«Φωτογραφική» για τον Κουφοντίνα χαρακτήρισε τη διάταξη της κυβέρνησης ο δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει πεδίο αναμέτρησης τα φαντάσματα του παρελθόντος, θέλει να διχάσει την κοινωνία, θέλει να δημιουργηθούν επεισόδια… θέλει να δικαιολογήσει τα επερχόμενα αυταρχικά μέτρα που πρόκειται να πάρει. Έχει σχέδιο δεν το κάνει τυχαία. Δεν είναι τόσο ανόητοι. Αδίστακτοι είναι» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης, αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφαντίνα και την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει . Όπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υπογραφεί η θανατική καταδίκη του Κουφοντίνα».

Παρουσιάζοντας τη δική του ερμηνεία των όσων εξελίσσονται ο κ. Μαντζουράνης είπε:

«Η κυβέρνηση νομοθέτησε όπως είχε δικαίωμα το Ν. 4760/2020 ο οποίος άρχισε να ισχύει από τις 11 Δεκεμβρίου του 2020. Εκεί με μία φωτογραφική διάταξη οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές της χώρας μας που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές πράξεις επαναμετάγονται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετείχθησαν. Η διάταξη ήταν φωτογραφική γιατί τότε μόνο ο Κουφοντίνας εκρατείτο σε αγροτικές φυλακές

Έχω τα έγγραφα μπροστά μου. Τα έγγραφα της κ. Νικολάου και τη δήλωσή της για να αποδείξω που λέει αλήθεια και που λέει ψέματα ασύστολα. Η Κυβέρνηση είχε δικαίωμα να ψηφίσει αυτή τη διάταξη και είχε και δυνατότητα να πει ότι δεν πάνε στις αγροτικές φυλακές οι καταδικασμένοι για τρομοκρατικές πράξεις χωρίς να πει ότι επαναμετάγονται στο κατάστημα κράτησης. Το έκανε όμως το λάθος γιατί νομοθετούν και πρόχειρα. Και λέει επαναμετάγονται στο κατάστημα κράτησης και τον επαναμετάγει στο κατάστημα κράτησης με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που λειτουργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συμμετέχουν δικαστές και εισαγγελείς. Εκεί δεν μπορούσαν να παραβούν το Νόμο και τον επαναμετάγουν στον Κορυδαλλό με απόφαση της κεντρικής επιτροπής μεταγωγών όπως λέει ο σωφρονιστικός κώδικας μετά τη παραπάνω φωτογραφική διάταξη και τότε σε μία ώρα πριν καν μπει στη κλούβα, βγάζει απόφαση η κ. Νικολάου και τον μετάγει στις φυλακές Δομοκού. Και έχει υπογράψει ένα έγγραφο προς τον Κουφοντίνα, το έχω μπροστά μου στις 31-12-2020 και λέει ότι ακολούθησε η απόφαση για μεταγωγή στο Δομοκό. Ακολούθησε άμεσα απόφαση της μεταγωγής του από το κατάστημα του Κορυδαλλού σε άλλα καταστήματα, δεν είχε πάει ακόμα στο Κορυδαλλό ήταν στις αγροτικές φυλακές σε μία ώρα βγήκε η απόφαση… «για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας, εύρυθμης λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στο κατάστημα αυτό». Δηλαδή τι λέει ότι με ένα κρατούμενο παραπάνω θα επιβαρύνονταν η επιδημιολογική κατάσταση στο κατάστημα του Κορυδαλλού και τον στέλνουν στο Δομοκό.

Μετά ζητάει έγγραφα ο Κουφοντίνας και στο ίδιο έγγραφο της 31-12-2020 του λέει ότι δεν σου δίνω τις αποφάσεις της ΚΕΜ και τη δική μου γιατί λέει θα παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων που μετήχθησαν αλλά αυτό είναι προσχηματικό, σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής μεταγωγών, αποφασίζεται η μεταγωγή πολλών κρατουμένων και όταν ζητάνε έγγραφα για να πάνε στα δικαστήρια δίνουν απόσπασμα που αφορά μόνο τον αιτούντα. Μπορούσε να πάει στον Κορυδαλλό και σε δύο, τρεις, τέσσερεις μήνες, σε 15 μέρες, σε 20 μέρες με αφορμή κάποιο πραγματική ή κατασκευασμένο γεγονός να μεταχθεί σε άλλη φυλακή. Ήταν προσχεδιασμένο και εντάσσεται σε ένα γενικότερο πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης».

Για την απεργία πείνας και την υποχρεωτική σίτιση ο κ. Μαντζουράνης τόνισε: «Ο κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να κάνει απεργία πείνας και αυτό ρυθμίζεται από το σωφρονιστικό κώδικα. Υπάρχουν ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τι γίνεται όταν ένας κρατούμενος κάνει απεργία πείνας. Είναι δικαίωμά του και ξέρετε τι έχει πει το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Όποιος κάνει απεργία πείνας δεν θέλει να πεθάνει, θέλει να διαμαρτυρηθεί. Υπάρχει σωρεία αποφάσεων και ο σωφρονιστικός κώδικας έχει ξεκάθαρες διατάξεις και μάλιστα η διάταξη του άρθρου 29 είναι ίδια και απαράλλακτη από το 1999 μέχρι σήμερα. Προβλέπει λοιπόν πως αντιμετωπίζεται ένας κρατούμενος με απεργία πείνας. Είναι δικαίωμά του να κάνει απεργία πείνας. Του το επιτρέπει ο σωφρονιστικός κώδικας. Οποιοσδήποτε κρατούμενος και δεν είναι μόνο ο Κουφοντίνας είναι και άλλοι που έχουν κάνει απεργία πείνας και όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Και εδώ τίθεται ένα βασικό θέμα όπου το έχουν αντιμετωπίσει όλα τα δικαστήρια, όλων των πολιτισμένων και μη κρατών. Για παράδειγμα στην Αμερική είναι πάγια η νομολογία και με Αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για περιπτώσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ότι η αναγκαστική σίτιση είναι πάντοτε βασανιστήριο.

– Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ερμηνεύοντας τη διάταξη του άρθρου 2 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή, την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει τη ζωή των ανθρώπων και το 3 που απαγορεύει τα βασανιστήρια δέχεται ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο μόνο όταν γίνεται υπό προϋποθέσεις εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπως λχ με ένα Ουκρανό που έκανε απεργία πείνας και τον είχανε με χειροπέδες και του είχανε βάλει το σωλήνα στο στόμα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις