημειωθεί ότι μπροστά του ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάποιους σοβαρούς «σταθμούς», όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αρχή του 2025, και συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει την ίδια χρονική περίοδο.

Πάντως, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ήδη γίνονται σοβαρές κινήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την αμφισβήτηση των ηγεσιών τους. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για Κασσελάκη – «διάττοντα αστέρα». Επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έκανε ανοικτή παρέμβαση, καλώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική.

Ανασχηματισμός – οπερέττα

Σε πλήρη διάσταση με τις αγωνίες της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και τώρα τοποθετεί σε υπουργικά πόστα, στις θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, άτομα της «εμπιστοσύνης» του, κυρίως εξωκοινοβουλευτικούς και «εκλεγμένους» βάσει της λίστας του ψηφοδέλτιου Επικρατείας. Τόσο που μεταξύ των Νεοδημοκρατών το νέο σχήμα χαρακτηρίζεται ως «κυβέρνηση της Εκάλης και του Κολλεγίου».

Σε επίπεδο υφυπουργών, και πάλι κυριαρχούν οι εξωκοινοβουλευτικοί, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, ο Νότιος Τομέας και το Επικρατείας. Υπάρχουν, επίσης, από την Α’ Θεσσαλονίκης και τις Κορινθία, Μαγνησία, Αχαΐα, Φθιώτιδα, Δυτ. Τομέα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Δυτ. Αττική, Ρέθυμνο, Β’ Θεσ/νίκης, Πιερία, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Τρίκαλα, Πέλλα, Λάρισα, Κέρκυρα.

Απούσα η Βόρειος Ελλάδα

Στην πλειοψηφία του το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από άτομα που προέρχονται από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την Α’ Αθηνών, τον Νότιο Τομέα Αθηνών, και την Ανατολική Αττική. Γενικότερα, βορείως της Καρδίτσας, μόνο ένας υπουργός τοποθετήθηκε (Μετανάστευσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος), τρεις υφυπουργοί από Θεσσαλονίκη, μια από Πιερία, και ένας από Πέλλα (τυπικά, βέβαια, και ο Κ. Μητσοτάκης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι εκτός κυβέρνησης έμειναν οι περιφέρειες: Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ημαθία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ευρυτανία, Βοιωτία, Εύβοια, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι.

Ολα αυτά τη στιγμή που τα ποσοστά της ΝΔ στη Βόρειο Ελλάδα είναι απογοητευτικά, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ψήφων στις δυνάμεις του τόξου δεξιότερά της. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στη Μακεδονία, και στις 14 εκλογικές της περιφέρειες: ΝΔ 238.700 (26,61%), Ελληνική Λύση 131.355 (14,64%), Νίκη 56.056 (6,25%), Φωνή Λογικής 29.828 (3,32%). Αθροιστικά: Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής 217.239 24 ψήφους, (21%).

Αλλά και στη Θράκη (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη) υψηλά είναι τα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα που στηρίζεται από την Αγκυρα. Αναλυτικότερα: ΝΔ 33.510 (23,95%), ΚΙΕΦ – «μειονοτικό» κόμμα 26.319 (18,81%), ΠΑΣΟΚ 16.849 (12,04%), Ελληνική Λύση 15.296 (10,93%), ΣΥΡΙΖΑ 12.754 (9,12%), Νίκη 5.827 (4,16%), ΚΚΕ 5.717 (4,09%), Φωνή Λογικής 5.638 (4,03%).

Απώλειες ενός εκατομμυρίου ψήφων

Οπως υποστηρίζει, πάντως, η εφημερίδα, «Καθημερινή», απώλειες δεν είχε η ΝΔ μόνο δεξιότερά της. «Επί του 40,56% που πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, έχασε 5 μονάδες προς τα δεξιά, 6,1% προς το Κέντρο και 1,1% προς άλλα κόμματα. Οι διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά ήταν προσεγγιστικά 200.000. Προς το Κέντρο «έφυγαν» πάνω από 250.000, ενώ προς άλλα κόμματα περίπου 50.000. Σύνολο 500.000».

»Μπορούμε να πούμε πως περίπου 490.000 ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν την αποχή. Δεν πήγαν δηλαδή στο παραβάν να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ, ψηφίζοντας άλλο κόμμα, αλλά προτίμησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια ή την αδιαφορία τους εξ’ αποστάσεως». Σύνολο, δηλαδή, απώλειες ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων.

Θα βγει η τριετία;

Η εφημερίδα, «το Βήμα» σημειώνει πως «κοινή πεποίθηση είναι ότι η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πλήρωσε μαζεμένες όλες τις αυθαιρεσίες, τις μονομέρειες και τα πάμπολλα ελλείμματα της πολιτικής της». Και προσθέτει: «Αν εμπεδωθεί και επικρατήσει αυτή η πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, η φθορά θα λάβει γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να παραδοθεί πριν την ώρα της. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι φτάνει ο καιρός για ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας, ακόμη και για αποσχιστικές τάσεις υπό το βάρος και των πολιτικών μετατοπίσεων που αναμένονται στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ μετά την πιθανή πια επανεκλογή Τραμπ».

Αντίστοιχη είναι η επισήμανση που κάνει η εφημερίδα, «Αυγή», η οποία αναφέρει πως «η εντύπωση που τείνει να επικρατήσει στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να βγάλει την τριετία».

Αναλυτικότερα, «το Βήμα» τονίζει πως «οι υποκλοπές, η διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών, η εσπευσμένη προσχώρησή της ΝΔ στη ζώνη του δικαιωματισμού, τα σχέδιά της για την ανώτατη εκπαίδευση, η δεδομένη εύνοιά της προς τα ιδιωτικά, πολυεθνικά πια, σχήματα της υγείας σε βάρος του ΕΣΥ, η ανοχή της επίσης προς τα -κρίσιμα για την εξέλιξη των τιμών και την παράταση της ακρίβειας– ολιγοπώλια των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των τραπεζών και των ισχυρών του λιανεμπορίου, η αδυναμία της επιπλέον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη στεγαστική κρίση που καταδυναστεύει τους νέους, η δημοσιονομική ακαμψία όσον αφορά τις επιλογές της φορολογικής πολιτικής, όπως και η απροθυμία της να λάβει μέτρα άμβλυνσης των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, πολλαπλασίασαν με τον καιρό τα κύματα δυσαρέσκειας, με αποτέλεσμα να εκφραστούν στις ευρωκάλπες. Για να μη μιλήσουμε για τα φημολογούμενα και εκτεινόμενα πλέον φαινόμενα διαφθοράς που δηλητηριάζουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πολίτες και δημιουργούν αισθήματα αποστροφής και καταδίκης».

Παρέμβαση Καραμανλή – Σαμαρά

Κατά την «Αυγή», πάντως, «ο ανασχηματισμός ήταν αναγκαστική κίνηση για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια στο κόμμα του, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε επιβεβαιώνει την αμηχανία του». Επιπλέον, «οι αρνήσεις που δέχθηκε από κορυφαίους υπουργούς, που έχουν τις δικές τους ατζέντες και φιλοδοξίες, είναι ενδεικτικές ότι η περίοδος της παντοδυναμίας του έχει παρέλθει».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως «αναμένεται η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά -εκτιμάται ότι θα είναι σε συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή-, που δεν θα περιορίζεται στην εξωτερική πολιτική αλλά θα θέτει ευρύτερο ζήτημα επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος και της στρατηγικής της κυβέρνησης».

Αποτυχία μέτωπα ακρίβειας – ελευθέρων επαγγελματιών

Ο ανασχηματισμός σε ορισμένα υπουργεία, όπως όλα δείχνουν, έγινε για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ειδικά, στο υπουργείο Ανάπτυξης που τόσο η τελευταία ηγεσία του, όσο και οι προηγούμενες (π.χ. Αδωνις Γεωργιάδης) ευθύνονται για την ακρίβεια, έπρεπε να «θυσιαστεί» ο Κώστας Σκρέκας.

Αντίστοιχα, επειδή τα ποσοστά της ΝΔ έπεσαν κάθετα στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας του φορολογικού, «θυσιάστηκε» ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειται για ένδειξη της διάθεσης της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει (!) τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και να κάνει τις όποιες αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις. Δηλαδή, και εδώ, για εκλογικούς λόγους, ενδέχεται να υπάρξει νέα … κωλοτούμπα.

Θεοδωρικάκος: Στο στόχαστρο παλαιών επικρίσεων

Το υπουργείο Ανάπτυξης εδόθη στον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος καλείται να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, η επαναφορά του στην κυβέρνηση ξαναέφερε στη δημοσιότητα επικρίσεις σε βάρος του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας όσο ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απ όπου και «αναδομήθηκε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Documento», «δικογραφία-φωτιά σε βάρος του νέου υπουργού Ανάπτυξης βρίσκεται εδώ και επτά μήνες στα συρτάρια της Βουλής, χωρίς να έχει απασχολήσει τον πρωθυπουργό, αλλά και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η δικογραφία περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για αθέμιτες παρεμβάσεις του την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να γίνουν τα χατίρια επίορκων αστυνομικών που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα».

»Η δικογραφία περιέχει και δεκάδες γραπτά και ηχητικά μηνύματα μεταξύ του -δολοφονηθέντος με 40 σφαίρες στον Γέρακα- εμπόρου καυσίμων, Γιώργου Μήτσου, και αξιωματικού της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για τις συνομιλίες που είχε αποκαλύψει το Documento αλλά και το «Βήμα της Κυριακής» τον Φεβρουάριο του 2023, στις οποίες ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ ενημέρωνε τον Μήτσου για μεταθέσεις και τοποθετήσεις που ήθελε να γίνουν σε κομβικά πόστα της ΕΛΑΣ «με δικούς τους ανθρώπους» προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του. Οπως προέκυπτε, ο Μήτσου είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και στην ΕΥΠ και είχε διασυνδέσεις ακόμη και με ανθρώπους του τότε υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας στο προσκήνιο

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ ήδη τίθενται θέματα ηγεσίας. Οπως αναφέρει «το Βήμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης, «αποτυγχάνοντας να κερδίσει τη δεύτερη θέση που είχε στοχεύσει, πιέζεται να ανοίξει τάχιστα, εντός του έτους, τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ιστορικού κόμματος. Τα πυρά που δέχεται είναι συντονισμένα και επιπλέον αντιμετωπίζει και αυτός την πίεση για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου».

Μάλιστα, ο Δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, «Καθημερινή», ανέφερε ότι πρέπει να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ. «Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες».

ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Πρώτο Θέμα», ο Χ. Δούκας βγαίνει μπροστά για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε, αφού δεν ήρθε δεύτερο, και ζητάει εκλογές τώρα από τη βάση και νέα αρχή για να μην οδηγηθεί το κόμμα σε παράλυση και σήψη.

Από τη μεριά της, η εφημερίδα, «Αυγή», σημειώνει πως «στις αρχές του έτους, στα ενδότερα της Χ. Τρικούπη φέρεται να εκπονήθηκε το σενάριο για συνένωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς. Έκτοτε, υπήρξαν δημόσια δείγματα γραφής για συνεννόηση των δύο χώρων. «Ξέχνα το», η απάντηση μέσα από το ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τη μετεκλογική διαρροή».

Κασσελάκης: Διάττων αστέρας;

Οσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά «το Βήμα», αυτός «δέχεται έντονη κριτική εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι φανερό πλέον ότι νιώθει την ανάσα του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα μέσω του ομώνυμου Ινστιτούτου και όλα δηλώνουν ότι προετοιμάζει συστηματικά την επανάκαμψή του στην κεντρική πολιτική σκηνή».

»Ισως είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς το εύρος των επιδιώξεων του κ. Τσίπρα, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν αμφιβάλλουν ότι θα θελήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και βεβαίως να είναι αυτός που θα την εκφράσει. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης θα πιέζεται ολοένα και περισσότερο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι έχει χαρακτηριστικά διάττοντος αστέρα».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις