Μετά το χτύπημα της Ρωσίας στις δυτικές οικονομίες λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν, πλέον σειρά έχει η ενίσχυση ακόμα περισσότερο του ρωσικού στρατού με σκοπό να εκμεταλλευτεί την όλο και περισσότερη αδυναμία των δυτικών χωρών να στείλουν επιπλέον βαρύ υλικό στο Κίεβο.
Όλα δείχνουν ότι τώρα ξεκινά για την Ρωσία ο πόλεμος φθοράς και στην Δύση τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν.
Η ρωσική βιομηχανία θα βρεθεί στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων με την αρχή να γίνεται με την δημιουργία νέων εργοστασίων επισκευής τεθωρακισμένων, με το ένα μάλιστα να βρίσκεται κοντά στην γραμμή του Ντονμπάς.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή της κυβέρνησης για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων επισκευής τεθωρακισμένων και εξοπλισμού, τα οποία θα υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας, γράφει ο ιστότοπος medusa.
Στο ένα εργοστάσιο το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή της Μόσχας θα απασχολούνται 365 εργάτες και στο δεύτερο στην περιοχή του Ροστόφ 227 εργάτες.
Ο Μισούστιν ανέθεσε στο υπουργείο Άμυνας σε διάστημα δύο μηνών να διορίσει τους διευθυντές των εργοστασίων ενώ σε διάστημα τεσσάρων μηνών να έχει γίνει η καταγραφή τους.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, από την αρχή του πολέμου ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερα από 2.000 τεθωρακισμένα πάσης φύσεως ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι τα τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού που όχι μόνο καταστράφηκαν αλλά και έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και τώρα θα επισκευαστούν και μάλιστα με αναβαθμίσεις για να λάβουν τα διδάγματα των μαχών.
Την ίδια στιγμή ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, δήλωσε τη Δευτέρα: «Τα στρατιωτικά αποθέματα των περισσότερων κρατών μελών έχουν εξαντληθεί, δεν θα έλεγα ότι έχουν εξαντληθεί τελείως, αλλά έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο ποσοστό, επειδή παρέχουμε πάρα πολλά στους Ουκρανούς», ανέφερε το Associated Press.
Πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους ευρωπαίους νομοθέτες ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να αγοράσουν οπλικά συστήματα, καθώς αυτό θα ήταν φθηνότερο από το να το κάνει κάθε χώρα ξεχωριστά: «Πρέπει να γίνει αναπλήρωση. Ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης είναι να το κάνετε μαζί. Θα είναι φθηνότερο».
Η ΕΕ πρότεινε τον Ιούλιο ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τα κράτη μέλη να αγοράσουν μαζί όπλα προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους (πρακτικά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο υλικό που παραχώρησαν στον Ζελέσνκι).
Ο Μπορέλ είπε επίσης τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από ένα χρόνο, όταν ορισμένα κράτη μέλη το ζήτησαν.
Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης (EPF), με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.
Προειδοποιήσεις για άδεια αποθέματα έχουν προηγηθεί και από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσςης. Ενδεικτικό είναι ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι το Βερολίνο «αγγίζει τα όριά του ως το προς τι μπορούμε να δώσουμε από την Μπούντεσβερ».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις