Υπονοούμενα και αιχμές από τον Κ.Μητσοτάκη που ανακάλυψε… χθες την Πολιτική Προστασία. «Αναμένω γρήγορους χρόνους».

Στη σημερινή συνέντευξή Τύπου, στις 12.00 το μεσημέρι στο Βελλίδειο, παρέπεμψε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τις λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής μετά τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία και την πύρινη λαίλαπα στον Έβρο και αλλού.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην 87η ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να υπερβεί το κλίμα εσωστρέφειας που εσχάτως έχει ξεσπάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και να ενδυναμώσει την εικόνα του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης, θέτοντας ως κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας τη «νομιμότητα και τη μεταρρύθμιση παντού».

Συμπλήρωσε, δε, ότι η νομιμότητα θα ισχύσει για όλους, «ακόμα και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες ή κολοσσούς των τροφίμων. Για ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου. Ή και για κομματικούς φίλους που θα ζητούν κάποιο ρουσφέτι».

Άκουσα την οργή των πολιτών

«Και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών» και σχολίασε ότι δύσκολα εξηγείται σε κάποιον ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού, ποσότητα την οποία για να εκβάλει ένας ποταμός σαν το Δούναβη θα ήθελε 15 μέρες συνεχούς ροής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εμμέσως παραδέχθηκε ότι υπήρξε σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών, αλλά έκανε λόγο και για συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και τους εθελοντές, που απέδειξαν όπως είπε ότι «ο καθρέφτης της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά».

Αναφέρθηκε επίσης στην αυτοδιοίκηση και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως «αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους» και «σε όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών» ή έβαλαν κατά των ΕΔ.

«Αυτοί δε θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας».
Υποστήριξε ότι η οικονομία είναι ισχυρή για να αντέξει το βάρος της αποκατάστασης και η πατρίδα έχει το ειδικό βάρος για να διεκδικήσει σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια.

Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κρατική αρωγή που έχει ήδη ξεκινήσει και στην ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών κυρίως στις μεταφορές.

«Εχει γίνει πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για επιλογές προηγούμενων γενιών, έγιναν σε άλλες εποχές. Από την αποξήρανση της Κάρλας μέχρι την ίδρυση οικισμών στο πιο βαθύ σημείο του κάμπου», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

mitsotakis deth politiki prostasia

«Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Εχουμε αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, θα ενισχυθεί στα 600 εκ το 2024. Η αύξηση κατά 300 εκ θα προέλθει απο αύξηση φόρου διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι αναμένει και από τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και οικονομικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και για τον Έβρο, αναφερόμενος και στην «αναδιάταξη της άμυνας μας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, με άλλα λόγια η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί».

Μονόδρομος η συστηματική συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων – Πολιτικής Προστασίας

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα το Αιγίς και αναμένω γρήγορους χρόνους στην εκτέλεση του», είπε ο κ. Μητσοτάκης με σαφές υπονοούμενο και πρόσθεσε:

«Η συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε βαθμό εξονυχιστικής λεπτομέρειας. Είμαστε σε πόλεμο μέσα σε συνθήκες ειρήνης. Η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις ΕΔ όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται στο εξής».

«Ποτέ δε κρύφτηκα ποτέ δε διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και εάν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα. Το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας, αποτελεί μία εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι μπορεί να χάνουμε κάποιες μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου και πρόσθεσε : «Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα καταστεί άμεσα υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σειρά θα πάρει η υποχρεωτική ασφάλιση για όλες τις κατοικίες.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές.

Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μια μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι» επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.

Το ξεπάγωμα των τριετιών

Ως αντιστάθμισμα στο «φτωχό καλάθι της ΔΕΘ» ήταν το «ξεπάγωμα» των τριετιών σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα απ ό,τι προγραμματιζόταν, προκειμένου, όπως διευκρίνιζαν αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξουν αυξήσεις για όλους απέναντι στην ακρίβεια.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις