Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο BBC και για το παρόν της δημοσιογραφίας.
Η πρώτη επαφή του μεγάλου κοινού στην Ελλάδα με αυτό που λέμε «δύσκολη συνέντευξη» ενός πολιτικού έγινε πριν από 40 χρόνια, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Είχαμε μαζευτεί, θυμάμαι, σε ένα γραφείο της παλιάς «Ελευθεροτυπίας»(νεοσσός στη δημοσιογραφία εγώ) και κρεμόμασταν όλοι από την οθόνη της ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι ήταν πιεστικοί, τον διέκοπταν, οι ερωτήσεις τους ήταν ζόρικες. Είμαι βέβαιος ότι η μισή Ελλάδα τότε τους έβριζε, επειδή «έβγαζαν γλώσσα» στο νεοκλεγμένο πρωθυπουργό. Κι εκείνος; Ο Ανδρέας, γνωρίζοντας πολύ καλά πού μιλάει επέλεγε τη μία να απευθύνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την άλλη στους Ελληνες. Υπόδειγμα συνέντευξης, καίριες ερωτήσεις, μαεστρικές απαντήσεις.
Πώς το θυμηθήκαμε; Με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε ένας σημερινός υπουργός στο BBC. Ακούστε την εδώ. Ο υπουργός πήγε στον Λονδίνο για να προσπαθήσει να πείσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες με ασφάλεια. Όμως, ο δημοσιογράφος δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να δεχθεί αυτά που έλεγε ο υπουργός:
Πρώτον, αμφισβητούσε ότι η Ελλάδα τα πάει καλά στους εμβολιασμούς(« δεν έχετε εμβολιάσει ούτε το ένα τέταρτο του πληθυσμού σας»), σε αντίθεση με το προπαγανδιστικό κυβερνητικό αφήγημα.
Δεύτερον, υπενθύμισε ότι είναι Μάιος και δεν έχουν εμβολιασθεί οι κάτοικοι στα νησιά, ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι αυτό θα είχε γίνει μέχρι τον Απρίλιο. «Και η Κάλυμνος έχει λοκντάουν», παρατήρησε.
Τρίτον, παρατήρησε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία έχουν την Ελλάδα εκτός της περίφημης πράσινης ζώνης, άρα δυσκολεύεται η έλευση τουριστών από εκεί.
Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να τα αντικρούσει αυτά, αλλά έπεφτε πάνω στον επίμονο Αγγλο, που του έλεγε «αυτά λένε τα στοιχεία».
Η συνέντευξη αυτή προβλήθηκε στην Ελλάδα μόνο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα με χαιρέκακους τίτλους. Ως συνήθως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν εξαφανίστηκε από όσα υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Επισημαίνουμε το γεγονός όχι φυσικά για να εκτεθεί ο κ. Θεοχάρης. Προσπάθησε όσο μπορούσε ο άνθρωπος, αλλά δεν γίνεται να κάνει το άσπρο μαύρο. Ούτε για να πληγεί η προσπάθεια να έρθουν Βρετανοί και άλλοι τουρίστες στην Ελλάδα(είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα πουν πόσο…ανθέλληνας είναι ο δημοσιογράφος που τον κόντραρε). Αν έχει μια αξία αυτή η συνέντευξη, είναι για να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση ότι η προπαγάνδα δεν είναι πάντα και παντού αποδοτική. Και ότι, αν βρίσκει ακόμα ευήκοα ώτα στα περισσότερα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, θα γίνουν πολλές στραβές με τα ξένα. Γιατί εκεί δεν έχουν για ευαγγέλιο το «μάλιστα κύριε υπουργέ».
Επιπλέον, δεν είναι καθόλου φρόνιμο να λένε ότι τα έχουν κάνει όλα καλά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς. Διότι όσα διαγράμματα κι αν παραθέσει, χωρίς αντίλογο, ο υφυπουργός κ. Σκέρτσος, υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης που λένε τα αντίθετα. Επίσης, καλό είναι να είναι πιο συγκρατημένοι, διότι έχουμε και το περσινό παράδειγμα με το άτσαλο «άνοιγμα»( πέρσι είχαμε την πανηγυρική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαντορίνη), αλλά η συνέχεια δεν ήταν καλή: ούτε τουρισμό είχαμε και δεύτερο, φονικό, κύμα του ιού ακολούθησε. Φέτος υπάρχουν οι προϋποθέσεις όλα να είναι καλύτερα.
Εν κατακλείδι: Ας μαζέψουν λίγο τα λόγια τους και ας δουλέψουν πιο οργανωμένα, για να πείσουν τους ξένους ότι φέτος θα είναι καλύτερα στην Ελλάδα. Και ας βγάλουν κάποια στιγμή από το κεφάλι τους ότι όλα πάνε καλά επειδή έτσι θέλει η προπαγάνδα τους. Δεν συμφέρει κανέναν να φτάσουμε στην επιβεβαίωση της ρήσης του Οργουελ: «Ολη η προπαγάνδα είναι ψέματα ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια».
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις