«Μετά τη συνέντευξη άκουσα από την Πυροσβεστική για νεκρούς» υποστήριξε στην απολογία του ο τότε υπαρχηγός του Σώματος

Με εκτενείς αναφορές στα γεγονότα της ημέρας που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, απολογήθηκε σήμερα στη δίκη για το Μάτι ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

«Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες» είπε για να αναγνωρίσει ως μόνο λάθος εκείνης της ημέρας την εκτροπή ελικοπτέρου στην Motor Oil. Ο κ. Ματθαιόπουλος επί της ουσίας δεν αναγνώρισε κάποιο δικό του μερίδιο ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία και μιλώντας για τους συγγενείς θυμάτων και τους εγκαυματίες ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου».

Μάλιστα ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με την ενημέρωση που θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες ώστε να εκκενώσουν την περιοχή αναφέρθηκε και στις συνθήκες της δικής του ζωής σήμερα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κρύψει κάτι από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της απολογίας του. «Και εγώ έχω μία οικογένεια με τρία παιδιά που υποφέρει. Μετά συνταξιοδότηση ξεχνιέσαι από πολλούς. Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος να σας δώσω κάθε εξήγηση και διευκρίνηση. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε όπως και ο κ. Τερζούδης χθες από τον εισαγγελέα της έδρας πότε πληροφορήθηκαν για νεκρούς. Απαντώντας είπε ότι ο ίδιος «άκουσε» από την Πυροσβεστική για την νεκρούς μετά τη περιβόητη συνέντευξη, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πριν -όπως είπε – δεν γνώριζε κάτι συγκεκριμένο και διασταυρωμένο. Αντίθετα, χθες ο κ. Τερζούδης είχε αναφέρει στη δική του απολογία στο δικαστήριο ότι γνώριζαν για νεκρούς το βράδυ που είχε δοθεί η περιβόητη συνέντευξη.

Εισαγγελέας: Πότε λάβατε γνώση για νεκρούς;

Ματθαιόπουλος: Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως για δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο. Στις 23:00 δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας η συνέντευξη μετά τις 12:15 άκουσα όχι από την πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι.

Νωρίτερα, αρχίζοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία του βιογραφικού του στο δικαστήριο, για να αναφερθεί στη συνέχεια στα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Όπως είπε είχε προηγηθεί μία ευρεία σύσκεψη στο ΕΣΚΕ στις 7 Ιουνίου παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε ανακοινωθεί ότι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς επιπέδου 4 στην Αττική και ο διοικητής έδωσε διαταγή για εφαρμογή δευτέρου σταδίου επιφυλακής. «Στις 22 Ιουλίου βρισκόμουν στις εγκαταστάσεις ΕΣΚΕ διότι είχαμε εξέλιξη συμβάντος σε αρκετές περιοχές. Υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο.

Εγώ παρέμεινα στο ΕΣΚΕ όλη νύχτα άυπνος» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ο κύριος αρχηγός πράγματι στις 23 Ιουλίου ήλθε στις εγκαταστάσεις γύρω 7:30 με 8: 00 το πρωί και ενημερώθηκε. Στις 8:00 έγινε σύσκεψη στο γραφείο κ. Φωστιέρη (διοικητής ΕΣΚΕ) για να κάνουμε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου. Εκεί εκτός από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου, διαβεβαιώθηκα και για την επιτήρηση εκείνης της ημέρας που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα διότι με εναέρια δεν ασχολήθηκα. Είχαμε φωτιά από νωρίς στην Αθηνών – Κορίνθου και αντιμετωπίστηκε αμέσως. Είχαμε στη συνέχεια έναρξη πυρκαγιάς στην περιοχή των Μεγάρων-Κινέτας μέσα σε δασική έκταση, σε δύσβατη περιοχή χωρίς δρόμο.

Ενημερώθηκαν οι κ.κ Κλεφτοσπύρος και Τζουβάρας και έγινε αποστολή δυνάμεων. Στις 15:00 ο Αττικάρχης διέταξε το νομό Αττικής να είναι σε επιφυλακή. Στις 15:30 διετάχθη από αρχηγό μερική επιφυλακή ανά τη χώρα. Έγινε επειδή έπρεπε να βρούμε οχήματα για να έρθουν να βοηθήσουν στο συμβάν κυρίως στη Κινέτα αλλά βλέπαμε από την εμπειρία μας πως θα υπάρξουν και άλλες πυρκαγιές».

Σε ό,τι αφορά στις δικές του αρμοδιότητες ανέφερε πως ο ίδιος δεν ασχολήθηκε και ούτε μπορούσε να κάνει επιχειρησιακή διαχείριση των εναερίων μέσων. «Η διαχείριση ασκείται πάντα υπό την έγκριση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος. Η διαχείριση τους ήταν ένα δύσκολο κομμάτι. Υπήρχαν αντιπυρικές που είχαμε περισσότερα εναέρια αλλά μετά από την οικονομική κρίση των ετών 2009 -2011, δεν μπορούσε η χώρα μας να πάρει εναέρια μέσα», ανέφερε.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η ενημέρωση των πολιτών για εκκένωση έπρεπε να γίνει μέσω των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΚΕ και της πολιτικής προστασίας ενώ για την οργανωμένη απομάκρυνση τόνισε πως μόνος αρμόδιος να την εισηγηθεί είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Ωστόσο, ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για την εξέλιξη της φωτιάς τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έγινε σε ένα στάδιο νωρίτερα, μέσω των MME, ενημέρωση για την κατεύθυνση και την εξέλιξη της πυρκαγιάς; Οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να έχουν ενημέρωση είναι σίγουρο πως θα ήθελαν να φύγουν. Σε άλλους βγήκε σε καλό, σε άλλους σε κακό. Να ξέρει τι θα κάνει ο κόσμος.

Κατηγορούμενος:
Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα μπορούσε να γίνει και από τους εκπροσώπους γραφείου Τύπου και από την πολιτική προστασία (…) Δεν μου πέρασε από το μυαλό, ανατριχιάζω πραγματικά, γιατί δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου.

Η Motor Oil

Τέλος για την εκτροπή του ελικοπτέρου εκείνη την ημέρα στην Motor Oil είπε: «Δεν έπρεπε να γίνει εκτροπή. Θα μπορούσε να γίνει με άλλο μέσο. Αν ήμουν αρχηγός δεν θα το έστελνα, θα έστελνα κάτι άλλο. Είναι προς τιμή του κ. Φωστιέρη που είπε πως του τηλεφώνησαν στελέχη της Motor Oil.

Από την πρώτη κατάθεση μου ζήτησα την κατάσταση εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων και φαίνεται με ποιον μιλάω. Από όποια θέση βρίσκεται καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Η απόφαση που πήρε ήταν αυτή. Το έκανε διότι ήθελε σε κάθε φωτιά τουλάχιστον να έχουμε ένα αξιόπιστο εναέριο». Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του κ. Φωστιέρη.

Βασιλική Κόκκαλη

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις