Η κυβέρνηση επιχειρεί με ένα θετικό αφήγημα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τη Ν.Δ. να κατρακυλά δημοσκοπικά εξαιτίας της υπόθεσης των Τεμπών.
Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 880 ευρώ. Η αύξηση, όπως είπε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και συμπαρασύρει 19 επιδόματα και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο.
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα είναι ανεβασμένος κατά 35,4% σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ – ποσοστιαία αύξηση 6,02% – και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.
Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων:
● Περισσότεροι από 575.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
● Δημόσιοι υπάλληλοι που επίσης θα δουν αύξηση.
● Όσοι λαμβάνουν επιδόματα που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό (όπως τα επιδόματα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας), ενώ συμπαρασύρονται και οι τριετίες.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η φετινή αύξηση συνοδεύεται από μία θεσμική τομή: για πρώτη φορά η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται στο Δημόσιο, καθώς θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ φέτος και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια. Εμμέσως, ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τη διαμόρφωση του μέσου μισθού.
Κρύβεται από την Προανακριτική
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η όλη διαχείριση του θέματος της θέματος της Προανακριτικής Επιτροπής περισσότερο πείθει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκάλυψη του θέματος των Τεμπών παρά ότι επιθυμεί να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ υπήρχε η εντύπωση πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα πήγαινε στην Προανακριτική για να καταθέσει, τελικά αποφασίστηκε ο πρώην υφυπουργός να απολογηθεί με υπόμνημα. Η κίνηση αυτή πυροδότησε ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αναμενόμενη επικοινωνιακή κίνηση.
Η συνεδρίαση της Προανακριτικής που θα γίνει αύριο το πρωί αναμένεται να είναι η τελευταία, καθώς ο Τριαντόπουλος έχει ζητήσει την άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ώστε να κριθεί από αυτό η παραπομπή του, ή όχι, στο Ειδικό Δικαστήριο.
«Επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο σύνταγμα και τη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος» είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Τριαντόπουλος.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των πολιτών γύρω από αυτό το θέμα, στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει έντονος προβληματισμός για το νέο πολιτικό τοπίο.
Όπως υποστηρίζουν μάλιστα «γαλάζια» στελέχη, παραδοσιακά «εργαλεία», όπως οι εξαγγελίες για τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν φαίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή να αποδίδουν. Γι’ αυτό άλλωστε περιμένουν να δουν πώς θα περάσει το αφήγημα της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην κοινωνία.
Κενό γράμμα ο εκβιασμός
Την ίδια στιγμή το αφήγημα το οποίο έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση «σταθερότητα ή χάος» μοιάζει τη συγκεκριμένη στιγμή με κενό γράμμα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα οργισμένοι. Έτσι καθημερινά πλέον εμφανίζονται να αναζητούν νέο αφήγημα, το οποίο θα λειτουργήσει θετικά στα αυτιά των ψηφοφόρων, αν και για την ώρα τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά.
Όσοι αγωνιούν περισσότερο για το μέλλον έχουν επαναφέρει στη συζήτηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές θα πάρει πάνω από 25%, ώστε να λάβει και μπόνους εδρών.
Με βάση τον ισχύοντα νόμο, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πάρει από 24,99% και κάτω δεν μπορεί να πάρει το μπόνους και άρα θα ισχύσει η απλή αναλογική στην κατανομή εδρών, με εξαίρεση τα κόμματα που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Για τους επιπλέον 50 βουλευτές θα πρέπει να πιάσει ποσοστό 40% – που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αδύνατο –, ενώ για να κατακτήσει την αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό περίπου 36% με 37%, ανάλογα με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις