Μετά τη δικαστική απόφαση που εξόργισε την κυβέρνηση της Μελόνι.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εργάζεται προκειμένου να περάσει έναν νέο νόμο σήμερα, προκειμένου να ξεπεράσει τη δικαστική απόφαση που απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία εκατομμυρίων της Ιταλίας με την Αλβανία, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Την περασμένη Παρασκευή, δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία οι υπόλοιποι 12 από τους αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν στο νέο κέντρο μεταναστών στην Αλβανία. Μια απόφαση που δημιούργησε αμφιβολίες για το πόσο εφικτό και νόμιμο είναι το σχέδιο της ΕΕ να εξετάσει τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα για μετανάστες εκτός της Ένωσης, στο πλαίσιο μιας νέας σκληροπυρηνικής προσέγγισης στο ζήτημα.

Οι 12 ήταν ανάμεσα στους 16 πρώτους που μεταφέρθηκαν από τη Λαμπεντούζα στο κέντρο μεταναστών στο Γκάντερ, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Τζόρτζια Μελόνι και τον Έντι Ράμα. Οι τέσσερις από τους 16 άνδρες εστάλησαν αμέσως πίσω στην Ιταλία, την περασμένη Πέμπτη. Ήταν δύο ανήλικοι και δύο που κρίθηκαν ως ευάλωτοι.

Όσο για τους άλλους 12, τους οποίους αφορούσε η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, έφτασαν στο Μπάρι το Σάββατο. Μία εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα για τη Μελόνι, σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία της που ήδη η αντιπολίτευση και οργανώσεις χαρακτηρίζουν «απόλυτη αποτυχία» και «οικονομική καταστροφή».

Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, αντέδρασε με οργή στη δικαστική απόφαση, κατηγορώντας τους «πολιτικοποιημένους δικαστές» οι οποίοι «θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Κάρλο Νόρντιο, επίσης επιτέθηκε στους δικαστές. Κατά την άποψή του, «ο ορισμός μιας ασφαλούς χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από το δικαστικό σώμα».

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι τι συνιστά «ασφαλής χώρα». Οι 16 αιτούντες άσυλο προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Χώρες τις οποίες θεωρεί ασφαλείς η Ιταλία και για αυτό- σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα έπρεπε να επαναπατριστούν.

Όμως, οι δικαστές διέταξαν τη μεταφορά τους στην Ιταλία, επικαλούμενοι ότι οι άνδρες θα διέτρεχαν κίνδυνο βίας σε περίπτωση επαναπατρισμού, επικυρώνοντας ουσιαστικά απόφαση που πήρε το δικαστήριο της ΕΕ στις 4 Οκτωβρίου, την οποία φαίνεται ότι παρέβλεψε η ιταλική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Μελόνι προβλέπει μια νέα λίστα ασφαλών χωρών, που θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με τον Guardian. Επίσης, θα επιτρέπει να επανεξετάζονται από εφετείο οι αποφάσεις που αφορούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ιταλία. Με αυτό τον τρόπο, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αποφάσεις των δικαστών θα δεσμεύονται από τα κυβερνητικά διατάγματα και όχι το διεθνές δίκαιο

dnews.gr

Φωτογραφία: EPA/ DONATO FASANO

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις