Το BBC ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του ότι αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Μιανμάρ αφέθηκε ελεύθερος, ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης σήμερα, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά της χούντας συνεχίζονται στη χώρα.

Ο Αούνγκ Θούρα, ένας δημοσιογράφος της βιρμανικής υπηρεσίας του BBC, συνελήφθη την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ (Βιρμανία) Ναϊπιντάου.

Το BBC ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του ότι αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Συνολικά 40 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Νέες διαδηλώσεις

Στο μεταξύ διαδηλωτές κατά της χούντας και σήμερα πριν τα ξημερώματα στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Μετά το πραξικόπημα γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις που καταστέλλονται με βία από τη χούντα. Περίπου 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

Οι αντίπαλοι του πραξικοπήματος αποφάσισαν να διαδηλώνουν μέρα- νύκτα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αιματηρή καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίς σήμερα το πρωί πολλοί διαδηλωτές, ανάμεσά τους και εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν πορεία στη Μάνταλεϊ. Κάποιοι κρατούσαν πανό με συνθήματα που καλούσαν τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Χθες Κυριακή οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή και άλλοι περίπου 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Το βράδυ μοναχοί οργάνωσαν τελετή με κεριά στη μνήμη των νεκρών. Πυρά αυτόματων όπλων ακούγονταν σε συνοικία της Μάνταλεϊ ως τις 23:00 το βράδυ, τοπική ώρα.

Στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε κάποιες συνοικίες.

Στο μεταξύ Αυστραλία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν προξενική βοήθεια σε ένα ζευγάρι Αυστραλών προξένων, τον Μάθιου Ο’ Κέιν και την Κρίστα Έιβερι – μια Αυστραλοκαναδή–, οι οποίο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού συνελήφθησαν την Παρασκευή την ώρα που επιβιβάζονταν σε αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ.

Κυρώσεις

Η Μιανμάρ αποκόβεται σταδιακά από τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων έχει διακοπεί, ενώ πολλά δίκτυα WiFi δεν είναι διαθέσιμα, ενώ εξακολουθούν να κυκλοφορούν μόνο οι κρατικές εφημερίδες.

Οι διεθνείς καταδίκες φαίνεται να αφήνουν αδιάφορους τους πραξικοπηματίες.

Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει σήμερα κυρώσεις εναντίον 11 αξιωματούχων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Εξάλλου και οι γείτονες της Μιανμάρ έχουν αρχίσει να υψώνουν τους τόνους στο εσωτερικό της Asean (Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία ανήκει η χώρα, η οποία συνήθως δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών.

Εξάλλου χθες Κυριακή η γαλλική εταιρεία EDF ανακοίνωσε ότι ανέστειλε ένα σχέδιο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στη Μιανμάρ, μια επένδυση 1,51 δισεκ. δολαρίων, μετά το πραξικόπημα.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις