Το Κίεβο προχωρεί σε τεράστια εκκένωση της πρώτης γραμμής, σκοπεύει να μεταφέρει 750.000 πολίτες.

Σε εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης του ανατολικού μετώπου, που σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του Κιέβου, προχωρά η κυβέρνηση Ζελένσκι. Η υποχώρηση δεν αποκλείεται να συνδέεται με συνθηκολόγηση για τη λήξη του πολέμου με διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, υπό την πίεση οργανώσεων για τα δικαιώματα ότι δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες, το Κίεβο αναλαμβάνει αυτό που η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων στην Ιστορία του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους».

Σύμφωνα με το Politico, ανήμπορη να παράσχει ασφάλεια ή βασικές υπηρεσίες για σχεδόν 750.000 ανθρώπους σε περιοχές όπου οι μάχες είναι πιο σφοδρές, η κυβέρνηση επιμένει τώρα ότι πρέπει να μετακινηθούν. Πάνω από 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς εντός της χώρας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο αρχηγός του επιτελείου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Κίεβο είπε πως τα παιδιά χρειάζονται προστασία σε πολλά μέρη της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιεβο. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ’ ό,τι γίνεται και οπωσδήποτε χρειάζονται προστασία… γιατί οι πατεράδες τους έχουν πάει στο μέτωπο και βρίσκονται πιθανόν μεταξύ των σχεδόν 9.000 ηρώων που σκοτώθηκαν», τόνισε.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην ανατολική Ουκρανία το 2014, οι κάτοικοι των κατεχόμενων ή απειλούμενων περιοχών έλαβαν ελάχιστες οδηγίες ή υποστήριξη για να φύγουν ή υποστήριξη για την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό και οι μεταφορές. «Οι άνθρωποι έμειναν μόνοι με τα προβλήματά τους», δήλωσε ο Βολοντιμίρ Γιαβόρκι του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, μια οργάνωση παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αλλά η αλλαγή της εν λόγω πολιτικής είναι αμφιλεγόμενη, ιδιαίτερα υπό το φως των αναγκαστικών απελάσεων Ουκρανών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του πολέμου όπως ενημέρωση των πολιτών για πιθανούς κινδύνους, αλλά και να μετακινούν πληθυσμούς μόνον εάν αναγκάζονται για λόγους ασφαλείας ή στρατιωτικούς.

«Δεν νομίζω ότι [η υποχρεωτική εκκένωση είναι] μια πολύ καλή λύση», δήλωσε ο Γιαβόρκι. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η διεθνής οργάνωση παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μιαν αμφιλεγόμενη έκθεση, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να απομακρύνει τους ανθρώπους από αστικές περιοχές και αστικά κτήρια όπου εδρεύουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Στους εκτοπισμένους θα δίδονται περίπου 50-80 ευρώ κατά την άφιξή τους στις ασφαλείς περιοχές και θα εγγράφονται ως εσωτερικά εκτοπισμένοι προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τυχόν συνεχιζόμενες μηνιαίες πληρωμές. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι αρνούνται να φύγουν θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο που να λέει ότι κατανοούν τους κινδύνους και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους εαυτούς τους και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε επίσης τις οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια κοντά στην πρώτη γραμμή να αναρωτηθούν εάν η βοήθεια που παρέχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε κίνδυνο. «Θέλω οι άνθρωποι να φύγουν και να λάβουν βοήθεια από εδώ, αντί από εκεί», δήλωσε η Βερεστσούκ. «Αν τους φέρουν κουβέρτες, νερό και φίλτρα, αυτό δεν θα τους σώσει τον χειμώνα. Καμία κουβέρτα ή ζεστό μαξιλάρι δεν θα τους βοηθήσει».

 

Κίεβο: Η Μοσχα θέλει διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία επιδιώκει να σύρει την Ουκρανία σε νέες διαπραγματεύσεις ώστε να της δοθεί χρόνος για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της και να εξαπολύσει νέα επίθεση.

Εδώ και εβδομάδες το Κρεμλίνο «προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις» για «να παγώσει τη σύγκρουση, διατηρώντας το ισχύον στάτους κβο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Η Ρωσία «μεταφέρει τις προτάσεις της μέσω διαφόρων μεσολαβητών», πρόσθεσε, χωρίς να τους κατονομάσει.

Σύμφωνα με το Κίεβο δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επαφή με τη Ρωσία σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια πήγε στην Ουκρανία, την Παρασκευή, για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, έχει δηλώσει πολλές φορές έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Ουκρανία ωστόσο πιστεύει ότι στην πραγματικότητα η Μόσχα «δεν επιθυμεί» σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αλλά μόνο μια «επιχειρησιακή παύση» για τον στρατό της, ώστε στη συνέχεια να εξαπολύσει νέα επίθεση, σχολίασε ο Ποντολιάκ.

Το Κίεβο απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση για τα εδάφη υπό ρωσική κατοχή, τα οποία ελπίζει ότι θα ανακαταλάβει. Σε αυτά περιλαμβάνει και τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο Ποντολιάκ διαβεβαίωσε ότι «οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται για όσο καιρό χρειαστεί. Είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξή μας, δεν έχουμε άλλη λύση. Το να εγκαταλείψουμε τον αγώνα θα σημάνει όχι μόνο την καταστροφή του ουκρανικού κράτους αλλά και όλων των πολιτών του», υπογράμμισε.

ieidiseis.gr

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις