Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς διεξάγονται τα πολυδιαφημισμένα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με συνέπεια οι λίστες αναμονής να εξακολουθούν να είναι μεγάλες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν… να αναμένουν στο ακουστικό τους.
Σημειώνεται ότι τα δωρεάν χειρουργεία ξεκίνησαν στις 28 Νοέμβριου 2024, αφορούν 37.000 ψυχρές επεμβάσεις και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το πόσο των 54 εκατομμύριων ευρώ, μέσω των οποίων αμείβεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Την ημέρα που ξεκίνησαν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, υπήρχαν λίστες αναμονής με πάνω από 100.000 ασθενείς, που περίμεναν έως και τέσσερα χρόνια προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργείο. Μάλιστα το 70% από αυτές τις επεμβάσεις αφορούν συγκεκριμένα πέντε κατηγορίες: τον καταρράκτη, την ομφαλοκήλη, την χολοκυστεκτομή, και τις αρθροπλαστικές ισχίος και γονάτου.
Οι ασθενείς περιμένουν από έξι μήνες έως και τέσσερα χρόνια και σειρά προτεραιότητας έχουν τα περιστατικά με το μεγαλύτερο χρόνο αναμονής, ώστε να μην παρακαμφθεί η διαδικασία.
Απογευματινά χειρουργεία με καθυστερήσεις
Ωστόσο η διαδικασία για τις επεμβάσεις τις απογευματινές ώρες, παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, κυρίως επειδή τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάσταση που επικρατεί στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Τον Ευαγγελισμό και το Αττικό.
- Στον Ευαγγελισμό πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα περίπου 8 επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία. Τις πρωινές ώρες στο νοσοκομείο λειτουργούν συνολικά 14 χειρουργικές αίθουσες με 19 αναισθησιολόγους.
- Το Αττικόν, διαθέτει συνολικά 7 χειρουργικές αίθουσες οι οποίες λειτουργούν σε καθημερινή βάση τις πρωινές ώρες. Ωστόσο το απόγευμα διεξάγονται επεμβάσεις μόνο 3 φορές την εβδομάδα σε μόνον δύο αίθουσες.
Πόσους αναισθησιολόγους έχει το ΕΣΥ
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ είναι περίπου 1.000. Και αυτό επειδή η αναισθησιολογία δεν υπήρξε ποτέ ελκυστική στους αποφοίτους Ιατρικής, καθώς είναι μια ειδικότητα υψηλού ρίσκου. Παράλληλα τα εύσημα για κάθε επιτυχημένο χειρουργείο συνήθως πάνε στο χειρουργό ή άλλες ειδικότητες, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία (ΕΑΕ).
Επίσης την εποχή των μνημονίων είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, οπότε μια ολόκληρη γενιά αναισθησιολόγων χάθηκε από το ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, οι παλαιότεροι αποχωρούσαν με σύνταξη και οι θέσεις τους έμεναν κενές.
Το τελικό χτύπημα, όμως, το έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι ελάχιστοι εξουθενωμένοι αναισθησιολόγοι «λύγισαν» από το βαρύ φορτίο της διασωλήνωσης και οι παραιτήσεις έπεσαν βροχή, μετά την πανδημία.
Η έρευνα της ΕΑΕ
Ενδεικτική είναι η τελευταία έρευνα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, σχετικά με τις ελλείψεις, που εξηγεί ότι οι κακές εργασιακές συνθήκες και οι χαμηλοί μισθοί κάνουν αυτή την ειδικότητα μη ελκυστική στους νέους γιατρούς.
Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 511 αναισθησιολόγοι, μεταξύ των οποίων, επιμελητές ΕΣΥ (29,22%), διευθυντές ΕΣΥ (28,63%), μέλη ΔΕΠ (1,79%), στρατιωτικοί (2,19%), επικουρικοί (1,39%), ιδιώτες (10,34%) και ειδικευόμενοι (26,44%) από όλη την Ελλάδα.
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται, η απάντηση ήταν θετική σε ποσοστό 53,18%, ενώ πλήρης κάλυψη αναφέρεται μόνο στο 18,89%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι σε τμήματα που έχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων, το 32,85% μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μόλις 10,06%. Ιδιώτες αναισθησιολόγοι καλύπτουν κενές θέσεις σε ποσοστό 7,60%.
Χαμηλοί μισθοί
Η έλλειψη αναισθησιολόγων δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι διεθνές πρόβλημα και πολλά κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με ανάλογες καταστάσεις. Ο πρώτος μισθός στο ΕΣΥ ξεκινάει από 1.200-1.300 ευρώ. Το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει ένα επίδομα στους επιμελητές 400 ευρώ μηνιαίως και στους ειδικευόμενους 250 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει το χαμηλό μισθό τους.
Ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα οι νέοι αναισθησιολόγοι ξεκινούν με μισθό 5.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στην Κύπρο οι μισθοί κυμαίνονται στα 7.000 ευρώ μηνιαίως.
Για το λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικευόμενοι που τελειώνουν τώρα στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας σε Αθήνα, Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη σχεδόν όλοι έχουν αποφασίσει ότι θα εργαστούν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Και για το λόγο αυτό οι ελλείψεις αυτής της ειδικότητας στο ΕΣΥ «φρενάρουν» τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις