«Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν υπάρχει θεσμός Πρώτης Κυρίας στην Ελλάδα , με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά αρνητικά. «Από εδώ και στο εξής σε χρίζω First Lady» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Μαρέβα Μητσοτάκη» . Από το «Έθνος»- 8/1/2020

Να αρχίσουμε με απλούς κανόνες σύγχρονης ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Κανείς δεν μπορεί να εμπλέκεται σε κυβερνητικές δραστηριότητες , χωρίς κρατικό ή κυβερνητικό αξίωμα.

Για κανέναν δεν νοείται να δαπανάται έστω και ένα ευρώ χωρις να το δικαιούται, ως αξιωματούχος της Ελληνικης Πολιτείας.

Η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είναι πολίτης. Πέρα από την αυτονόητη ασφάλεια, ως μέλος της πρωθυπουργικής οικογένειας, δεν νοείται να απολαμβάνει οποιασδήποτε ειδικής μεταχείρισης .

Πλην των προβλεπόμενων από το πρωτόκολλο, οσάκις συνοδεύει τον πρωθυπουργό σύζυγο της.

Η Γεωργία Σαμαρά, η Νατάσα Καραμανλή, η Αντα Παπανδρέου, η Δάφνη Σημίτη, αλλά και η εκρηκτική Μαρίκα Μητσοτάκη, δεν διεκδίκησαν ποτέ τίποτε άλλο.

Αν η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού «ενδιαφέρεται για τη μόδα» δεν είναι λόγος να της χορηγηθεί -παρά τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας- «ειδική άδεια» για να συνοδέψει διεθνή οίκο στην Καλαμάτα.

Ούτε για να γίνεται δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης με τη δήλωση «με την αγαπημένη μου Μαρέβα Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνάντηση για το επικείμενο έτος Ελληνικής Χειροτεχνίας»- εφόσον δεν εκπροσωπεί αντίστοιχο φορέα.

Κατά τον ιδιο τροπο , όσο και αν είναι «ευαισθητοποιημένη στην οικογενειακή βία», δεν μπορεί να αλλάζει νομό -πάλι με «ειδική άδεια» προφανως- για να βρεθεί στα Τρίκαλα, ως επικεφαλής – κατ ουσιαν -κυβερνητικού κλιμακίου.

Αυτά λένε οι πρακτικές καλής διακυβέρνησης που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για την οικογένειά του.

Οίκοθεν νοείται – που έλεγαν οι παλιοί γραφειοκράτες- δεν περιλαμβάνουν την υποχρέωση μιας δημόσιας υπηρεσίας -όπως είναι το Υπουργείο Εργασίας- να εκδίδει ανακοινώσεις για τα ενδιαφέροντα της πρωθυπουργικής συζύγου

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, το όνομά της αναφερεται, πριν το όνομα της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συριγγέλα-με αφορμή επίσκεψη στο συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων , για να «αναδείξουν το σημαντικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών>»

Για την υφυπουργό είναι η δουλειά της. Αλλα στην κυρία Μητσοτακη ουδείς ανάθεσε τέτοια καθήκοντα. Η εθελούσια προσφορά της, δεν μπορεί να εντάσσεται στην κυβερνητική δραστηριότητα. Αφορά την ιδια και την κοινωνική της συνείδηση.

Είναι μάλλον απαξιωτικό για μελος της κυβέρνησης , η ενημέρωση του υπουργείου να εστιάζει στην «κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στο δύσκολο έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών».

Πολύ ωραία έκανε. Αλλά σε καιρούς καραντίνας μπορεί να το κανει και από το σπίτι της. Εκει που «απολαμβάνει ποιοτικό χρονο», όπως δηλωσε

Η εικόνα της συζύγου του επικεφαλης της Εκτελεστικής Εξουσίας δίπλα σε υπουργούς , σε ώρα άσκησης των αρμοδιοτήτων τους , την εμπλέκει εμμέσως στη διακυβέρνηση . Ως κατάσταση είναι τριτοκοσμική.

Ουδείς εμποδίζει τον Πρωθυπουργό, αν κρίνει ότι η σύζυγός του μπορει να ενισχύσει το κυβερνητικό έργο, να της δώσει επίσημο ρόλο, στην κυβέρνησή του, ή σε δημόσιο φορέα. Ώστε να αξιολογείται για την απόδοσή της.

Όπως ουδείς εμποδίζει την ίδια , να ιδρύσει ,ή να ενταχθεί , σε σωματείο και να έχει εύλογες επαφές με το κράτος -ως εκπρόσωπός του- και όχι ως ιδιώτης επιχειρηματίας, ή ως σύζυγος.

Με όλο το σεβασμό: επειδή στην Ελλάδα επίσημος ρόλος «πρώτης κυρίας» δεν προβλέπεται, η εμπλοκή σε δραστηριότητες κυβερνητικών αρμοδίων πλησιάζει τα όρια της αντιποίησης..

Στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία τα αξιώματα είναι προσωπικά και η άσκησή τους δεν μεταβιβάζεται.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις