Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα έχει κόστος για τη ΝΔ.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων, μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας που δεν ήταν υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Εγώ λέω το εξής: Αυτό ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού. Ήταν επίσης μια απόφαση και του Κοινοβουλίου.
Επομένως, αυτό είναι μια συζήτηση που κανείς πρέπει να τη σταθμίσει, αυτή ήταν και η θέση μου πάντα για το ζήτημα αυτό, πρέπει να τη σταθμίσει συνολικά. Δηλαδή διαφωνώ με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά ταυτόχρονα για να αποφασίσω τι θα κάνω, δεν θα πάρω υπόψη μου μία πρωτοβουλία.
Θα λάβω υπόψη μου το πώς ήταν η κατάσταση στο μεταναστευτικό, την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που είχε ασκήσει η ΝΔ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα λάβω υπόψη μου και ποια ήταν η κατάσταση στη φορολογία και το τι έχει κάνει στη φορολογική πολιτική».
Όπως τόνισε «η σωστή μεθοδολογία για να κρίνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ είναι να δει μια συνολική πολιτική» στέλνοντας μήνυμα στους δυσαρεστημένους με αυτή την πρωτοβουλία.
Όταν του επισημάνθηκε η διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον νυν πρωθυπουργό στο θέμα του «γάμου» αλλά και σε άλλα ταυτοτικά ζητήματα, καθώς θεωρεί πως κακώς συνομιλούμε με τον Ερντογάν, διαφώνησε και με το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, θέσεις που σηματοδοτούν το βάθος της τομής και της διαφοροποίησης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τον πρώην πρωθυπουργό όπως καταλαβαίνετε».
«Ίσα ίσα που τον αγαπώ πολύ και έχω και τη σχέση που έχω. Μένω στην πολιτική επιχειρηματολογία, αποσυνδέοντάς την από τον πρώην πρωθυπουργό. Εγώ δεν πιστεύω ότι, παραδείγματος χάρη, στο ερώτημα να συζητάμε ή να μη συζητάμε με την Τουρκία, υπάρχει σημείο και πεδίο διαφωνίας και διαχωριστικής γραμμής.
Στη μεταναστευτική πολιτική εκεί λοιπόν, το γεγονός ότι επειδή έχουμε μια τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, κάποιος έφερε τον χρόνο γρηγορότερα στη διαδικασία νομιμοποίησης για μία και μόνη φορά, γιατί έχουμε μία τεράστια πίεση στα εργατικά χέρια και δη και δη στην πρωτογενή παραγωγή, δε θεωρώ ότι αποτελεί σημείο διαφοροποίησης».
Για το τι θα κριθεί ως καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές και για τη σύγκριση που γίνεται με τις προηγούμενες ευρωεκλογές στις οποίες η ΝΔ είχε εξασφαλίσει το 33% συμφώνησε πως υπήρχε τότε ένας τελείως διαφορετικός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24% και τώρα στο 12% βάσει δημοσκοπήσεων.
Έχει πολιτικό ενδιαφέρον για το πια εντέλει θα είναι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου στις ευρωεκλογές είπε και σημείωσε πως «υπάρχει κρισιμότητα στις Ευρωεκλογές. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές μας έδωσαν μια διαφορά 24 μονάδων ακριβώς, τώρα έχει σημασία να δούμε ποια είναι η διαφορά στις ευρωπαϊκές εκλογές, σημείωσε και επισήμανε προς όσους δεν δίνουν την δέουσα σημασία στις ευρωεκλογές και «ψηφίζουν όπως να’ ναι» ότι «θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές. Πάντα βγαίνουν».
Επιπλέον σημείωσε πως «Η σταθερότητα στην ψήφο που επισήμανε ο πρωθυπουργός έχει σημασία. Το να ξέρουμε ότι αποτυπώνονται καθαροί συσχετισμοί και επαναεπιβεβαιώνεται και η κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα επηρεάσουν τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που με τη σειρά του θα επηρεάσει το τι γίνεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όλα αυτά δεν είναι δωρεάν» και επισήμανε πως «ο κόσμος πρέπει να ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει με την κοινή αγροτική πολιτική αλλά και το πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ποιοι έχουν πλειοψηφία».
Έφερε ως παράδειγμα πως στο Λαϊκό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία αμυντική πολιτική στην Ευρώπη. Επιπλέον επισήμανε στους ψηφοφόρους πως «υπάρχουν ζητήματα καθαρά ευρωπαϊκής πολιτικής για τα οποία θα πρέπει να πάνε στην κάλπη».
«Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες “εκ δεξιών” στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ»
Στο σχόλιο ότι οι περισσότερες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα έχουν κεντρώα χαρακτηριστικά και για το κατά πόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες «εκ δεξιών» απάντησε ευθέως «Ναι» και συμπλήρωσε πως «το σημαντικό για μένα είναι, εκτός από τους συμβολισμούς, το να κομίζει κάποιος κάτι το οποίο να έχει μια αυτοτελή αξία. στην παρουσία του στο ψηφοδέλτιο. Στον Πύρρο Δήμα, δεν βλέπω έναν Πασόκο. Βλεπω τον εθνικό μας αθλητή. Βλέπω και την Βόρειο Ήπειρο».
«Έχει συμβολική αξία η επιστροφή του πυρσού στο σήμα της ΝΔ»
«Η επιστροφή του πυρσού στο έμβλημα του κόμματος δεν είναι τυχαία» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.
«Έχει να κάνει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Έχει μια συμβολική αξία. Είναι τα ζητήματα, ας το πω, της ιστορικότητας της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να ερμηνεύσουμε ως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό».
Οι παρατάσεις στην Εξεταστική για τα Τέμπη, οι μάρτυρες, το «μπάζωμα» και τα πορίσματα των κομμάτων
«Έχουν δοθεί νομίζω δύο παρατάσεις», συνέχισε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών.
«Κάποια στιγμή όλα κλείνουν. Να πω ότι τίποτα δεν με πείθει, ότι και να δινόταν και τρίτη παράταση δεν θα ερχόταν αίτημα για τέταρτη και για πέμπτη». (…)
Είπατε κάτι για την ποινική δικογραφία. Τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν στην πρόσβαση των μελών της Εξεταστικής . Ό,τι έχει διαβιβαστεί το έλαβαν τα μέλη της εξεταστικής και υπήρξε και ειδική παράταση για να δοθεί αρκετός χρόνος να αξιολογήσουν τα στοιχεία αυτά.
Αναφορικά με τους μάρτυρες ανέφερε:
«Οι μάρτυρες, όπως ξέρουμε, απλώς το λέω, καταθέτουν πάντοτε σε ένα δικαστήριο και είναι χρήσιμοι εάν είναι γνώστες, αυτήκοες ή αυτόπτες συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών τα οποία ενδιαφέρουν την υπόθεση» και συνέχισε: «Κάθε μέρα θέλω να υπερασπιστώ την εξεταστική και τις επιλογές της, οι οποίες πρέπει να είναι κάπως περιεκτικά και να μην έχουνε μέσα πολιτικές σταθμίσεις».
Για το ζήτημα του μπαζώματος του σημείου που της μαζικής σφαγής, ο κ. Βορίδης σχολίασε μεταξύ άλλων:
«Αυτό είναι κάτι το οποίο ερευνάται από τη δικαιοσύνη. (…) Για το συγκεκριμένο θέμα, έχει υπάρξει ο επίσημος πραγματογνώμονας – το τονίζω – αυτός που όρισε το δικαστήριο. (…)
Ο πραγματογνώμονας του δικαστηρίου, αυτός που ορίζεται από τον επίσημο κατάλογο που τηρείται στα Πρωτοδικεία, είναι αυτός που χρησιμοποιεί ανακριτής. Αυτός δεν μας είπε κάτι. Όμως ο ανακριτής όρισε και δεύτερο και κάνουμε τώρα μια συζήτηση με δεδομένα».
Για τα διαφορετικά πορίσματα των κομμάτων στην εξεταστική επιτροπή είπε: «Ακριβώς το ότι υπάρχουν περισσότερα πορίσματα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δουν μια ευρύτατη προσέγγιση για το ζήτημα των ευθυνών, να διαβάσουν και να καταλήξουν στο ποιος έχει δίκιο ή άδικο».
Ο κ. Βορίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον νόμο που ψήφισε το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος, είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι ένας νόμος ακραίος, διότι στην πραγματικότητα απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα επιχειρηματική στην αλλοδαπή (σ.σ. χώρα). Δημιουργεί δηλαδή σύγκρουση, ουσιαστικά ένα είδος σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε κάποιον ο οποίος θέλει να εκλεγεί βουλευτής και έχει μια δραστηριότητα στην αλλοδαπή. (…) Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τιμωρητική σε σχέση με δραστηριότητες τις οποίες είχε η σύζυγος του πρωθυπουργού».
«Αν με ρωτάτε λοιπόν αν ο νόμος είναι σωστός, όχι. Αν με ρωτάτε αν ο κύριος Κασσελάκης τώρα πρέπει να μας το εξηγήσει λίγο, απαντώ ναι» εξήγησε ο κ. Βορίδης.
«Όταν έρχεται μια εταιρεία από το Ντέλαγουερ, η οποία εταιρεία του φέρνει 250 χιλιάδες ευρώ και τα βάζει στο left μίντια, μια εκδοτική εταιρεία της Αριστεράς, τα βάζει στις 29/12 με δάνειο και τα παίρνει πίσω στις 4 Ιανουαρίου, μου γεννάται μια απορία.
Αυτά ήταν προσωπικά χρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Είχε γίνει διανομή μερίσματος; Ήρθε μια εταιρεία και δάνεισε μια άλλη; Για ποιο λόγο τη δάνεισε;
Δανείζει μέσα στο πενθήμερο και τα επιστρέφει πίσω; Ποια η τεράστια ανάγκη, η οποία δεν μπορούσε να περιμένει πέντε μέρες αφού μπορούσε η εκδοτική εταιρεία να τα επιστρέψει;
Θέλω να πω ότι εδώ υπάρχουν ορισμένες απορίες και θέλω επίσης να πω ότι οι εμείς ελεγχόμαστε για το παραμικρό – κι εγώ θα πω καλώς – και με μεγάλη αυστηρότητα και με υποχρέωση της τήρησης της διαφάνειας που οφείλουμε να έχουμε, ειδικά σε σχέση με τα οικονομικά μας. Αυτά δεν θα ισχύουν μόνο για όποιον είναι δεξιός πολιτικός, θα ισχύουν για όλους» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει καταλλαγή στη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, «η οποία θα γίνει μόνη της, χωρίς πρωτοβουλίες».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις