Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό γιατί πρόκειται για σχέσεις που βασίζονται σε μια μακρά και σταθερή ιστορία συνεργασίας, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Takeawaysby Protothema AI
  • Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ σε φυσιολογικά πλαίσια, μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
  • Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή της για τις ερμηνείες που δόθηκαν σχετικά με τη συμπεριφορά της και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τη δημόσια διαμάχη.
  • Η Μελόνι υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας παραμένει σταθερή και βασίζεται στην ιστορική συνεργασία των τελευταίων ογδόντα ετών μεταξύ των δύο χωρών.
  • Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και υποστηρίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ χωρίς την επιβολή διοδίων.
  • Η Ιταλία δηλώνει διατεθειμένη να συνδράμει διπλωματικά και να συμμετάσχει σε αποστολή για τον καθαρισμό των Στενών του Ορμούζ από νάρκες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Protothema.gr on Google

Την ανάγκη να επανέλθουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ σε φυσιολογικά πλαίσια, γιατί πρόκειται για σχέσεις με βάθος δεκαετιών, εξέφρασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στις διαστάσεις που πήρε η αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε συνέντευξη στον Μαουρίτσιο Μπελπιέτρο, διευθυντή της εφημερίδας La Verità, η Μελόνι εξέφρασε την έκπληξή της για το πώς ερμηνεύτηκαν τα περιστατικά με τον Ντόναλντ Τραμπ: «Όταν λέω ότι με εξέπληξαν, το εννοώ πραγματικά», είπε.

“Il giorno de La Verità”, intervista al Presidente Meloni

«Διάβασα τις ερμηνείες που κυκλοφορούσαν [ενν. για τη στάση μου], κάποιες σχετίζονταν με viral βίντεο όπου η συμπεριφορά μου ήταν κάπως επιθετική. Έχω διαβάσει θεωρίες που υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν και να στραφεί η εστίαση στις δυσκολίες εντός του ΝΑΤΟ», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι «δεν ξέρω αν κάποια από αυτές τις εξηγήσεις είναι αληθινή. Το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω: δεν σκοπεύω να συνεχίσω να τροφοδοτώ αυτή τη διαμάχη».

Οι διμερείς σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό, είπε ακόμη και σημείωσε ότι «πρόκειται για σχέσεις που βασίζονται σε μια τόσο μακρά και σταθερή ιστορία συνεργασίας, ώστε δεν εξαφανίζονται ούτε επαναπροσδιορίζονται απλώς και μόνο λόγω μιας διαμάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι σχέσεις δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν ανάλογα με το ποιος τυχαίνει να κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε μια δεδομένη στιγμή».

Πρέπει να επαναφέρουμε την εξωτερική πολιτική στο βάθος που απαιτεί η ίδια η εξωτερική πολιτική, είπε ακόμη και σχολίασε ότι «μερικές φορές τη συζητάμε σαν να ήταν ένα επεισόδιο του “Temptation Island”. Η εξωτερική πολιτική είναι κάτι πιο περίπλοκο».

Τόνισε δε ότι «δεν αλλάζω γνώμη» και σημείωσε ότι «διαβάζω όλες αυτές τις αναλύσεις που ρωτούν: “Ποια θα είναι τώρα η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας;” Θα είναι η ίδια εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 80 χρόνια».

Σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «αν επιτρέπαμε στο Ιράν να επιβάλλει διόδια στα Στενά, θα μπαίναμε σε έναν κόσμο όπου κάθε στρατηγική εμπορική οδός θα γινόταν όπλο. Αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε».

Πρόσθεσε τέλος ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο καθεστώς του Αγιατολάχ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πυρηνικές κεφαλές, ειδικά δεδομένου ότι διαθέτει ήδη —και το έχει αποδείξει ξεκάθαρα— πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Και δεν μιλάω μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή για χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν, ή για το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε».

Τέλος, για τη διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με το Ιράν, δήλωσε ότι είναι αρκετά αισιόδοξη, αν και ξέρει ότι δεν πρόκειται για κάτι το απλό. Εξήγησε, δε,  ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να βοηθήσει  σε διπλωματικό επίπεδο, όπως και με συμμετοχή σε αποστολή για καθαρισμό των Στενών του Ορμούζ από τις νάρκες. Τάσσεται δε υπέρ της πλήρους αποκατάστασης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ χωρίς την πληρωμή «διοδίων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις