Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης – Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης»

Η στήλη αναδημοσιεύει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο:

Με τον κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να αυξάνει μέρα με τη μέρα, δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη και θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στην Ανατολική Ευρώπη, με άξονα και ένα νέο μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία «προειδοποιεί» ότι τα νέα όπλα που διαθέτει «είναι υπερηχητικά όπλα, τα οποία, πλέον, δεν αποτελούν μυστικό και είναι μια απάντηση στο πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ το οποίο θα έχει την Ρωσία ως κύριο στόχο», όπως τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Ο ίδιος προειδοποίησε τη Μολδαβία ότι «θα έπρεπε να ανησυχεί για το μέλλον της, επειδή σύρεται στο ΝΑΤΟ».

ΝΑΤΟικές «πρόβες πολέμου» από τη Φινλανδία έως τη Βόρεια Μακεδονία

Από τη Φινλανδία έως τη Βόρεια Μακεδονία, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές «ασκήσεις», ως «πρόβες πολέμου» με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία – η οποία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται ήδη η άσκηση «Arrow» («Βέλος»), ενώ τον Μάη θα διεξαχθεί στα σύνορα Εσθονίας – Λετονίας η άσκηση «Hedgehog» (Σκαντζόχοιρος), η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Εσθονία που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Σε εξέλιξη παραμένει μέχρι τα τέλη Μάη η άσκηση «Defender» (Υπερασπιστής) στην Πολωνία, ενώ την τρέχουσα βδομάδα ξεκίνησε και η άσκηση «Swift Response» (Ταχεία Απάντηση) στη Βόρεια Μακεδονία.

Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν εκτός των άλλων περίπου 8.000 Βρετανοί στρατιώτες, σε μια «επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος», όπως είπε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) είναι ένας συνασπισμός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και 8 χωρών εταίρων (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία).

Ολο και πιο βαθιά η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ

Μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ΗΠΑ και NATO έχουν εμπλακεί σε «πόλεμο διά αντιπροσώπου» (proxy war) εναντίον της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο η ενεργός στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ – που έχουν διαθέσει ήδη πάνω 4 δισ. δολάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία – όπως και των «συμμάχων» τους γίνεται ολοένα και πιο βαθιά.

Είναι ενδεικτικό το αίτημα του Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, για αποδέσμευση άλλων 33 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι από αυτό το «συμπληρωματικό» πακέτο τα 20,4 δισ. δολάρια θα αφορούν στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο και σε χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για αντικατάσταση των εξοπλισμών τους, όπως και στην επιπλέον ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, 8,5 δισ. θα αφορούν σε χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και 3 δισ. σε «ανθρωπιστική βοήθεια».

Στόχος του νέου πακέτου στρατιωτικής «βοήθειας» είναι η συνεχής ροή τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικών, αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία και στους «συμμάχους μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως και η παραπέρα μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ΝΑΤΟ, «μέσα από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικά εδάφη».

Επιπλέον οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε βάσεις του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Δύο ομάδες περίπου 50 Ουκρανών στρατιωτών εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα αμερικανικά συστήματα. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους στρατιώτες στη χρήση των όπλων, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η εκπαίδευση των Ουκρανών πραγματοποιείται από 160 μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα που βρίσκονταν στην Ουκρανία για εκπαίδευση του στρατού πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Τον Φλεβάρη μοιράστηκαν σε διάφορες χώρες της ΕΕ για λόγους ασφαλείας.

Η Ουάσιγκτον, είπε ο Μπάιντεν, δεν μπορεί να παραμένει «παθητικός παρατηρητής» και βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά επίσημα ο θάνατος Αμερικανού πολίτη – μισθοφόρου που πολεμούσε με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Γ. Τζ. Κάνσελ, 22χρονος μισθοφόρος, εργαζόταν σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC), η οποία τον είχε στείλει στην Ουκρανία και πληρωνόταν όσο πολεμούσε εκεί, είπε στο CNN η μητέρα του. Πρώην πεζοναύτης του στρατού των ΗΠΑ, εργαζόταν ως σωφρονιστικός υπάλληλος στο Τενεσί, μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβη στη χώρα και εντάχθηκε σε «πολυεθνική» ομάδα στρατιωτών.

Την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός μισθοφόρος σκοτώθηκε στην Ουκρανία και ένας άλλος αγνοείται.

Σε Ουκρανία και Πολωνία η Πελόζι

«Οι ΗΠΑ ηγούνται στην ισχυρή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, την Κυριακή, υποδεχόμενος στο Κίεβο την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου, μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν, και του ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

«Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν», τόνισαν οι Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι «θα μετατρέψουν το ισχυρό αίτημα του Προέδρου Μπάιντεν για χρηματοδότηση σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μηνύματα» που έστειλε η Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του νόμου εκμισθώσεων – δανεισμού (Lend-Lease) για την Ουκρανία. Το Κογκρέσο υιοθέτησε νομοθεσία, η οποία επικαλείται τον νόμο Lend-Lease του 1941, τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο πρώην Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τον βρετανικό στρατό που μαχόταν εναντίον της Γερμανίας. Στόχος είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει όπλα με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία.

Χτες η Ν. Πελόζι συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρ. Ντούντα στη Βαρσοβία, χαρακτηρίζοντας την πολωνική κυβέρνηση έναν «πολύτιμο εταίρο στη στήριξη του ουκρανικού λαού».

Η Πολωνία παρέδωσε εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης τύπου Τ-72 και ΤΟΜΑ BMP-2, μετέδωσε το πολωνικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με τις πολωνικές αναφορές, τα τεθωρακισμένα είναι αρκετά για να σχηματιστούν δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

«Δεν θα δώσω συγκεκριμένα στοιχεία. Η Πολωνία προμήθευσε, προμηθεύει και θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης T-72», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

Η Πολωνία έχει ήδη μεταφέρει όπλα αξίας άνω των 1,6 δισ. δολαρίων στο Κίεβο και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία – μετά από αντίστοιχη κίνηση στις ΗΠΑ – απέστειλε διπλωματική νότα προς τη Βαρσοβία, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε τρένα με στρατιωτικό φορτίο για την Ουκρανία θα γίνουν «νόμιμοι στόχοι».

Στο μεταξύ, η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, θα επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία (5-9 Μάη) για να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού στρατού και πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος – μέλος του NATO, δήλωσε χτες στη σουηδική δημόσια τηλεόραση η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, και «αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία (…). Αν γίνει κράτος – μέλος κάποια από τις (σκανδιναβικές) χώρες, ξέρουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν».

Ερωτηθείσα εάν αναμένει πως η Φινλανδία θα γίνει μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, η Λίντε απάντησε ότι «νομίζω πως μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά».

Φινλανδία και Σουηδία, οι κυβερνήσεις των οποίων εντείνουν κινήσεις προετοιμασίας εδάφους, θα αποφασίσουν για πιθανή ένταξή τους στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία εντός βδομάδων, με τον Φινλανδό ΥΠΕΞ να εκφράζει την ελπίδα Ελσίνκι και Στοκχόλμη να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις ταυτόχρονα.

Η Φινλανδία θα αποφασίσει να καταθέσει αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στις 12 Μάη, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα «Iltalehti» που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα λάβει αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, Δανία και Σουηδία κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση του εναέριου χώρου τους την Παρασκευή το βράδυ και κάλεσαν τους Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις. Ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο. Δύο δανικά «F-16» επενέβησαν αμέσως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Δανίας, προσθέτοντας πως τέτοια περιστατικά «συμβαίνουν σπάνια».

Αυξάνονται οι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιράν

Την τελευταία βδομάδα η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει αυξηθεί πολύ, σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλούνται δεδομένα από το Flightradar24 και από άλλα συστήματα παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας.

Πρόκειται για μεταγωγικά αεροσκάφη γεμάτα εμπορεύματα και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται ότι το Ιράν βοηθά τη Ρωσία να ξεπεράσει τις βαριές ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», αναλύοντας τα δεδομένα πτήσης στο Flightradar24, για τις περισσότερες πτήσεις χρησιμοποιούνται τα μεγαλύτερα αεροπλάνα στον κόσμο, τα «Boeing 747» αλλά και τα ρωσικής κατασκευής «Ilyushin-76», που είναι ειδικά για να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Στο Flightradar24 εμφανίζονται επίσης και μεταγωγικά αεροπλάνα της ιρανικής εταιρείας «Fars Air Qeshmi».

Δυτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει ζητήσει βοήθεια από το Ιράν, κυρίως πολεμικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφέρεται ότι η Τεχεράνη και ειδικότερα οι Φρουροί της Επανάστασης θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που λείπει, τον οποίο έχουν μάθει οι ίδιοι να κατασκευάζουν στις εταιρείες τους, παίρνοντας μαθήματα από τους Κινέζους.

ieidiseis.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ / SERGEI ILNITSKY – EPA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις