Αισθητή άνοδος της θερμικής παραγωγής ηλεκτρισμού με σημαντικό το ρόλο του λιγνίτη.
Στην τελευταία φάση έχει μπει η ένταξη της «Πτολεμαΐδα 5» στο εγχώριο θερμοηλεκτρικό δυναμικό, καθώς και στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, καθώς η μονάδα έχει ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία, εγχέοντας ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα μεταφοράς.
Είναι η πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύσιμο λιγνίτη που μπαίνει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μετά από πολλά χρόνια και η λειτουργία της συμπίπτει με την «αλλαγή πορείας» της χώρας μας, όπως άλλωστε και όλης της Ευρώπης, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις θερμικές μονάδες λόγω της κρίσης που δημιουργεί η εκτόξευση των τιμών στα διαθνή χρηματιστήρια ενέργειας.
Η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς είναι η δοκιμαστική λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων να γίνεται σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη, οι δοκιμές γίνονται από τον ανάδοχο, με τον σταθμό να βρίσκεται σε «κατάσταση Δοκιμών Παραλαβής», όπως ονομάζεται αυτό το στάδιο.
Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το στάδιο, τότε αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να παραλάβει και επίσημα το έργο. Έτσι, ξεκινά η δεύτερη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, στην οποία οι δοκιμές γίνονται πλέον από τον ιδιοκτήτη του σταθμού. Με την επιτυχή ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, τότε κατά την τελευταία φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Διαχειριστής λαμβάνει μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να πιστοποιήσει και στην πράξη τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο ότι η «πρόβα τζενεράλε» της «Πτολεμαΐδα 5» ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έως αυτή τη στιγμή διεξάγεται το πρώτο στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας. Επομένως, το έργο πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση Δοκιμών Παραλαβής» από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πριν «περάσει» στον έλεγχο της ΔΕΗ, για τη δεύτερη φάση δοκιμών. Ως συνέπεια, αναμένεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου το έργο να είναι έτοιμο για κανονική λειτουργία.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της «Πτολεμαΐδα 5» ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ, αποτελώντας την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, έχοντας και το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με το υπόλοιπο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο. Οι εκπομπές ρύπων θα είναι χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%. Η έναρξη λειτουργίας της έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχει δρομολογηθεί η αύξηση της συμμετοχής του εγχώριου ορυκτού καυσίμου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να θωρακισθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, αισθητή αύξηση κατέγραψε η θερμική παραγωγή τον περασμένο μήνα καθώς από το 33,9% τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο έφτασε στο 45,7%, με αντίστοιχη μείωση στο ποσοστό των ΑΠΕ.
Η αύξηση της θερμικής παραγωγής οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου που από 25% τον Οκτώβριο, ανήλθαν στο 36,2% το Νοέμβριο. Ωστόσο αύξηση καταγράφεται και στη λιγνιτική παραγωγή, η οποία από 8,8% (277GWh) έφτασε στο 9,4% (313GWh). Αντίθετα η παραγωγή των ΑΠΕ υποχώρησε από το 59,6% τον Οκτώβριο (1888GWh) στο 48% (1594GWh). Τέλος η παραγωγή των υδροηλεκτρικών παρέμεινε σταθερή στο 6,3% (από 6,5% τον Οκτώβριο) στις 210GWh.
Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 πάντως η εικόνα αλλάζει και καταγράφεται αύξηση 27,6% στις ΑΠΕ Δικτύου, 9,8% στις ΑΠΕ συστήματος, 5,4% στη λιγνιτική παραγωγή και μείωση 10% στην υδροηλεκτρική παραγωγή και 34% στην παραγωγή από φυσικό αέριο.
Ουσιαστικά σταθερό παρέμεινε και το ισοζύγιο των διασυνδέσεων στις 358GWh (αύξηση 16GWh σε σχέση με πέρυσι), με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 9,5% (632GWh) και τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 23,11% (274GWh).
news247.gr
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις