Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες στη Βιέννη, τόνισε ο Αμιραμπντολαχιάν
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από την Ουάσινγκτον τις εγγυήσεις που ζητούσε ότι οι κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με την Τεχεράνη και πλέον φαίνεται ότι ήρθη ένα εμπόδιο για την αναβίωση της συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Λάβαμε γραπτές εγγυήσεις», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμπιραμπντολαχιάν μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Οι εγγυήσεις «περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αναβίωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015, και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του ο Αμιραμπντολαχιάν επεσήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη εδώ και 11 μήνες, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαπραγματεύσεων αυτών και του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η διακοπή των συνομιλιών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση ζητημάτων και την επιστροφή όλων των πλευρών στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι κάλεσε τον Λαβρόφ να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν.
Πριν δέκα ημέρες γίνονταν αισιόδοξες δηλώσεις για επικείμενη επιτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, την οποία υπέγραψε το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις.
Όμως στις 5 Μαρτίου η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, ζήτησε από τις ΗΠΑ γραπτές εγγυήσεις ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την οικονομική συνεργασία της με το Ιράν.
Τα αιτήματα αυτά είχε χαρακτηρίσει «εκτός θέματος» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όμως προκάλεσαν τη διακοπή των συνομιλιών.
Η συμφωνία του 2015
Τη συμφωνία του 2015 υπέγραψε το Ιράν από τη μία πλευρά και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία και είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.
Από τη συμφωνία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 και έκτοτε το Ιράν σταδιακά αποδεσμεύεται από τους όρους της.
Οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις