Τώρα κατάλαβαν στην ελληνική κυβέρνηση το «έγκλημά» στο οποίο προέβησαν στηρίζοντας τις αντι-ρωσικές κυρώσεις και ζήτησαν εκτάκτως εξαίρεση από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ετοιμάζεται σήμερα να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με βάση το οποίο ξεκινάει το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στις χώρες που θέλουν να εισηγηθούν τροποποιήσεις είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Στην Ελλάδα, τώρα κατανόησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα υποστεί ο ναυτιλιακός τομέας;

Εν ολίγοις ο καθένας στην ΕΕ κοιτάζει το συμφέρον του και μένει έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της να ταχθεί κατευθείαν υπέρ των αντι-ρωσικών κυρώσεων χωρίς να υπολογίσει το κόστος που θα έχουν οι κυρώσεις αυτές στην ουσιαστικώς ανύπαρκτη ελληνική οικονομία και στους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν ένα απίστευτο κύμα ακρίβειας και σύντομα και ελλείψεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά.

Εξάλλου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, δύο ηπειρωτικές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και 12 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κι’ άλλες χώρες ζητούν τώρα να επωφεληθούν από αυτήν την εξαίρεση (π.χ. η Τσεχία).

Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ (COREPER) θα εξετάσουν αύριο την πρόταση της Επιτροπής για το 6ο πακέτο κυρώσεων.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι’ άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, προτείνεται ο αποκλεισμός της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank αλλά και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις