Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει η επιλογή του πλοίου για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Και, όπως όλα δείχνουν, θα πρόκειται για μια «πολιτική απόφαση» με βάση διπλωματικά και γεωπολιτικά κριτήρια.
Η απόφαση για αγορά συγκεκριμένου τύπου πλοίου φαίνεται ότι ήταν βασικό θέμα στην ατζέντα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, στις 25 Μαρτίου, όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της επανάστασης αντί του Εμμανουέλ Μακρόν.
Κατά πληροφορίες, η Αθήνα, εμμέσως, της κατέστησε σαφές ότι η γαλλική πρόταση δεν είναι προτιμητέα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των Παρισίων. Τόσο διότι δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα η ενδιάμεση πρόταση που κάνει το Παρίσι για τον τύπο παλαιών πλοίων που θα παραχωρηθούν έως ότου ναυπηγηθούν τα τέσσερα νέα (Μπελαρά), όσο και επειδή η γαλλική πλευρά δεν φαίνεται να περιλαμβάνει στο πακέτο της την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Το θέμα του νέου πλοίου για το ΠΝ θα είναι από τα σημαντικότερα, αν όχι το μείζον, κατά την επίσκεψη που, σύμφωνα με διαρροές, θα κάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, στις ΗΠΑ, στο αμέσως ερχόμενο διάστημα. Κοινή πεποίθηση, πάντως, και στο ελληνικό «Πεντάγωνο» φέρεται να είναι ότι η απόφαση γι’ αυτό θα είναι «πολιτική». Και γι’ αυτό διαφαίνεται η προτίμηση της Αθήνας στην αμερικανική πρόταση, περισσότερο για πολιτικο-διπλωματικούς λόγους, παρά για επιχειρησιακούς.
Ως γνωστόν, πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση, είχε πει πως θα είναι λιαν δελεαστική και θα είναι δύσκολο να την αρνηθεί κανείς. Βέβαια, από τη μεριά του, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πάλμ, είπε πρόσφατα πως οι «ζητιάνοι δεν μπορούν να έχουν επιλογές», αν και λίγο μετά έσπευσε να συμμαζέψει τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του για την Ελλάδα και να ζητήσει συγγνώμη.
Στο μεταξύ, θύελλα διαρροών τόσο από το υπουργείο Αμυνας, όσο και από σειρά πρεσβειών και αντιπροσώπους ξένων πολεμικών βιομηχανιών, βομβαρδίζει καθημερινώς την κοινή γνώμη για το ποιο πλοίο είναι το καλύτερο.
ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, φέρονται ως ενδιαφερόμενες να πουλήσουν πλοία στην Ελλάδα, η οποία, εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, διαθέτει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 5,5 δισ. ευρώ.
Κατά τα δημοσίευματα, βέβαια, ανάλογα υπέρ ποιων συμφερόντων κλίνουν τα μεν ή τα δε ΜΜΕ, άλλες χώρες κάνουν τις ιδανικές προσφορές και άλλες είναι για τον κάλαθο των αχρήστων.
Η Αθήνα, πάντως, σύμφωνα με έντονη φημολογία, φέρεται να κλίνει υπέρ της αμερικανικής πρότασης, η οποία θεωρείται ικανοποιητική ως προς την ενδιάμεση λύση, αφού προσφέρει δύο παλαιότερα πλοία με σημαντικά οπλικά συστήματα.
Στο πακέτο της αμερικανικής πρότασης φέρεται να περιλαμβάνεται και η απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου θα υλοποιηθεί σημαντικό μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος του ΠΝ. Κάτι που αναμένεται να προβληθεί θεαματικά από την κυβέρνηση, διαφημίζοντας κυρίως το σκέλος της διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, ο τύπος του πλοίου που λέγεται ότι προτείνει η αμερικανική πλευρά, εξακολουθεί να είναι αυτό που εξαρχής δήλωνε. Το μικρό πλοίο MMSC της Lockheed Martin, για το οποίο υπάρχουν άκρως διϊστάμενες απόψεις ως προς την καταλληλότητά του για το ελληνικό ΠΝ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν επικρίνει ανοικτά.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις