Τον πρώτο δοκιμαστικό πλου πραγματοποίησε η ναυαρχίδα που μπαίνει στην τελική ευθεία για την παράδοσή της, στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας με την πλήρη υποστήριξη της Ισπανίας.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στο στάδιο των τελικών δοκιμών βρίσκεται το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG ANADOLU, που ναυπηγεί η Τουρκία.
Ένα μίνι αεροπλανοφόρο, που αρχικά προόριζε να χρησιμοποιεί για τα F-35B μαχητικά 5ης γενιάς κάθετης από-προσνήωσης, που τελικά δεν παραλαμβάνει λόγω του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, απόρροια της εφαρμογής των κυρώσεων του νόμου CAATSA από την προμήθεια του πυραυλικού – αντιαεροπορικού ρωσικού συστήματος S-400.
Χθες, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, επιθεώρησε το υπό παράδοση πλοίο, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του 2023 να μπει σε υπηρεσία.
Όμως, εν αντιθέσει με τον αρχικό σχεδιασμό, τελικά το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για αποβατικές ενέργειες καθώς και για την μεταφορά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών UAV και Drones που θα επιχειρούν από το ντεκ.
Το μήκος του πλοίου είναι 231 μέτρα και το πλάτος του 32 μέτρα. Το εκτόπισμα πλήρους φόρτου θα είναι 27.000 τόνοι. Θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 20,5 κόμβους και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων σε εκτόπισμα πλήρους φόρτου. Το πλοίο θα έχει εμβέλεια 9 χιλιάδες ναυτικά μίλια σε πλήρες φόρτο με την οικονομική του ταχύτητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται από την τουρκική πλευρά, θα μπορούν να εισέλθουν 4 πλοία LCM (αποβατικά σκάφη), που το καθένα θα μεταφέρει 1 άρμα.
Στο καταστρώματα οχημάτων θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 94 οχήματα, μεταξύ των οποίων 13 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια επιθετικά οχήματα-ZAHA, 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού-ZPT, 33 διάφορα οχήματα και 15 τρέιλερ.
Συνολικά 10 ελικόπτερα ή 50 UAV μπορούν να αναπτυχθούν στο θάλαμο πτήσης και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει έως και τα 100 ανάλογα με τη διαμόρφωση.
Το πλοίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.223 ατόμων και θα υπάρχει μια πλήρης νοσοκομειακή εγκατάσταση με 2 χειρουργεία.
Η ναυπήγησή του βασίζεται εξ ολοκλήρου στο σχέδιο του ισπανικού αεροπλανοφόρου JUAN CARLOS, με την Ισπανία να έχει παραχωρήσει τα πλήρη σχέδια και κάθε απαραίτητα βοήθεια για την ναυπήγησή του.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις