Αναζητείται ανώτατος αξιωματικός στην «καλοκουρδισμένη» ΕΛ.ΑΣ, να αναλάβει το συντονισμό και δράση… 9 υπηρεσιών της!!!
Πραγματικά το τι άλλο θα σκεφτούν στο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ για να κερδίζουν κάθε φορά πολιτικό χρόνο, ξεπερνά και τη φαντασία του πιο «σκληρού» σεναριογράφου. Ο Steven Spielberg εμπρός τους φαντάζει μαθητούδι…
Πανεπιστημιακή αστυνομία
Ηταν Ιανουάριος του 2021 όταν η ΕΛΑΣ προχώρησε σε πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών για την επάνδρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία σχολιαζόταν σκωπτικά ακόμη και από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, και φυσικά ποτέ δεν λειτούργησε σύμφωνα με το σχεδιασμό της.
Ιούλιο του 2023 ο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε το “τέλος” της πανεπιστημιακής αστυνομίας και το σχεδιασμό της ενσωμάτωσης των 1.060 ειδικών φρουρών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μετά από σχετική εκπαίδευση, στην ΕΛ.ΑΣ., ενισχύοντας την παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.
Έφιππη αστυνομία
Ήταν Ιούλιος του 2023 λοιπόν, όταν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ Νότης Μηταράκης (27.06.2023 έως 28.07.2023) υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας.
΄Ολοι γέλασαν, και την ίδια στιγμή τέθηκε ταφόπλακα στο εγχείρημα, με εντολή Μητσοτάκη και μόλις ένα μήνα από το διορισμό του… απομακρύνθηκε και ο υπουργός από το υπουργείο (ήταν η πιο σύντομη θητεία υπουργού, στο συγκεκριμένο υπουργείο).
Το Ελληνικό FBI
Από εχθές σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου… η δημιουργία του ελληνικού FBI, που θα λειτουργεί στα πρότυπα της πανίσχυρης Αμερικανικής υπηρεσίας. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι θέμα ημερών η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην υπό διαμόρφωση «Task Force» του Ελληνικού FΒΙ, θα… συνεργάζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.
Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, απευθείας μέσω των αξιωματικών, θα ερευνώνται άμεσα οι δραστηριότητες των μελών της Greek Mafia, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media.
Για να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν τη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ, εκτός των όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, αξίζει να σημειωθεί, πως σχέδια για την δημιουργία μιας υπηρεσίας στα πρότυπα του FBI, είχαν πέσει και πάλι στο τραπέζι, άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2010, 2014, 2016 και 2021.
Όμως…
Με διοικητές τμημάτων ζογκλέρ, οι οποίοι καλούνται να διοικήσουν τα τμήματα, και με συνεχείς εξαγγελίες νέων εξειδικευμένων υπηρεσιών δίχως προσωπικό, δεν γίνεται αστυνομία και δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών.
Όταν στο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ, και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αντί να σταματήσουν την “αιμορραγία” , να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, (τα οποία γνωρίζουν) και να προχωρήσουν σε μια ορθή, ρεαλιστική διαχείριση των υλικών, υποδομών και ανθρωπίνων πόρων στην ΕΛ.ΑΣ, ανακοινώνουν κάθε λίγο και λιγάκι ίδρυση νέων υπηρεσιών, απλά για να δικαιολογούν προσλήψεις και θέσεις, ενδεχόμενα και κλήση στην ενέργεια αποστράτων στρατηγών, και να «κερδίζουν» επικοινωνιακά την κοινή γνώμη, αυτό που μεγεθύνεται είναι η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια των πολιτών.
Σε ένα σοβαρό κράτος, η αντεγκληματική πολιτική της αστυνομίας, δεν αλλάζει μόλις αλλάζει ο υπουργός. Απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και υλοποίηση, με επανεξέτασή του κάθε 6μήνο, ή μετά από μεγάλα συμβάντα.
Οψόμεθα…
Στέφανος Παπαδόπουλος
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις