Κλίμα «εμφυλίου πολέμου» εντός της ΝΔ, αναδύεται με αφορμή τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, έκδηλη είναι η ανησυχία Μητσοτάκη, εξαιτίας των διαρροών από το κόμμα του προς τα δεξιότερα της Δεξιάς. Ενδεικτικό είναι ότι έχει φτάσει στο σημείο να ασχολείται -με ποιον;- με τη Λατινοπούλου (!) Η ιστορία είναι αμείλικτη και αμείβει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το ίδιο νόμισμα, όταν παρίστανε τον «Μακεδονομάχο» με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι, όταν δρομολογείτο η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητές του, για να γίνει πρωθυπουργός, είχε συνταχθεί απόλυτα όχι μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με σκληρά κομμάτια δεξιότερα της Δεξιάς, ακόμα και με ακροδεξιά μορφώματα με έντονα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά. Τώρα, αντίθετα, με αφορμη τα ελληνοτουρκικά, προσποιείται τον μετριοπαθή πολιτικό που αποζητά την «επίλυση των διαφορών» με τους γείτονες και καταγγέλλει τον Σαμαρά. Βέβαια, ούτε κατά διάνοια συγκρίνεται η σοβαρότητα του ονομαζόμενου «Μακεδονικού» με το μείζον εθνικό ζήτημα, τα ελληνοτουρκικά.

Υπερπατριώτες της φακής

Οπως άπαντες ενθυμούνται, ο Κ. Μητσοτάκης, ως αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνική ήττα». Τη συνέχεια, την γνωρίζουν όλοι. Οταν έγινε πρωθυπουργός, έβαλε τη στολή του «Μακεδονομάχου» στη ναφθαλίνη, έκανε κωλοτούμπες που κρατάνε έως σήμερα, ενώ τώρα ζητάει από το «ομόσταβλο» δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας να σέβεται και να υλοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αποθέωση της πολιτικής της κωλοτούμπας. Κατόπιν τούτου, διεκδικεί επάξια τον τίτλο του «Μακεδονομάχου της φακής».

Με θράσος χιλίων πιθήκων, όμως, τώρα, όπως το έκανε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, χαρακτηρίζει «πατριώτες της φακής και υπερπατριώτες» όσους αντιδρούν στους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας μάλιστα με ύφος από καθ’ έδρας διδασκάλου της διπλωματίας (τρομάρα του!), ότι «η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της τις ακραίες φωνές». Παράλληλα, δε, θέλει να απαγορεύσει στους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν στη Βουλή ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά.

 

Προηγουμένως, ο Α. Σαμαράς, από την Κύπρο, είχε μιλήσει για «νέους εμπαιγμούς» και «λύσεις» άδικες και καταστροφικές που «μαγειρεύονται εκ παραλλήλου σε Αιγαίο και Κύπρο», σημαδεύοντας καθαρά το Μέγαρο Μαξίμου. Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, επανειλημμένως έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον Κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά και θα συνεχίσουν, ως όλα δείχνουν, να τον στοχοποιούν.

Καραμανλής – Σαμαράς

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι, αν και Καραμανλής και Σαμαράς, ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και σε επίπεδο εσωκομματικής ίντριγκας, απέχουν ο ένας από τον άλλον πολύ, ήταν ο Κ. Καραμανλής, όταν ήταν πρωθυπουργός, που ανέσυρε από την κατάψυξη τον Σαμαρά και τον ξανάβαλε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Στη συνέχεια, χάρις στα αντι-μητσοτακικά αισθήματα της βάσης της «λαϊκής ΝΔ», είχε εκλεγεί ο Α. Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ, αναγκάζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη να κατασκευάσει ένα αποτυχημένο από-κομμα. Εκτοτε, κρατάει η βεντέτα Ντόρας – Σαμαρά. Παρά ταύτα, είναι ο ίδιος Σαμαράς που, κατόπιν, «έσπρωξε» τον Κ. Μητσοτάκη, μέσα από συμφωνίες παρασκηνίου, και αδειάζοντας τον Δένδια, να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός. Δεν είναι το μόνο ολέθριο λάθος του … «Νομάρχη Μεσσηνίας». Ας πρόσεχε (!). Για να μην θυμηθούμε πως έκτισε την πολιτική καριέρα του ως άλλος «Κολοκοτρωναίος».

Οι «θαλάσσιες ζώνες» Ντόρας – Αγκυρας

Τούτων δεδομένων, είναι απολύτως αναμενόμενο η αδελφή του πρωθυπουργού, κάθε φορά που ο ίδιος είναι σε δύσκολη θέση, να τείνει χείρα βοηθείας. Προ ημερών, λοιπόν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στη Σούδα, η πρόεδρος της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, επανέλαβε τον γνωστό κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόσθεσε πως «ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευτεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020». Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει δυνατό, «η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

 

Την ίδια στιγμή, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου, η Αγκυρα, μέσω της «Καθημερινής», όπως αναφέρει η ίδια η εφημερίδα, στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι «πρώτα πρέπει να μετρήσουμε το οικόπεδο» και να υπάρξει συνολική «συζήτηση όλων των διαφορών».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Όταν πας να χτίσεις ένα κτίριο πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το οικόπεδο». Με τη φράση αυτή σχολιάζει στην «Κ» ανώτερη τουρκική διπλωματική πηγή το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο φαίνεται να εκπέμπουν Αθήνα και Αγκυρα, ενόψει της έναρξης των συζητήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες, κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Η Αγκυρα εκφράζει μεν την ικανοποίησή της για τις επαφές με την Ελλάδα, όμως επισημαίνει πως δεν μπορεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ να είναι η μόνη διαφορά, χωρίς να συζητηθεί προηγουμένως τουλάχιστον το θέμα των χωρικών υδάτων».

Τα χωρικά ύδατα των Γεραπετρίτη – ΕΛΙΑΜΕΠ

Γενικότερα, ο όρος «θαλάσσιες ζώνες» σηκώνει πολλές ερμηνείες. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συζήτησης για τα χωρικά ύδατα. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στην ατζέντα της συζήτησης δεν μπαίνουν θέματα χωρικών υδάτων – εναερίου χώρου (που ζητάει η Τουρκία), παρά μόνο Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του παραδέχτηκε το αντίθετο. Ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι, εάν στο πλαίσιο των συζητήσεών του με την τουρκική πλευρά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ προκύψει θέμα «σύμπτωσης» με χωρικά ύδατα, ουδόλως αποκλείει να δώσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν το πράσινο φως για να προχωρήσουν και σε αυτό οι συζητήσεις (!).

Σε αυτό το σκηνικό δεν περνούν απαρατήρητες και οι θέσεις που ανέπτυξε πρόσφατα στην ΕΡΤ η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ περί τα ελληνοτουρκικά. Μπορεί το ΕΛΙΑΜΕΠ να εμφανίζεται γενικώς ως «Ιδρυμα» περί της εξωτερικής πολιτικής, αλλά, ειδικά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει αποκτήσει θεαματικά μεγάλη επιρροή ως προς τα ελληνοτουρκικά (και όχι μόνο). Μάλιστα, ο πρώην διευθυντής του, Θάνος Ντόκος, είναι «σύμβουλος εθνικής ασφαλείας» του πρωθυπουργού. Είναι αυτός που έλεγε το 2019 ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία για την «καζάν καζάν» (win win – όλοι κερδισμένοι) συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Μαύρα τα μαντάτα

Την Κυριακή, τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, άπαντα αναπαρήγαγαν, λες και είχαν κάνει copy paste κάποιο non paper του μεγάρου Μαξίμου, τα περί «υπερπατριωτών της φακής» και ότι ο Κ.Μητσοτάκης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Πρώτο Θέμα», είναι «αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητες τις ανοίκειες επιθέσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από πολιτικά πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου. Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί την Τρίτη από το βήμα της Βουλής για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά».

Ωστόσο, η εφημερίδα «το Βήμα» βλέπει μαύρα τα μαντάτα, αφού, όπως γράφει, «αναμφίβολα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό μέτωπο, εξίσου διαβρωτικό, από τα δεξιά της και στο εσωτερικό της, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να διαφωνούν με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, όπως και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης ΠαυλόπουλοςΣτο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το κλίμα βαραίνει, όπως διαπιστώνουν οι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με το «μασάζ» στους βουλευτές».

Κατά την «Αυγή», μάλιστα, βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να ψήνουν το ψάρι στα χείλη του Μητσοτάκη, ετοιμάζοντας αυτή τη φορά «κτύπημα» κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη θα είναι το επόμενο χτύπημα των γαλάζιων βουλευτών με ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Δεκάδες πλέον οι δυσφορούντες βουλευτές. Οριακά ελεγχόμενη η Κ.Ο. της ΝΔ», γράφει η εφημερίδα.

Βαθύς ύπνος σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, «μέτωπο» με Λατινοπούλου

Μπορεί να υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης του Κ. Μητσοτάκη εντός της ΝΔ, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά για πάμπολλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν οι πολιτικές του, αλλά από την αντιπολίτευση ο ίδιος δεν νιώθει καμία απειλή.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί … μεγαλοπρεπές μπάχαλο, ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα, «Καθημερινή», «η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε κρυφή ανακούφιση στο Μαξίμου». Ετσι, τώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το μέγαρο Μαξίμου επιλέγει «να αντιπαρατεθεί για πρώτη φορά δημοσίως με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία θεωρείται δυνάμει πιο επικίνδυνη από τον Κυριάκο Βελόπουλο. “Η Ελληνική Λύση έχει ένα κοινό που πλέον έχει αποκοπεί από τη ΝΔ. Αντίθετα, η Λατινοπούλου, επειδή προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ και είναι μία νέα γυναίκα, μπορεί να απευθυνθεί πιο εύκολα στην εκλογική βάση της ΝΔ”, αναφέρει στην «Κ» δημοσκόπος που βλέπει τελευταία σε περιοχές με έντονο νεοδημοκρατικό στοιχείο να τσιμπάει διαρκώς τα ποσοστά της η Φωνή Λογικής».

 

Επιπλέον, «η 33χρονη ευρωβουλευτής επιχειρεί το τελευταίο διάστημα μεθοδικά να προσεταιριστεί γαλάζια στελέχη, προωθώντας τη ρητορική πως «αυτή είναι η πραγματική Ν.Δ.» και η σημερινή είναι «μεταλλαγμένη». Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Κόλλια, πρώην γραμματέα οργανωτικού της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, που πήγε στο κόμμα της Λατινοπούλου, είναι ενδεικτική των μετακινήσεων σε επίπεδο στελεχών μικρής ή μεσαίας εμβέλειας. (…) Η Λατινοπούλου έχει επιλέξει συνειδητά το τελευταίο διάστημα να παίζει το χαρτί των κ. Σαμαρά (κυρίως) και Καραμανλή, για τους οποίους είπε πως είναι οι καταλληλότεροι για Πρόεδροι της Δημοκρατίας. (…) Η συμπάθεια φαίνεται να είναι αμοιβαία, αν όχι με τον ίδιο τον Σαμαρά, πάντως σίγουρα με ορισμένους Σαμαρικούς».

Η ακροδεξιά της ΝΔ εναντίον της ακροδεξιάς

Και τι κάνει ο Κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό; Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «το τηλέφωνο του Θάνου Πλεύρη χτύπησε έπειτα από καιρό από το Μαξίμου, με το αίτημα να είναι σαφές: την αποδόμηση της κ. Λατινοπούλου, καθώς ο Πλεύρης είναι από τα στελέχη που διατηρούν δεσμούς με το δεξιό κοινό. Ετσι ερμηνεύεται και το γεγονός πως ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε μπαράζ αρνητικών αναφορών κατά της ευρωβουλευτή».

Κοντολογίς, ο Κ.Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει γύρω του όλο τον «ακροκεντρώο» χώρο των Ταλιμπάν της νεοφιλελέ λιτότητας, και θέλει να εμφανίζεται ως ένας συστημικός (ακρο)κεντρώος, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, και βάζει τον προερχόμενο από την ακροδεξιά, Πλεύρη, της γνωστής οικογενείας, να «διεμβολίσει» την Λατινοπούλου. Ετσι όπως πάει, λίγο απέχει από το να ξαναβάλει τη στολή του «Μακεδονομάχου» -της φακής, βέβαια.

Καυγάδες στην δεξιά – ακροδεξιά πολυκατοικία, και ψηφοθηρικοί μικροκομματικοί υπολογισμοί που λίγο ενδιαφέρουν την κοινωνία,η οποία στενάζει. Αλλά αυτά έπρεπε να είναι δουλειά της «αντιπολίτευσης» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που όμως περί άλλα τυρβάζουν. Σαλονάκια που έχουν γίνει πιο συστημικά και γραφειοκρατικά ακόμα και από το ίδιο το σύστημα, και τείνουν -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- να γίνουν περιθώριο.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις