«Γιατί φύγατε από τη Βουλή;» ρωτήθηκε βουλευτής της πλειοψηφίας, από αυτούς που δεν έμειναν στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, την ημέρα που ανέπτυσσε την «κοινωνική» πολιτική του. «Γιατί δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξουμε αυτά τα πράγματα στις εκλογικές μας περιφέρειες», ήταν η αποστομωτική απάντηση.
Δεν είναι μόνο «αυτά τα πράγματα»- ήτοι: ο παράδεισος που περιέγραψε για την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης-που δεν μπορούν να αναφέρουν «στα καφενεία» οι βουλευτές της ΝΔ. Δυσκολεύονται πλέον να μιλήσουν για έναν κύκλο θεμάτων.
-Πχ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Νοβάρτις , μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, με το οποίο απορρίφθηκε στον ανώτατο βαθμό η θεωρία της σκευωρίας.
-Ομοίως , ποιος μπορεί να ισχυριστεί δημοσίως ότι στο σκάνδαλο Λιγνάδη, η κυβέρνηση είναι αμέτοχη- ή πολύ περισσότερο ότι ευθύνεται ο ..ΣΥΡΙΖΑ- και οι ελάχιστοι που το έκαναν – όπως ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας και η βουλευτής Άννα Ευθυμίου- υιοθέτησαν τη θέση της αντιπολίτευσης!
-Κανείς πολιτευμένος με τη ΝΔ δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει πως ενώ τον προηγούμενο μήνα έκαναν προεκλογική καμπάνια, με πρωθυπουργική … υπόδειξη, τώρα είναι «εθνικά αναγκαίο», να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Χωρίς όμως να είναι… σίγουρο κι αυτό.
– Σ΄ αυτά προστίθεται πλέον και η εμφανής αμηχανία για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να συντονιστεί στην αντιμετώπιση της νέας πυρκαγιάς στην Αττική. Σε περίοδο μάλιστα που τα μηνύματα από την Εύβοια, μεταφέρουν την απογοήτευση των πληγέντων της περσινής καταστροφής, για την κυβερνητική αδράνεια: τίποτε από όσα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός δεν υλοποιήθηκε
Η σιωπή στην κυβερνητική παράταξη, είναι η μόνη «πολιτική» που ασκείται με …ασφάλεια, από όλο και περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδα και του υπουργικού Συμβουλίου.
Οι σημερινοί βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους- κοινοβουλευτικούς- υπουργούς, αισθάνονται σαν να παίζουν ρωσική ρουλέτα, καθώς είναι προ εξοφλημένο ότι , λόγω της απλής αναλογικής, οι μισοί σχεδόν δεν θα βρίσκονται στη Βουλή της επόμενη των εκλογών. Ακόμη και αν επαληθευτεί η -αυτοεκπληρούμενη- προφητεία των δημοσκόπων για την πρώτη θέση της ΝΔ.
Σε εμφανή αμηχανία- που τους καταδικάζει σε αφωνία, αλλά και σε απραξία- βρίσκονται ιδιαιτέρως οι υπουργοί καθώς αντιμετωπίζουν το φάντασμα του ανασχηματισμού- το ενδεχόμενο του οποίου προκύπτει πάλι από κυβερνητικές διαρροές.
Για όποιον κατέχει χαρτοφυλάκιο, η αβεβαιότητα αν τον επόμενο μήνα θα είναι υπουργός, μετατρέπεται σε πανικό , καθώς η απώλεια του αξιώματος παραμονές εκλογών, ισοδυναμεί με εκλογική καταδίκη.
Παραδόξως -αν και για πολλούς είναι μάλλον φυσιολογικό- στην ίδια αμηχανία βρίσκεται και ο …Πρωθυπουργός, προκειμένου να ασκήσει το προνόμιο διαμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος.
Τις τρεις προηγούμενες φορές που επιχείρησε να αναδιατάξει το υπουργικό συμβούλιο προσέκρουσε σε αντιδράσεις.
Από τη μια τα βασικά εσωτερικά ρεύματα – η «Καραμανλική πτέρυγα» και η «ομάδα Σαμαρά»- και από την άλλη η πίεση εξωτερικών παραγόντων που επενδύουν σε συγκεκριμένους υπουργούς, τον υποχρέωσαν σε μικροεπεμβάσεις.
Το σενάριο για νέο -εκλογικό –ανασχηματισμό προσκρούει σε μεγαλύτερες δυσκολίες και ενδέχεται να καταλήξει σε φιάσκο, σαν τον ανασχηματισμό Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, που επιτάχυνε τη φθορά του.
Είναι φανερό ότι δεν νοείται ανασχηματισμός, αν παραμείνουν στη θέση τους υπουργοί που έχουν εκτεθεί εμφανώς απέναντι στην κοινή γνώμη. Ούτε πρόκειται να αποτραπούν οι αντιδράσεις την Κ.Ο. , αν μπουν στην κυβέρνηση και νέα πρόσωπα από άλλους χώρους – και ιδίως από το «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ, αφού οι ακροδεξιές επιλογές εξαντλήθηκαν.
Παρ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να βρει βαλβίδες εκτόνωσης, με ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Για να απορροφηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια από τους αποδιοπομπαίους, και ταυτόχρονα να διευκολυνθεί η παρουσίαση πειστικού πακέτου παροχών στη Διεθνη Έκθεση Θεσσαλονίκης, την τελευταία της θητείας του.
Ακόμη και χωρίς τους περιορισμούς από την πλευρά των Βρυξελλών- που επισημαίνουν ωστόσο όλο και πιο έντονα τα φαινόμενα του υψηλού πληθωρισμού, της ισχνής ανάπτυξης και του διευρυνόμενου ανοίγματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών- ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι φειδωλός. Ακόμη και αν συνταχθεί για να τον εφαρμόσει … κυβέρνηση άλλου κόμματος.
Οι αποτυχίες, που εμφανίζονται ως … επιτυχίες, ή ως αναγκαστικές καταστάσεις προσωρινού χαρακτήρα- ελληνοτουρκικά, πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακή πολιτική, δημόσια τάξη- δίνουν στην κυβέρνηση έντονα στοιχεία αναχωρητή! Ή αλλιώς: αρχίζει «να τα μαζεύει».
Το ιμπέριουμ Μητσοτάκη – λόγω αξιώματος- εντός της συντηρητικής Παράταξης περιορίζεται διαρκώς και η προθυμία υπουργών και βουλευτών να τον υπερασπιστούν το δημόσιο χώρο εξασθενεί διαρκώς-με μόνο φανατικό οπαδό του τον… κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Εκ παράλληλου η προοπτική των εκλογών, διαμορφώνει συνθήκες επαναδιαμόρφωσης των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους οικονομικούς και μιντιακούς παράγοντες που είχε ως «σπόνσορες» στην εκλογική νίκη του το 2019.
Καθώς η προσωπική αξιοπιστία του έχει υποβαθμιστεί απέναντί τους στην τριετία που πέρασε, οι επιλεκτικές αποφάσεις που έλαβε σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν δυσφορίες και οι πραγματικές δυσκολίες διευρύνονται- αντιμετωπίζει αποκλεισμό, – ή μόνο χαλαρή υποστήριξη- από κάποια ΜΜΕ. Ότι χειρότερο για κάποιον που υπάρχει περισσότερο με την επικοινωνία και λιγότερο με την πολιτική του.
Συμπέρασμα. Τα προβλήματα στη χώρα-που διογκώνονται πέρα από όσο επιβάλει η διεθνής κατάσταση- οι προσωπικές παλινωδίες του Πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα και η εμφανής λευκή απεργία των περισσότερων υπουργών του και των βουλευτών της ΝΔ , φέρνει την «χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση» – κατά τη διατύπωση Τσίπρα- ένα βήμα πριν την έξοδο.
Ακόμη και αν δεν είναι εμφανές ποιος περιμένει στην είσοδο να εισέλθει….
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις