Ο Μουσκάτ φέρεται να είχε λάβει 60.000 ευρώ σε σκάνδαλο που αφορά σε ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, δήλωσε αθώος σε ποινικές κατηγορίες σε σχέση με μια συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση τριών κρατικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την Politico, όταν ο Μουσκάτ έφτασε στο δικαστήριο της Βαλέτας σήμεραΤρίτη (28/5), τον υποδέχθηκε ένα μεγάλο και ένθερμο πλήθος υποστηρικτών.

O Τζόζεφ Μουσκάτ- πρώην ευρωβουλευτής που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2013 έως το 2020 – ο πρώην προσωπάρχης του Keith Schembri και ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, Konrad Mizzi, συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων μετά από πολυετή έρευνα σχετικά με τη φερόμενη διαφθορά κατά την πώληση τριών νοσοκομείων στον όμιλο Vitals Global Healthcare το 2016.

Στα τέλη του 2021 η εφημερίδα Times of Malta ανέφερε ότι ο Μουσκάτ είχε λάβει 60.000 ευρώ από την Accutor AG, μια ελβετική εταιρεία που συνδέεται με τον αμερικανικό όμιλο Steward Health Care, που ανέλαβε τη σύμβαση των νοσοκομείων από την Vitals Global Healthcare το 2018.

Ο Μουσκάτ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτη και συνωμοσία, καθώς και για αποδοχή δωροδοκιών και διαφθορά σε δημόσιο αξίωμα- αρνήθηκε κάθε αδίκημα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κρις Φερν, οι οποίοι και οι δύο υπηρέτησαν υπό τον Μουσκάτ, αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες.

Ο Φερν, ο οποίος έχει αρνηθεί επίσης τις κατηγορίες, ήταν ο εκλεκτός της Μάλτας για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρούνταν επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τη Στέλλα Κυριακίδη ως Επίτροπος Υγείας μετά τις εκλογές της ΕΕ. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, ο Φερν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και τερμάτισε την υποψηφιότητά του για να γίνει ο επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος της χώρας.

Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν συλληφθεί και η δικαστική διαδικασία της Τρίτης ήταν το πρώτο μέρος μιας δικαστικής υπόθεσης, που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις