Οι πυραυλικές ισορροπίες στο Αιγαίο αλλάζουν, αλλά όχι υπέρ της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία με γαλλική έγκριση σηματοδοτεί την επιστροφή της «ισορροπίας δυνάμεων στον αέρα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τουρκίας, έπεισαν τη Γαλλία να πουλήσει τους Meteor στην Τουρκία.
Ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ επισημαίνει ότι «χωρίς τους πυραύλους Meteor, τα Eurofighters (της Τουρκίας) θα ανταποκρίνονταν μόνο στα πρώτα στάδια των νέων αεροπορικών πολέμων: την αορατότητα και την ανίχνευση. Με τους Meteor, όμως, ο κύριος στόχος της εξουδετέρωσης του εχθρού ολοκληρώνεται». Με λίγα λόγια, τα πανάκριβα Rafale που απέκτησε η Ελλάδα αποκτούν πλέον σοβαρό ανταγωνιστή.
Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα:
- Πρώτον, ότι η Ελλάδα επενδύει τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς, χωρίς να εξασφαλίζει διπλωματικές δεσμεύσεις που θα περιόριζαν τη χρήση τους από την Τουρκία.
- Δεύτερον, ότι οι «σύμμαχοι» μας λειτουργούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ελληνικές ανησυχίες.
Πληρώνουμε… και για την ενίσχυση της Τουρκίας
Το παράδειγμα των Meteor είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η Γαλλία, η οποία θεωρείται παραδοσιακός εταίρος της Ελλάδας, φαίνεται να άλλαξε τακτική. Το δημοσίευμα της Milliyet είναι σαφές: «Η ελληνοτουρκική ισορροπία στον αέρα θα αποκατασταθεί». Αυτό δεν είναι ένα απλό τεχνικό ζήτημα – είναι μία στρατηγική επιλογή που ενισχύει τη θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα, αντί να εξασφαλίσει ρήτρες στις εξοπλιστικές της συμφωνίες, αφήνει τους συμμάχους της ελεύθερους να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν με τα γερμανικά υποβρύχια τύπου Παπανικολής και τα Leopard, η στρατηγική της «ελεύθερης αγοράς» επιστρέφει για να στοιχειώσει τις ελληνικές θέσεις.
Το κόστος των «Συμμαχιών»
Οι πύραυλοι Meteor είναι μόνο μία από τις πολλές πτυχές μιας αποτυχημένης πολιτικής. Η «εξοπλιστική διπλωματία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ακολουθούν πολιτικές που υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα. Η εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar είναι άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση που αποδεικνύει ότι οι συμμαχίες μας είναι πιο εύθραυστες από ό,τι φαίνονται.
Οι σύμμαχοι και το «Ταμείο»
Είναι σαφές πως η Ελλάδα έχει ανάγκη να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Αν η «εξοπλιστική διπλωματία» παραμένει ο βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τότε χρειάζεται περισσότερη προσοχή στους όρους και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν. Οι σύμμαχοι που αγοράζονται με χρήμα, όπως αποδεικνύεται, είναι έτοιμοι να στραφούν αλλού μόλις τελειώσει η συμφωνία.
Η πώληση των Meteor στην Τουρκία δείχνει ότι οι ισορροπίες αλλάζουν. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες ή αν θα συνεχίσει να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις