Δώρο άδωρο είναι τελικά για τους 7 στους 10 φορολογούμενους η προσφυγή στα δικαστήρια για την ακύρωση ή τη μείωση των προστίμων που τους έχουν επιβάλει οι φοροελεγκτικές αρχές.
Όπως προβλέπει η διαδικασία, ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει το σχετικό έγγραφο με το φόρο (Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου), έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εντός 30 ημερών για να το αμφισβητήσει. Αν δεν δικαιωθεί από τη ΔΕΔ, μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Αν δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 υποβλήθηκαν 2.501 προσφυγές από φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Από τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), εξετάστηκαν οι 2.320, από τις οποίες οι 1.654 απορρίφθηκαν. Επιπλέον, 23 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν, ενώ 7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία. Δεκτές εν όλω ή εν μέρει έγιναν μόνο 636 υποθέσεις, δηλαδή το 27% των υποθέσεων. Το 40% των προσφυγών που δεν έγιναν δεκτές από τη ΔΕΔ κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες.
Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε η δραστηριότητα της ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 91.139 αιτήματα ακύρωσης ή μείωσης των προστίμων. Από αυτές εξετάστηκαν οι 86.739, εκ των οποίων 46.821 απορρίφθηκαν με αποφάσεις της επιτροπής, 14.971 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν, και 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία. Δεκτές έγιναν στον σύνολό τους ή εν μέρει 21.189 υποθέσεις, δηλαδή μόνο το 24,4% των υποθέσεων. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των προσφυγών, οι 34.937 έχουν φθάσει στα δικαστήρια.
Το ισχύον καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος τους από τη φορολογική αρχή, προσφεύγοντας στη ΔΕΔ εντός 30 ημερών πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια.
Η απόφαση για την ενδικοφανή προσφυγή εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής. Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, θεωρείται ότι η προσφυγή έχει απορριφθεί από τη ΔΕΔ και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της προθεσμίας.
Από το 2023, η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Αν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή. Ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής.
Στην προσφυγή θα πρέπει να αναφέρονται τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου, η προσβαλλόμενη πράξη, οι λόγοι, οι ισχυρισμοί και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του, η διεύθυνση για τις κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις