Μήνας τουρκικών προκλήσεων για την Κύπρο, προαλείφεται ο Ιούλιος. Χτες, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, από κοινού με τον επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για μια ακόμη φορά ουσιαστικά ενταφίασαν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, εμμένοντας στη διχοτόμηση και στα δύο κράτη.
Το ίδιο έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ΕΕ -με την οποία κατά τα άλλα επιδιώκει «θετική ατζέντα»- ενώ επέλεξε να υποβαθμίσει τον «υψηλόβαθμο» συνομιλητή του από την ΕΕ, όπου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του είπε ότι θα πάει στα κατεχόμενα την θλιβερή επέτειο του Αττίλα και θα πει ό,τι θέλει.
Προηγουμένως, ο υψηλόβαθμος παράγων της ΕΕ, υποτίθεται του είχε τηλεφωνήσει για να του πει να κρατήσει χαμηλούς τόνους κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου.
Ακόμα πιο σοβαρό είναι, όμως, ότι ενώ η Αγκυρα διατείνεται ότι επιδιώκει καλές σχέσεις με την ΕΕ, ο Τ. Ερντογάν προανήγγειλε όχι απλά έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αποστολή πλωτού γεωτρύπανου.
Να σημειωθεί ότι, όπως έχουν δηλώσει Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Τ. Ερντογάν θα μεταβεί στα κατεχόμενα, προκειμένου αφενός να «σφραγίσει» τον «τρίτο Αττίλα», παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, αφετέρου για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων.
Μένει να φανεί κατά πόσον το τηλεφώνημα του υψηλόβαθμου παράγοντα της ΕΕ θα πιάσει τόπο, και, άρα, ο Τ. Ερντογάν θα περιοριστεί σε λεονταρισμούς, ή θα γίνουν πράξη οι απειλές της Άγκυρας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της, η ΕΕ περιορίστηκε σε ευχολόγια και στην γνωστή τακτική της του κατευνασμού της Τουρκίας, ενώ ουδεμία αναφορά έγινε στην προοπτική επιβολής κυρώσεων.
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα προβλήθηκε ιδιαίτερα στα τουρκικά ΜΜΕ. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές των τουρκικών εφημερίδων, όπως της Hürriyet, η οποία κάνει λόγο για «αποφασιστικότητα για δύο κράτη», της Milat που παραθέτει τη φράση του Ερσίν Τατάρ ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα για την “ΤΔΒΚ” (σ.σ. κατεχόμενα)», της Yeni Çağ ότι «κι’ εμείς αγνοούμε εσάς (σ.σ. την Κυπριακή Δημοκρατια)», της Yeni Birlik ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα (σ.σ. στην Κύπρο) που πηγάζουν από την ιστορία», της Cumhuriyet ότι «ξεκίνησε μια νέα εποχή», κ.ο.κ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις