Le Monde: Τίποτα δεν πάει καλά μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας – Ο Ερντογάν αρνήθηκε να δει τον Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

35

H Le Monde δημοσιεύει ανταπόκριση  σχετικά -όπως σημειώνεται- με τις σχέσεις των δύο μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που είναι τεταμένες στη Μεσόγειο, με φόντο την ελληνοαμερικανική προσέγγιση.

 

«Η ηρεμία έμελλε να έχει μικρή διάρκεια, τίποτα δεν πάει καλά μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Την Τρίτη 28 Ιουνίου, πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεσή του να μην συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι αδύνατο να συναντήσω τον κ. Μητσοτάκη. Κλείσαμε την πόρτα σε αυτό», δήλωσε.

Η ανταπόκριση περιγράφει τα όσα οδήγησαν στην αλλαγή της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα όσα μεσολάβησαν μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών το Μάρτιο στην Τουρκία και της ομιλίας του Έλληνα Π/Θ στο αμερικανικό Κογκρέσο εναντίον της πώλησης F-16 στην Τουρκία κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Πληγωμένος από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο τελευταίος «δεν υπήρχε πια» για αυτόν. Στην πορεία, τερμάτισε τις διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών που είχαν επανεκκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021».

Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu κατηγόρησε την Αθήνα ότι «στρατιωτικοποιεί» τα νησιά της στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να τα «αποστρατικοποιήσει», η κυριαρχία της σε αυτά τα νησιά θα θεωρηθεί «αμφισβητήσιμη», έκανε γνωστό σε γραπτή δήλωση.

Η Τουρκία δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου που δόθηκαν στην Αθήνα μετά τη συμφωνία της Λωζάνης του 1923 και αυτή του Παρισιού το 1947, θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Οι ελληνικές αρχές, από την πλευρά τους, δικαιολογούν τη στρατιωτική τους παρουσία με τις τακτικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τον τουρκικό στρατό, που συνιστά απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια σειρά από χάρτες που χρονολογούνται από το 1923, οι οποίοι, σύμφωνα με το ίδιο, «αντιπροσωπεύουν εντυπωσιακά και αδιαμφισβήτητα τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Αθήνα, η Άγκυρα ξεκίνησε το 1973 με «παράνομες» έρευνες πετρελαίου στο βόρειο Αιγαίο, προτού προσπαθήσει να «σφετεριστεί» την ελληνική θαλάσσια ζώνη διάσωσης στη δεκαετία του 1980 και εν συνεχεία αμφισβητήσει τις ακατοίκητες ελληνικές νησίδες αποκαλώντας τις «γκρίζες περιοχές» στη δεκαετία του 1990.

Οι ελληνικές ένοπλες και ναυτικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να αντιδράσουν σε περίπτωση επεισοδίου. Στα χερσαία σύνορα που οριοθετούνται από τον Έβρο, για παράδειγμα, το τείχος που υψώθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την καταπολέμηση της μετανάστευσης θα επεκταθεί κατά είκοσι επτά χιλιόμετρα και έχουν εγκατασταθεί drones επιτήρησης”.

Ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν αποκλείει ότι «το καλοκαίρι θα είναι θερμό», όπως το 2020. «Πολιτικά απομονωμένη, η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να επιτεθεί στην Ελλάδα, σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, με την οποία η Αθήνα έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας, σύμμαχο επίσης με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και με ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος», υπογραμμίζει”.

Η ελληνοαμερικανική προσέγγιση που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες δεν είναι ασήμαντη στην οργή του Τούρκου προέδρου. Τον Μάιο, το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία αμοιβαίας άμυνας που ενισχύει την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Από το 1969, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προνομιακή πρόσβαση στη ναυτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη, γεγονός που τους επιτρέπει να ελέγχουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Στο εξής, ο αμερικανικός στρατός θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τη βάση της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη συνοριακή περιοχή του Έβρου στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Εννέα στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ενάντια σε ποιον; Μας λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά δεν το δεχόμαστε αυτό…», επέμεινε ο κ. Erdogan, στις 8 Ιουνίου, κατά την υποδοχή στην Άγκυρα του ομολόγου του από τη Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο, καταλήγει η ανταπόκριση.

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like