Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενισχύονται στην περιοχή, τροφοδοτώντας την κλιμάκωση του πολέμου- Ολο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σπρώχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σύγκρουση σε κλιμάκωση και την περιοχή σε γενικευμένη ανάφλεξη.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ σας είχαμε παρουσιάσει τον τρόπο εμπλοκής της Αθήνας στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Σήμερα τα Παιχνίδια Εξουσίας αναδημοσιεύουν από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου, ρεπορτάζ για τις στρατιωτικές βάσεις που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Πόλεμο:

Στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ διατηρούν διαχρονικά ισχυρές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία που έχει η περιοχή για τα συμφέροντά τους, στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ετσι, παρά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν το 2021 και τη μείωση των δυνάμεων στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή υπήρχαν ανεπτυγμένοι τον Ιούνη του 2023 (πριν ξεκινήσει δηλαδή η νέα επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα) πάνω από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Ναρκοθετούν όλη την περιοχή

Αν και οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι διαθέσιμοι, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε περισσότερες από 13 χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσία αυτή έχει επεκταθεί το 2024, ειδικά τους τελευταίους μήνες που κορυφώνεται η αντιπαράθεση με το Ιράν, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Χούθι στην Υεμένη και διάφορων άλλων ομάδων στο Ιράκ και στη Συρία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν οργανωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουλάχιστον 19 τοποθεσίες – οκτώ από αυτές θεωρούνται μόνιμες – και πολλές ακόμα μικρότερης εμβέλειας, σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί και την Τουρκία, οι οποίες ανήκουν σε άλλες περιφερειακές διοικήσεις, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη Βάση της Σούδας στην Ελλάδα, αλλά και για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, που είναι κι αυτές ενταγμένες στον πολεμικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ φιλοξενεί το περιφερειακό στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Στο Μπαχρέιν βρίσκεται εγκατεστημένο το περισσότερο μόνιμα τοποθετημένο αμερικανικό προσωπικό και είναι η έδρα του 5ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού.

Από τις αρχές Αυγούστου, εξάλλου, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με πολλούς μεγάλους σχηματισμούς, διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου και μιας ομάδας αμφίβιας επίθεσης.

Στόχος επιθέσεων που κλιμακώνονται

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) έχει αρνηθεί να παρέχει πληροφορίες για τις τοποθεσίες των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενη την απροθυμία των «εταίρων» να παραδεχθούν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες τους.

«Η σχέση μας με τα κράτη υποδοχής είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιούνται», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος της CENTCOM, Vail Forbeck, στην Ιστοσελίδα «The Intercept».

Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο Μέσο κατέδειξε την παρουσία περισσότερων από 60 αμερικανικών βάσεων ή άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (π.χ. μικρά στρατιωτικά φυλάκια) που είναι διάσπαρτες στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον 14 από αυτές τις βάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο από τις 17 Οκτώβρη 2023 και μετά, οι επιθέσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 145 θανάτους και τραυματισμούς στρατιωτών των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν δεχθεί περισσότερες από 170 επιθέσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι εγκληματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα: 102 φορές στη Συρία, 70 στο Ιράκ και μία φορά στην Ιορδανία.

Διασπορά δυνάμεων σε χώρες – κλειδιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τον Ιούνη υπήρχαν περισσότεροι από 3.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί στην Ιορδανία «για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στον ISIS» και «για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ιορδανίας και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Περισσότεροι από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες ήταν εγκατεστημένοι στη Σαουδική Αραβία για να «παρέχουν δυνατότητες αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας και να υποστηρίζουν τη λειτουργία των στρατιωτικών αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσης τουλάχιστον 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ για να «συμβουλεύουν, να βοηθούν και να ενεργοποιούν επιλεγμένα στοιχεία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας».

Επιπλέον, περίπου 900 στρατιώτες σταθμεύουν στη Συρία για να «διεξάγουν επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τοπικές, ελεγμένες χερσαίες δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών απειλών».

Τέλος, περίπου 75 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο για να «ενισχύσουν τις αντιτρομοκρατικές δυνατότητες της κυβέρνησης και να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας». Οι τοποθεσίες των υπόλοιπων δυνάμεων είναι άγνωστες.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις