Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις – Οι αναλυτές φοβούνται ότι το σημερινό ξέσπασμα βίας είναι η αρχή – Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αναγκάζονται να στείλουν στο εξωτερικό τα παιδιά τους, σε συγγενείς που ήδη ζουν έξω, ώστε να έχουν ένα καλύτερο αύριο – Ήδη η χώρα έχει περισσότερους πολίτες στην διασπορά παρά στο εσωτερικό της

Νέος κύκλος βίας ξέσπασε στους δρόμους της Βηρυτού την Πέμπτη. Σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μιας χώρας που έχει δοκιμαστεί, πολλές φορές, στο παρελθόν από συγκρούσεις, ξέσπασε ένας μικρός εμφύλιος περίπου τεσσάρων ωρών μεταξύ Χριστιανικών ομάδων και οπαδών των σιιτικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Αμάλ. Η γειτονιά που εξελίχθηκε το πολεμικό σκηνικό, είναι χριστιανική που συνορεύει όμως με σιιτική γειτονιά.

Οι κάτοικοι έντρομοι έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία εν μέσω πυροβολισμών, ρουκετών και ελεύθερων σκοπευτών που είχαν κρυφτεί στα ψηλά κτίρια. Οι μαθητές δημοτικού σχολείου, μαζί με δασκάλους και προσωπικό του σχολείου είχαν κρυφτεί στο υπόγειο ώστε να προστατευτούν.

Η ένταση ξεκίνησε, όταν ομάδα υποστηρικτικών της Χεζμπολάχ, διαδήλωναν για να απομακρυνθεί ο δικαστής που διερευνά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας τον Αύγουστο του 2020. Ο δικαστής, Τάρεκ Μπιτάρ, στην δικογραφία που έχει σχηματίσει κατηγορεί αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη της σιιτικής οργάνωσης. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού για να απομακρυνθούν οι ένοπλοι.

Ο Λίβανος, εδώ και περίπου δύο χρόνια αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση που έχει φέρει μεγάλη ένταση στην κοινωνία αλλά και διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων. Η μικρή χώρα της Μεσογείου με την πλούσια ιστορία, έχει στο εσωτερικό της 18 διαφορετικές θρησκευτικές αιρέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ακόμη και οι θεσμικοί φορείς είναι χωρισμένοι έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι θρησκείες. Δηλαδή, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι χριστιανός Μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός Σουνίτης μουσουλμάνος και ο πρόεδρος της βουλής Σιίτης μουσουλμάνος.

Ωστόσο, η ένταση στην κοινωνία και ο θυμός κορυφώθηκε με την φονική έκρηξη του Αύγουστο στο λιμάνι της Βηρυτού. 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες των θυμάτων ούτε έχουν δοθεί οι απαντήσεις για αυτήν την έκρηξη. Τον τελευταίο καιρό, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες βυθίστηκε στο σκοτάδι καθώς αντιμετωπίζει και ενεργειακή κρίση. Τα προηγούμενα χρόνια, η μεταναστευτική κρίση προκάλεσε νέους τριγμούς.

Η πανδημία ήρθε να προσθέσει κι άλλα προβλήματα, καθώς ήδη υπήρχαν ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Αρκετοί είναι οι ασθενείς, που δεν μπορούν α καλύψουν τις ανάγκες τους ενώ ακόμη και οι καρκινοπαθείς έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τις θεραπείες τους, διότι δεν μπορούν να τους παρέχουν βοήθεια τα νοσοκομεία.

Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αναγκάζονται να στείλουν στο εξωτερικό τα παιδιά τους, σε συγγενείς που ήδη ζουν έξω, ώστε να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Ήδη η χώρα έχει περισσότερους πολίτες στην διασπορά παρά στο εσωτερικό της.

Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον σε κάθε περιοχή της χώρας. Όμως, οι αναλυτές φοβούνται ότι το σημερινό ξέσπασμα βίας είναι η αρχή. Ο φόβος των πολιτών είναι μην ξεσπάσει -για άλλη μια φορά- ένας αιματηρός εμφύλιος.

Ελένη Γκρήγκοβιτς
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις