Με… αμυντικό σχήμα ανεβαίνουν φέτος στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, σε μια συγκυρία που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή μοιάζει, καθώς πλέον η Ν.Δ. διανύει τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας.

Μιλώντας ποδοσφαιρικά, η τακτική που μοιάζει να υιοθετεί η κυβέρνηση ενόψει της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς θυμίζει πολύ την τακτική που ακολουθούσε ο Ζοζέ Μουρίνιο όταν ήθελε η ομάδα του να «κρατήσει» αποτέλεσμα: «λεωφορείο» μπροστά από την περιοχή του και ένας μοναχικός στράικερ μπροστά, ίσα-ίσα να απασχολεί κάποιον αμυντικό και – γιατί όχι; – αν ευνοούσαν οι κόντρες να πετύχει και ένα γκολ.

Τον ρόλο του μοναχικού επιθετικού προφανώς αναλαμβάνει ο Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει επί της ουσίας το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης – το πρώτο που θα κληθεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. – αλλά και να περιγράψει τα μέτρα εκείνα τα οποία θα δείχνουν ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών και ότι πλέον θα φροντίσει περισσότερο για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει τη σημασία του, καθώς με βάση τους κανόνες του η κυβέρνηση θα πρέπει να μοιράσει παροχές και μέτρα, καθώς πλέον – αν και υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας – οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι μάλλον πιο άκαμπτοι από ό,τι στο παρελθόν και οι διαδικασίες τήρησης των κανόνων πιο αυστηροί, για να μην πούμε και για το μήνυμα της Κομισιόν ότι οριζόντιες παροχές πλέον δεν είναι επιτρεπτές.

Στεγαστικό – δημογραφικό

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σειρά μέτρων που θα είναι πιο στοχευμένα και θα αφορούν ζητήματα που πραγματικά «καίνε» τους πολίτες, όπως, για παράδειγμα, το στεγαστικό, για το οποίο ο Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για μεγαλύτερες ηλικίες, επέκταση της κοινωνικής αντιπαροχής, αλλά και κάποια μέτρα για την οικοδομή και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (για τις οποίες πιέζουν και οι ξενοδόχοι).

Σε δεύτερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο δημογραφικό (χθες επισκέφθηκε βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο), με μέτρα ενίσχυσης των τρίτεκνων – αλλά όχι εξίσωσής τους με τους πολύτεκνους –, αύξηση του επιδόματος παιδιού, κίνητρα για απόκτηση δευτέρου ή και τρίτου παιδιού, αλλά και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις ώστε να είναι «φιλικές» προς την οικογένεια και να παρέχουν επιπλέον διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Παράλληλα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η κυβέρνηση εξετάζει «σημειακές παρεμβάσεις» στον νόμο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, μια κρίσιμη εκλογική μάζα για τη Ν.Δ., και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται σενάρια όπως ο μη συνυπολογισμός της αύξησης του κατώτατου μισθού στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, η εξέταση των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων και άλλα μέτρα, που όμως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του νόμου.

Από εκεί και πέρα αναμένεται ποσό για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και αύξηση των συντάξεων κατά 2,5%, ήδη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2025, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο κυριολεκτικά «σκάβει» τα δημοσιονομικά δεδομένα για κάτι παραπάνω.

Το… κάτι παραπάνω

Αυτό το κάτι παραπάνω σταδιακά μετατρέπεται σε… ανάγκη για την κυβέρνηση, καθώς οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Ν.Δ. παραμένει σε χαμηλές πτήσεις, ήτοι σε ποσοστά κοντά σε αυτό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών (κοντά στο 28%), με τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος να επισημαίνουν ότι το 41% των εθνικών εκλογών έχει πάψει πλέον να υπάρχει και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα «ρηχά» του Ιουνίου.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι βαθύτερο από μια φαινομενική καθήλωση σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, καθώς αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας – εκεί, δηλαδή, που «παίζεται το παιχνίδι» – όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν εικόνα σταδιακής αλλά διαρκούς επιδείνωσης, κάνοντας την επίλυσή τους ακόμα πιο δύσκολη όσο περνάει ο χρόνος και αυξάνοντας τη δυσφορία των πολιτών.

Λερναία Ύδρα η ακρίβεια

Για παράδειγμα, η «Λερναία Ύδρα» της ακρίβειας παραμένει… ζωντανή και, αν παρουσιάζει υφεσιακές τάσεις σε κάποιους τομείς, ταυτόχρονα «αγριεύει» σε κάποιους άλλους (π.χ. τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, με το ΥΠΕΝ να σχεδιάζει επιδότηση των λογαριασμών και για τον Σεπτέμβριο και… βλέπουμε). Πλέον το υψηλό κόστος ζωής τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη κατάσταση και, όπως είναι φυσικό, αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση για αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ διαλύει κάθε αφήγημα περί βελτίωσης της κατάστασης στο θέμα αυτό, καθώς – ενδεικτικά – το 94,1% των πολιτών δηλώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση ή η ψυχαγωγία λόγω της ακρίβειας και το 93,5% δηλώνει «μη ικανοποιημένο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» από τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το προβληματικό για την κυβέρνηση είναι ότι στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι το 81,8% των πολιτών πιστεύει ότι η φορολογική πολιτική είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει περισσότερο στην ακρίβεια (η κυβέρνηση επιμένει στο «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ) και ότι το 85,4% των πολιτών εκτιμά ότι η ακρίβεια θα ενταθεί τους επόμενους 12 μήνες, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει και πολλή εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Πληγή η Υγεία

Ταυτόχρονα, ο τομέας της Υγείας, ο οποίος αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης, παρά τα διάφορα έργα υποδομής που γίνονται, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, και η δυσαρέσκεια γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και των ίδιων των πολιτών αυξάνεται, καθώς γίνεται εμφανές ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους και στα αιτήματά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται κονδύλι για την εξαγγελία κάποιων αυξήσεων στους γιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν άγνωστο αν θα μπορέσει να βρεθεί. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει και το ειδικό επίδομα προς γιατρούς και νοσηλευτές σε «άγονες» περιοχές της χώρας, ώστε να υπάρξει ένα κίνητρο για τη στελέχωση των εκεί μονάδων υγείας που υπολειτουργούν.

Πάντως, το πολιτικό κλίμα φαίνεται ότι δεν ευνοεί τις μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ για τις οποίες είχε μιλήσει προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς – είπαμε, παίζουμε άμυνα – το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να ανοίξει μέτωπα με τοπικές κοινωνίες αν τελικά προχωρούσε ακόμα και σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων που ήταν και μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δημοσίου Συστήματος Υγείας της χώρας.

Κι άλλα προβλήματα

Από εκεί και πέρα, έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel, η Θεσσαλία συνεχίζει να μετρά πληγές και ο αγροτικός κόσμος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του από την κυβέρνηση στην τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι για την ανάταξη της Θεσσαλίας θα χρειαστούν 3 δισ. ευρώ και να σημειώνει ότι τα έργα που θα γίνουν θα αντέξουν στον χρόνο.

Και βέβαια, παρά τη σχετικά επιτυχημένη δράση κατά την αντιπυρική περίοδο φέτος, η μεγάλη φωτιά στην Αττική τσαλάκωσε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για καλύτερη ασφάλεια από τις πυρκαγιές και προκάλεσε και νέες ανάγκες για αποζημιώσεις – πέραν του ότι απέτυχε να αποτρέψει να εκδηλωθεί φωτιά σε περιαστική περιοχή. Αντιθέτως, οι φλόγες μπήκαν κανονικά εντός της πόλης και απείλησαν περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς αφήγημα

Ωστόσο, όλα αυτά στην ουσία αποτελούν ψηφίδες ενός βαθύτερου προβλήματος, το οποίο το «Π» έχει αναδείξει εδώ και καιρό: της απουσίας ενός συνεκτικού αφηγήματος από την κυβέρνηση, το οποίο θα μπορούσε να επικοινωνηθεί με απλό και σαφή τρόπο στους πολίτες και που θα επέτρεπε να δοθεί η αίσθηση προοπτικής και ελπίδας. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αυτό που αποτέλεσε το βασικό όπλο της κατά την πρώτη τετραετία τώρα έχει στομώσει.

Στο πλαίσιο αυτό, άνθρωποι της Ν.Δ. με τους οποίους επικοινώνησε το «Ποντίκι» εξέφρασαν προβληματισμό κατά πόσο η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο reboot για την κυβέρνηση, η οποία έχει περάσει τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της κυνηγώντας διαρκώς τις εξελίξεις, αντί να τις καθορίζει, όπως έκανε με αρκετά μεγάλη επιτυχία κατά το διάστημα 2019 – 2023.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης δεν μοιάζει να συγκινεί τους πολίτες, ούτε το ότι επιτυχίες όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα πέρασαν και… δεν ακούμπησαν. Όταν οι πολίτες αισθάνονται διαρκή πίεση στα εισοδήματά τους και δεν βλέπουν απτές και εφαρμόσιμες λύσεις από την κυβέρνηση, το «επιτελικό κράτος» και ο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» δεν τους λένε και πολλά πράγματα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις