Στην σκιά της κοινωνικής δυσαρέσκειας η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Με «μικρό καλάθι» για τις παροχές, αλλά με… μεγάλα λόγια για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και σε πολλούς άλλους τομείς, κορυφώνονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσεχές Σάββατο, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Τα μηνύματα ενόψει της ομιλίας αυτής είναι πάντως σε κάποιο βαθμό αντικρουόμενα, καθώς ταυτόχρονα με το μικρό καλάθι παροχών επισημαίνεται και η δυνατότητα της κυβέρνησης για περισσότερες δαπάνες σε σχέση με πέρυσι.

Δύο ημέρες πριν την μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε χθες, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «δεν θα δούμε ούτε φέτος καλάθι, με την λογική πρόσκαιρων παροχών που σίγουρα θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αλλά δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο στόχο που έχουμε θέσει».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε και από την δική του πλευρά της συνέχισης της πολιτικής της δημοσιονομικής σοβαρότητας, αλλά ανέφερε ότι φέτος υπάρχει περιθώριο για επιπλέον δαπάνες.

Όπως είπε, η χώρα έχει στη διάθεσή της 3 δις και διαπραγματεύεται με την ΕΕ για επιπλέον δαπάνες. Το ένα δισ. θα κατευθυνθεί στην αύξηση των τακτικών δαπανών, ένα δισ. θα δοθεί για συντάξεις και 850 εκατ. ευρώ στην άμυνα.

ΔΕΘ στην σκιά της δυσαρέσκειας

Όλα δείχνουν πάντως ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει εκ των πραγμάτων μία επικαιροποίηση της οικονομικής πολιτικής στην σκιά των μηνυμάτων δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες στο Μega ότι θα απαντήσουμε σε αιτήματα κοινωνικών ομάδων που πιέζονται από την πραγματικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για στοχευμένες παρεμβάσεις προσδιορίζοντας ως βασική στόχευση την μόνιμη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος ως απάντηση και στην ακρίβεια την οποία όμως στην πράξη δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά τρόπο που να μην εξανεμίζει στην πράξη κάθε αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ερώτημα αποτελεί εάν οι έκτακτες ενισχύσεις στο τέλος του έτους θα περιοριστούν στο επίδομα που έχει προαναγγελθεί ότι θα λάβουν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στην σύνταξή τους το 2025 ή θα αφορούν τελικά και κάποιες άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται πολύ πιθανό- με βάση και την έως τώρα πρακτική του Μεγάρου Μαξίμου στην ΔΕΘ- να υπάρχει στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και κάποιο μέτρο- έκπληξη.

Ασφάλιση – Υγεία

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές έχει προαναγγελθεί μείωσή τους κατά μισή μονάδα, αλλά πληροφορίες των τελευταίων ημερών έφεραν υπό εξέταση και το ενδεχόμενο μείωσης κατά μία μονάδα, όπως προβλέπεται και στο γαλάζιο προεκλογικό πρόγραμμα για την δεύτερη τετραετία. Σε αυτό αναφέρεται επίσης και σε μείωση τεκμηρίων διαβίωσης από 1-1-2025 κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά.

Το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει επίσης «πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για την Υγεία» χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί εάν προσανατολίζεται και σε αυξήσεις για το ιατρικό προσωπικό.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα έχουν σημειακό χαρακτήρα και θα είναι στοχευμένες «ώστε να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι», αλλά «δεν πρόκειται να φύγουμε από την λογική της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και το να πληρώνουν όλοι δίκαια», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημογραφικό – Στεγαστικό

Απολύτως σαφές έχει καταστεί πλέον ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο δημογραφικό και στο στεγαστικό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε χθες μήνυμα για τη σημασία που αποδίδει στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης των οικογενειών με παιδιά ως βασική πτυχή της στρατηγικής για το δημογραφικό, με την επίσκεψη του σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο, απ’ όπου προανήγγειλε περισσότερα σχετικά με μία «πολύπλευρη» κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ.

Εξετάζονται παρεμβάσεις για πλήρη εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους- που μένει να φανεί εάν θα ικανοποιούν τα αιτήματα φορέων των τριτέκνων οι οποίοι θα συμμετέχουν και στις κινητοποιήσεις στην ΔΕΘ- αύξηση στο επίδομα τέκνου, φορολογικά κίνητρα για νέες οικογένειες, υπηρεσίες υποστήριξής τους σε Παιδεία και Υγεία, αλλά και κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες.

Αναφορικά με το στεγαστικό, έμφαση θα δοθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», προϋπολογισμού 2 δις ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και αυξημένα ηλικιακά όρια έως 50 ετών.

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα ανακοινωθούν και περαιτέρω μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση με στόχο να μπει φρένο σε περιοχές που διαπιστώνεται ότι έχει επέλθει κορεσμός.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα αυτό ήταν πάντως προσεκτική, καθώς προσδιόρισε ως βασικό στόχο των παρεμβάσεων τα κλειστά σπίτια «που φαίνεται ότι είναι 500.000», τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος και χρειάζεται να μπούνε κάποιοι κανόνες, αλλά ο στόχος- όπως ανέφερε- είναι «όχι να πάμε να χτυπήσουμε μια πτυχή της οικονομίας, ένα μέρος που δουλεύει και αποδίδει και φέρνει έσοδα στο κράτος, αλλά να ενισχύσουμε τους πολίτες που έχουν κλειστά ακίνητα».

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις