Γερμανοϊταλικός πόλεμος έχει ξεσπάσει για τις κινήσεις της Unicredit να εξαγοράσει την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Η ιταλική τράπεζα με στρατηγικές κινήσεις έπιασε στον ύπνο τη γερμανική κυβέρνηση, που κατέχει το 12% της Commerzbank, και κατάφερε να «εξασφαλίσει» το 21%, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο. Επιπλέον έχει υποβάλει αίτηση για απόκτηση μεριδίου έως και 29,9% με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής Unicredit Αντρέα Ορσέλ να έχει διαμηνύσει πως επιδίωξη είναι η πλήρης εξαγορά της γερμανικής τράπεζας.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήδη βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της υφεσιακής πορείας που έχει λάβει η γερμανική οικονομία, κατηγόρησε την Unicredit για «εχθρική πράξη», κάνοντας λόγο για «επιθετικές κινήσεις απόκτησης μεριδίου χωρίς καμία συνεργασία, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς κανέναν έλεγχο».
Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό κράτος αναδείχθηκε σε βασικό μέτοχο της Commerzbank, καθώς το 2008, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είχε προχωρήσει σε εισφορά 18,2 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας. Σε περίπτωση που η UniCredit καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της Commerzbank, τότε θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία και μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη.
«Το Βερολίνο προφανώς δεν θέλει να δει μια μεγάλη γερμανική τράπεζα σε ιταλικά χέρια», ανέφερε στο Χ o Λούκας Γκούτενμπεργκ, ανώτερος σύμβουλος ιδρύματος Bertelsmann στο Βερολίνο. Κατά της εξαγοράς τάσσονται και οι εργαζόμενοι της Commerzbank. «Θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα για την ανεξαρτησία της Commerzbank… το ίδιο περιμένουμε και από την κυβέρνησή μας», τόνισε στέλεχος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Commerzbank και δεν στηρίζει την εξαγορά της από τη UniCredit. «Το έχουμε μεταφέρει αυτό» στους Ιταλούς πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι εξήρε τη στρατηγική της UniCredit, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ενιαία αγορά. «Το να είσαι φιλοευρωπαίος μόνο στα λόγια αφήνει κάτι να είναι επιθυμητό», είπε ο Ταγιάνι.
Ένα ακόμη πρόβλημα για τον Σολτς
Οι εξελίξεις γύρω από την Commerzbank έχουν πάρει πολιτικές διαστάσεις, με την αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τη γερμανική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε τον Όλαφ Σολτς για καταστροφική διαχείριση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πως «κερκόπορτα» για την «έφοδο» της Unicredit αποτέλεσε η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να πουλήσει ένα μερίδιο από το ποσοστό που κατέχει, υπό την πίεση να κλείσει τρύπες στο προϋπολογισμό του 2025.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός (Σοσιλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) δεν υποψιάστηκαν πως αυτό το μερίδιο θα μπορούσε να εξαγοραστεί από κάποια ξένη τράπεζα, παρότι η UniCredit, η BNP Paribas και η ολλανδική ING είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την Commerzbank εδώ και χρόνια. Το γεγονός μάλιστα πως το γερμανικό κράτος προανήγγειλε την πώληση περίπου 4,5% του μεριδίου του αρκετό καιρό πριν έδωσε τη δυνατότητα στην Unicredit να προετοιμάσει το σχέδιό της και την κατάλληλη στιγμή να πετύχει το colpo grosso.
Όταν το Βερολίνο «ξύπνησε» ήταν ήδη αργά. Η Unicredit πλειοδότησε και η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει τις μετοχές της. Παράλληλα όμως οι Ιταλοί αποκάλυψαν πως είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν άλλο ένα 4,5% μέσω της ανοιχτής αγοράς. Η Unicredit κατείχε πλέον το 9%. Με μια ακόμη κίνηση, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (23/9) πως έχουν εξασφαλίσει ένα πρόσθετο ποσοστό 11,5%, ανεβάζοντας το συνολικό τους μερίδιο στο 21% και πως έχουν υποβάλει αίτηση για την απόκτηση μεριδίου έως και 29,9%, σύμφωνα με το Reuters.
Εφιάλτης αλά ιταλικά
Η Commerzbank, παραδοσιακά, αποτελεί το «στήριγμα» των μεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της γερμανικής οικονομίας. Όπως αναφέρει το Politico, πολλοί στη Γερμανία ανησυχούν πως εάν η τράπεζα βρεθεί υπό ξένη διοίκηση ενδεχομένως αυτή η κατάσταση να ανατραπεί και να υπάρξουν πιέσεις στις πιστώσεις.
Τα συνδικάτα της Commerzbank ξεσηκώθηκαν επίσης εκφράζοντας φόβους πως η UniCredit μετά από μια πιθανή συγχώνευση θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το δε διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής τράπεζας, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Bundesbank και συμβούλου της Άνγκελα Μέρκελ, Γενς Βάιντμαν, αντέδρασε για το ενδεχόμενο απώλειας της ανεξαρτησίας.
Το φιάσκο με τη Unicredit και οι σφοδρές αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει πως παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες της τελικά δεν θα προχωρήσει στην πώληση όλου του ποσοστού της, τουλάχιστον προς το παρόν. «Προφανώς η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο» της κυβέρνησης, δήλωσε ο Μερτς, προσθέτοντας πως τα όσα έχουν συμβεί είναι «το έργο ερασιτεχνών» και «στο τέλος της ημέρας μια καταστροφή για τη γερμανική τραπεζική αγορά».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις