Μοιράσου το άρθρο

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο»

Σε μια δήλωση που αντικατοπτρίζει το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας προχώρησε πριν λίγο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέιν Ψάκι.

Όπως ανακοίνωσε η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει φτύσει σε τέτοιο σημείο ώστε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μπορεί να συμβεί σ οποιαδήποτε στιγμή, όταν ρωτήθηκε για το αν ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μειωθεί ή όχι.

Περισσότερα σε λίγο.

Στο μεταξύ σε βάλτο έχουν οδηγηθεί όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης η οποία έχει ξεκινήσει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά επειδή «έπρεπε» να ξεκινήσει.  

Η καθυστέρηση μιάμισης ώρα στην κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Γερμανίας αποτελεί ένδειξη του πόσο βαριά ήταν η ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στον μακροβιότερο υπουργό Εξωτερικών στην Ευρώπη Σεργκέι Λαβρόφ και τη νέα και νεαρή ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία, όταν εκείνος αναλάμβανε το πηδάλιο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής το 2004, εκείνη πήγαινε ακόμη σχολείο.

Αλλά και η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της συνέντευξης ήταν παγωμένη.

Ο Λαβρόφ δεν ξέφυγε μεν από τους κανόνες ευγένειας, αλλά δεν ανέφερε ούτε το όνομά της και έκανε εμφανείς προσπάθειες να μην την κοιτάξει.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πολιτικό των Πρασίνων να αναφέρει από την πρώτη στιγμή και μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις Λαβρόφ ότι υπάρχουν μεγάλες και εν μέρει θεμελιακές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική από τον διάλογο.

pronews.gr