Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κυβερνώντος κόμματος και ο φόβος μήπως στις επόμενες εκλογές η ΝΔ κινηθεί στο όριο του 25%, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απωλέσει το προνόμιο του μπόνους των 50 εδρών, έχει κάνει πολλά από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να συζητούν και πάλι την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα είναι ένδειξη ηττοπάθειας, η οποία θα εκληφθεί από τους ψηφοφόρους ως παραδοχή της ήττας του.

Ο ίδιος, άλλωστε, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του Κινήματος, είχε πει στον συνομιλητή του ότι τουλάχιστον με δική του πρωτοβουλία, δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοιο θέμα, παρά τον πολυκερματισμό των πολιτικών δυνάμεων που καταγράφεται στην πολιτική σκηνή.

Η άποψη του αυτή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κατά πολύ, αν και την συγκεκριμένη στιγμή πληθαίνουν οι συνεργάτες του, οι οποίοι επιχειρούν να τον μεταπείσουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι εάν η ΝΔ δεν καταφέρει τους επόμενους μήνες να ανακάμψει, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την κυβέρνηση. 

Φυσικά, τα γαλάζια στελέχη εμφανίζονται να μην συζητούν το ενδεχόμενο η ΝΔ να βρεθεί κάτω από το 25%, καθώς οι περισσότεροι έχουν βάλει ως όριο το 30% και, όπως λένε, σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα που όλα δείχνουν ότι θα είναι η ΝΔ, θα καταφέρει να αυξήσει τους βουλευτές της με το εκλογικό μπόνους.

Πάντως, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα λάβει από 24,99/% και κάτω δεν υπάρχει μπόνους και ισχύει η απλή αναλογική στην κατανομή εδρών, με εξαίρεση τα κόμματα που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή.

Όσοι, ωστόσο, συζητούν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το συνδέουν με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αν και όλα δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό γιατί, αν η ΝΔ δεν καταφέρει να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της  για να έχει ένα ποσοστό πάνω από 27% , θα είναι ιδιαίτερα  δύσκολο η ΝΔ να πάρει το σύνολο του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, για να ξαναπάρει τους επιπλέον 50 βουλευτές θα πρέπει να πιάσει το δυσθεώρητο με τις σημερινές συνθήκες ποσοστό του 40%, ενώ για να κατακτήσει την αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό περίπου 36% με 37%, ανάλογα με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Πάντως, άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν ταχθεί στο παρελθόν δημοσίως υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, υπάρχει κίνδυνος συγκρότησης «ερμαφρόδιτων κυβερνήσεων συνεργασίας».

Οι πληροφορίες τότε και τώρα λένε, πάντως, ότι εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πειστεί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αυτή δεν θα αφορά το όριο της αυτοδυναμίας, αλλά επιμέρους θέματα (όπως το όριο εσόδου) που δεν θα δίνουν την εντύπωση στους πολίτες ότι υπάρχει πανικός στο Μαξίμου.

Όμως, ακόμα και εάν η κυβέρνηση πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, κάτι που με τις σημερινές συνθήκες θεωρείται απίθανο. Οι δεύτερες εκλογές, όμως, που ούτως ή άλλως προεξοφλούνται, θα γίνονταν με τον νέο νόμο.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις