Τα σενάρια που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου για την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω διαρροών να στηρίξει ένα αφήγημα που εμφανίζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είχε γνώση της απόφασης του διοικητή της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλα αυτά, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι παραιτήσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η απόφαση για την παρακολούθηση ελήφθη από την ΕΥΠ πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε σε επιτροπή της ευρωβουλής για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας. Ο εισαγγελέας έδωσε την άδεια, όπως απαιτεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, και ο Παναγιώτης Κοντολέων ενέκρινε την παρακολούθηση.

Ωστόσο, ο Διοικητής της ΕΥΠ – για άγνωστους λόγους – αποφάσισε να μην ενημερώσει τον πρωθυπουργό επί του θέματος.

Ως αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του 2021 έγινε η παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και σταμάτησε όταν συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο, γιατί αυτό προβλεπόταν από την εισαγγελική εντολή. Ήταν η εποχή – σύμπτωση (;) – που ο Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε δεν συνεχίστηκε πλέον η παρακολούθηση.

Πάντα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης, πληροφορήθηκε μόλις πριν από μερικά 24ωρα την έως τώρα άγνωστη σε αυτόν απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ και έτσι, ενοχλημένος, ζήτησε την παραίτησή του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος σημειωτέον θα ενημερωθεί από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, λένε κυβερνητικές πηγές.

Σύσταση εξεταστικής ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, στο θέμα των παρακολουθήσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη δήλωσή του την Παρασκευή (5/8τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

Τσίπρας: Όλα στο φως

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις: «Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για χυδαία ψέματα.

«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων. Το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών.

Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του. Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου.

Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα.

Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές.

Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι.

Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του.

Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο».

Οικονόμου: Ναι σε εξεταστική και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά, η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις