epa11739557 French member of parliament and leader of the Rassemblement National far-right party Marine Le Pen leaves after a meeting with French Prime Minister Michel Barnier (not pictured) at Matignon in Paris, France, 25 November 2024. The French Prime Minister is holding meetings with parliament group leaders. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Λεπέν: «Πολιτική απόφαση η καταδίκη μου»

8

Η Μαρίν Λεπέν παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, μετά τις πολιτικές αναταράξεις στη Γαλλία με την καταδίκη της για υπόθεση υπεξαίρεσης κοινοτικών κονδυλίων, που μπορεί να της «κλείσει τον δρόμο» για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Συγκεκριμένα, η Λεπέν κατηγόρησε αρχικά τον δικαστή που εξέδωσε την ετυμηγορία εναντίον της νωρίτερα σήμερα, λέγοντας ότι ήταν «μια πολιτική απόφαση» και πως το δικαστήριο προσπάθησε να την εμποδίσει να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Στη συνέχεια, η Λεπέν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική του Μπαρντέλα να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη θέση της. Απαντώντας, τον περιέγραψε ως «πλεονέκτημα για το κόμμα», αλλά είπε ότι δεν θα αφήσει τον εαυτό της να «φύγει» έτσι.

«Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που πιστεύουν σε εμένα», τόνισε και πρόσθεσε πως «απόψε, δεν είμαι απογοητευμένη. Όπως εσείς, είμαι αγανακτισμένη, αλλά αυτή η αγανάκτηση, αυτό το αίσθημα αδικίας, είναι μια επιπλέον ώθηση στον αγώνα που δίνω για τους ψηφοφόρους», λέει.

Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, άρα θα «μπει φρένο» στην τετραετή φυλάκιση, στα δύο χρόνια με βραχιολάκι και στα 100.000€ πρόστιμο.

Η στέρηση του εκλέγεσθαι παραμένει, διότι ο δικαστής την επιβάλλει σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον εν λόγω νόμο τον είχε ψηφίσει και η Λεπέν και μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση, σε περίπτωση υπεξαίρεσης, να είναι δια βίου.

 

 

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας η καταδίκη της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με τη γαλλική πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με την ακροδεξιά να καταγγέλει την απόφαση και να καλεί σε κινητοποιήσεις και τα περισσότερα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λεπέν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».

Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λεπέν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.

Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς και ο Ίλον Μασκ.

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like

09:13