Πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και σε… δεύτερο χρόνο market pass και νέα μέτρα στήριξης.

Με προσεκτικές κινήσεις, για να μην δοθεί «με το καλημέρα» μήνυμα χαλάρωσης στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα στήριξης, όπως το market pass, έναντι της ακρίβειας, που όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις των καθ ύλην αρμόδιων υπουργών, αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για τους πολίτες.

Παρ ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, έσπευσε κατά την προχθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής να προαναγγείλει σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο όσο και κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, περιορίστηκε στον προσδιορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αλλά και στο περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που θα έρθει προς ψήφιση πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής και θα περιλαμβάνει όλα τα φορολογικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το 2024.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ αναμένουν να δουν την πορεία των δημοσιονομικών, προκειμένου να έχουν ασφαλή εικόνα για τον ακριβή χώρο που θα προκύψει, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης.

Αυτό δεν αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, οπότε μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της βουλής, πιθανότατα, με τροπολογία που θα κατατεθεί να προβλέπεται η παράταση της ισχύος του για χρονικό διάστημα που αναμένεται να προσδιοριστεί.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν θα υπάρξει νέο market pass για τη στήριξη κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα αρκετά κοστοβόρο μέτρο, το οποίο κόστισε μέχρι τώρα 600 εκατ ευρώ (περίπου 100 εκατ. μηνιαίως), οπότε, θέλει περαιτέρω μελέτη η τυχόν επανάληψή του. Πάντα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του καλοκαιριού και αν είναι θετικές, τότε πιθανότατα η επανάληψη του market pass θα είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Αυτό, ωστόσο, που βρίσκεται στην αιχμή του ενδιαφέροντος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η δυνατότητα ή μη να δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κλπ, τα ερχόμενα Χριστούγεννα, όπως έγινε πέρυσι αλλά και το Πάσχα. Και γι αυτό, ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για οριστικές αποφάσεις.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και της οικονομικής ανασυγκρότησης, η οποία θα βοηθήσει να βελτιωθούν τα εισοδήματα ειδικά για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα», αρκέστηκε να τονίσει χθες μετά το τέλος της σύσκεψης με το νέο οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός.

Προσώρας, αυτό που απασχολεί το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ είναι το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως σημείωσε και ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η ΝΔ.

Στα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

1. Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου με καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.

2. Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως).

3. Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως).

4. Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

5. Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως).

6. Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων για το 2024 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις αυξήσεις των συντάξεων με κόστος 530 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και η επιστροφή των πλειοψηφικών ποσοστών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από την ΕΕΣΥΠ στο υπουργείο Υποδομών.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις