Η κυβέρνηση προχωρά σε εξαγγελία μέτρων που παρουσιάζει ως νέα, αν και τα είχε ήδη ανακοινώσει για το 2025

Ένα πακέτο παρεμβάσεων ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, για να πείσει τους πολίτες πως έλαβε το μήνυμα των εκλογών, με τα ποσοστά της Ν.Δ. να πέφτουν στο 28,31%, δηλαδή κάτω από την πήχη που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές. Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις μέτρων, τα οποία όμως θα αφορούν στην πράξη παρεμβάσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2025 και θα παρουσιαστούν ως καινούργιες, για να αμβλύνουν την οργή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα αφορούν διορθωτικές κινήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα για τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, τη στεγαστική πολιτική με την επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στον τομέα της ακρίβειας, για τον οποίο όμως αποκλείεται η μείωση των έμμεσων φόρων.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Κανένα νέο μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί για το «καυτό» θέμα της ακρίβειας, που αποτέλεσε τη Νο 1 «τιμωρία» για την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει κάθε σκέψη για μείωση των έμμεσων φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, παρά τις πιέσεις που ασκεί η αντιπολίτευση για την αποκλιμάκωσή τους, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξαγγέλθηκε η συνέχιση των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί για ακόμα ένα εξάμηνο, αλλά έχουν αποτύχει παταγωδώς στην πράξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Οργισμένη ήταν η αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών για τον νέο τρόπο φορολόγησής τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην ευρωκάλπη. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση άνοιξε «παράθυρο» διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του μέτρου, δηλαδή οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν υψηλούς φόρους, με βάση το νέο τεκμήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και την πορεία των προσφυγών που έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη οι επαγγελματικοί φορείς. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ελάχιστο τεκμαρτό ποσό, που δεν αποκλείεται να μειωθεί ελαφρώς, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα του επαγγελματία. Παράλληλα, εξετάζεται αν μπορεί να απλοποιηθεί και η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει μερικές εκατοντάδες επαγγελματίες. Κι αυτό διότι βασική προϋπόθεση για το «μαχητό τεκμήριο» είναι η συναίνεση σε εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέδριο στο οποίο μίλησε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μία συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Ενώ ετοιμάζουμε και νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία». Υπενθυμίζεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί νέο μέτρο, καθώς έχει εξαγγελθεί προεκλογικά από τη Ν.Δ., με την εφαρμογή του να ξεκινά το 2025.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις, και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση». Δηλαδή, και πάλι αναφέρθηκε σε μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και εκτείνονται στα επόμενα χρόνια.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Το μοναδικό μέτρο που θα έχει άμεση συνέπεια στην τσέπη των φορολογουμένων είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει εδώ και λίγους μήνες μια ειδική ομάδα, η οποία εξετάζει τον τρόπο εξορθολογισμού του αναχρονιστικού αυτού μέτρου. Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «κούρεμα» των τεκμηρίων κατά 30%, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση σε αυτό το ποσοστό. Οπως σημείωναν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «σε άλλες περιπτώσεις τα τεκμήρια είναι εξωπραγματικά και σε άλλες πιο χαλαρά».

200.000 σπίτια λείπουν από την αγορά

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Λύσεις στο μείζον θέμα της στεγαστικής κρίσης αναζητεί η κυβέρνηση, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευθεί, ενώ η αγορά σπιτιού αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός όχι μόνο για τις υψηλές τιμές, αλλά και από τα επιτόκια των τραπεζών. Το οικονομικό επιτελείο ερευνά τον τρόπο που θα επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα και θα διατεθούν προς μακροχρόνια μίσθωση, προκειμένου να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, αφού θα αυξηθεί η προσφορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή την ώρα λείπουν από την αγορά πάνω 200.000 κατοικίες, με αποτέλεσμα τα μισθώματα για ένα μέσο σπίτι να αγγίζουν τον βασικό μισθό. Επίσης, έχει προαναγγελθεί η επέκταση του μέτρου για τη φθηνότερη στέγη σε νέους αλλά και σε 40άρηδες και 50άρηδες, με στόχο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και θα προβλέπει νέα εισοδηματικά κριτήρια και τη χρηματοδότηση της αγοράς πιο καινούργιων κατοικιών. Σημειώνεται πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα έρθει και το νέο νομοσχέδιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με χρονικούς «κόφτες» στα Airbnb, αλλά και παρεμβάσεις στο φορολογικό τους πλαίσιο.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις