Στον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, όπως όλα δείχνουν ανατέθηκε ο ρόλος του agent provocateur

Η «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, που μόνο «ιδιωτική» δεν ήταν, αφού ακόμα και στην επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται νέτα – σκέτα «επίσκεψη», έγινε σε μια περίοδο που η Άγκυρα συστηματικά ανακινεί το «πακέτο» προβλημάτων, το οποίο, κατά την ίδια, πρέπει να τεθεί στον ερχόμενο γύρο των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών.

Και βέβαια, σημαντική θέση στο «πακέτο» της έχει το ζήτημα της «τουρκικής», και όχι μουσουλμανικής όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, μειονότητας της Θράκης, η «εκλογή» των μουφτήδων, κ.ο.κ. Θέματα, τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τελευταίο διάστημα, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές (Ιανουάριο και Μάρτιο).

«Βιτρίνα»

Στον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν ανατέθηκε ο ρόλος του agent provocateur.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο «ειδικών αποστολών», το οποίο όπως όλα δείχνουν μάλλον έχει ως «βιτρίνα» τον τίτλο του υφυπουργού Εξωτερικών. Ενδεικτικό του «ρόλου» του είναι ότι προ ετών είχε αναλάβει τον ρόλο του «διαφημιστή» των απαγωγών των οπαδών του Γκιουλέν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Οταν, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι η μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, έχει απαγάγει και φέρει στην Τουρκία 80 μέλη της τρομοκρατικής, όπως την χαρακτηρίζει, οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, FETO, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έσπευδε να ανακοινώσει με «υπερηφάνεια» ότι είναι παραπάνω. «Μια εκατοντάδα».

Ο ίδιος φέρεται να έχει παίξει άκρως περίεργο ρόλο στην υπόθεση των απαγωγών, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν στα Βαλκάνια. Στο Κόσσοβο και στη Βουλγαρία. Η τελευταία φέρεται να έκανε «δωράκι» στην Άγκυρα αρκετούς Γκιουλενιστές.

Ανιστόρητοι

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη κατά την περίοδο των Ραμαζανιων γίνονται εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Τώρα, κατά την «ιδιωτική» επίσκεψή του στη Βόρειο Ελλάδα, ο Γ.Κιράν δεν δίστασε να ανακινήσει, για πρώτη φορά, θέμα «τουρκικής κοινότητας» στην Θεσσαλονίκη και τζαμιού στη συμπρωτεύουσα, ενώ, ως συνήθως πράττει η Τουρκία, να μιλήσει για «τουρκική» μειονότητα και καταπίεσή της από την Ελλάδα.

Επιπλέον, με τις συναντήσεις που είχε με τους ψευτομουφτήδες, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της γείτονος, σύμφωνα με τους οποίους οι μουφτήδες πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται.

Αραγε, ο κ.Γ.Κιράν και οι ανιστόρητοι πέριξ αυτόν, αντιλαμβάνονται τι λένε;

Οι ίδιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι ιερείς στην Τουρκία κάθε άλλο παρά εκλέγονται. Πως, λοιπόν, απαιτούν το αντίστροφο από την Ελλάδα;

Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάννης όρισε τη μειονότητα στη Θράκη ως «μουσουλμανική» και όχι ως «τουρκική», κατόπιν επίμονου αιτήματος του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ. Κάτι που σκοπίμως προσποιούνται ότι αγνοούν οι εκάστοτε Τούρκοι παράγοντες. Ο λόγος, τότε (1923), ήταν προφανής: Απλά, ο Ατατούρκ δεν ήθελε να αναγνωρίσει τους Κούρδους ως εθνική μειονότητα εντός της Τουρκίας.

Ρατσισμός

Ακόμα, από τους τουλάχιστον 120.000 Ελληνες μειονοτικούς που ζουν στη Θράκη, ένα τεράστιο ποσοστό είναι Πομάκοι και Ρομά, οι οποίοι ουδεμία σχέση θέλουν να έχουν με εκείνους τους κύκλους που πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι».

Αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που θεωρούν εαυτόν «τουρκογενή» και «τουρκόφωνο», είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν βλέπουν τον εαυτό τους περισσότερο ως Τούρκο και λιγότερο ως Ελληνα.

Ειδικά οι Πομάκοι, οι Ρομά και σημαντικό μέρος της μειονότητας φαίνεται ότι αποτελούν σοβαρά «αγκάθια» για την Άγκυρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στις επαφές που είχε ο Τούρκος υφυπουργός με τους παράγοντες της μειονότητας, ήταν η προτροπή του να στραγγαλισουν (!) κάθε φωνή που αμφισβητεί τον τουρκισμό και διαχωρίζει τη μειονότητα (Πομάκοι, Ρομα, Τουρκογενείς).

Κάτι που δείχνει τις ρατσιστικές νοοτροπίες που διακατέχουν τους υποτιθέμενους οπαδούς του «εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού».

Δημόσιος περίπατος

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, όπως κατ’ επανάληψη έχουν προσπαθήσει να κάνουν στο παρελθόν άπαντες οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέπτονταν τη Θράκη, έκανε επίδειξη της τουρκικής παρουσίας σε ελληνικό έδαφος, κάνοντας βόλτες στο κέντρο της Ξάνθης. Και πάλι, έχοντας δίπλα του τον «ψευτομουφτή», Αχμέτ Μετέ.

 

Τέτοια ελευθερία κινήσεων είναι αμφίβολο εάν διασφαλίζει η τουρκική πλευρά στους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους όταν βρίσκονται στην Τουρκία.

Αραγε, μήπως ήλθε η ώρα να αναθεωρήσει η Αθήνα την τακτική της, και να στέλνει Ελληνες υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς να επισκέπτονται την Ιμβρο, την Τενεδο, τη Σμύρνη, τον Πόντο (Τραπεζούντα και Σουμελα ), την Χαλκη (και τα αλλά πριγκιπόνησια), αλλά και την -αποδεκατισμένη, με τουρκική υπαιτιότητα- μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγία Σοφία; Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος που επισκέφθηκε την Ιμβρο και τον Πόντο ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Ελληνες βουλευτές

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής για το Ραμαζάνι παρευρέθησαν από πλευράς μειονότητας οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπουράν από ΚΙΝΑΛ και Χουσεΐν Ζεμπέκ από ΣΥΡΙΖΑ, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμετ Ριτβαν, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης, κ..λ.π.

Άραγε, οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αναγνωρίζουν τους ψευδομουφτήδες;

Στο δείπνο πήρε μέρος και η πρόεδρος του κόμματος, ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου, γνωστή για τις φιλοτουρκικές τοποθετήσεις της.

«Ενημέρωση» αλα τούρκα

Το ίδιο εντυπωσιακός, με περιορισμούς αλα τούρκα όμως, ήταν ο τρόπος που στήθηκε η δήθεν «συνέντευξη Τύπου» που παραχώρησε ο Τούρκος υφυπουργός στο προαύλιο του προξενείου Κομοτηνής. Ενδεικτικό της … δημοκρατικής αντίληψης που διακατέχει την Άγκυρα ως προς τα ΜΜΕ, είναι ότι εκλήθησαν μόνο τα τουρκοφωνα ΜΜΕ.

Ως συνήθως, επίσης, έτσι και τώρα, ο Τούρκος υφυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ, τον οποίο η Άγκυρα έχει ανάγει σε «σύμβολο», και, ως λέγεται μάλιστα, χρηματοδοτείται και σχετικό κινηματογραφικό έργο γι’ αυτόν.

Ο τουρκικός Τύπος

Ως ήταν αναμενόμενο, ειδικά ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος εστιάζει στους «ομογενείς» στη Θεσσαλονίκη και στο τζαμι, στην «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, και βέβαια στον ελληνο-τουρκικό διάλογο.

Ο Κιράν, σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, τόνισε ότι η άρνηση της «εθνοτικής ταυτότητας» και ο περιορισμός των ελευθεριών επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει κάθε θετικό βήμα στο οποίο θα προβεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει να μείνουμε σιωπηλοί σε σχέση με την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας». Δήλωσε, ακόμα, ότι «ως Τουρκία και Ελλάδα έχουμε την αναγκαία βούληση να αφήσουμε αυτά τα ζήτημα πίσω μας και να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας».

Μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ, επίσης, σημείωσε πως ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία θέτει όλα αυτά τα ζητήματα στην Ελλάδα, όπως και το θέμα του τζαμιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ γράφουν ότι ο ίδιος εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «οι ομογενείς εντός και πέριξ της Θεσσαλονίκης δεν έχουν τέμενος για λατρεία ακόμη και κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά τεμένη οθωμανικής κληρονομιάς στην περιοχή».

Τέλος, σημειώνουν ότι ο ίδιος είπε πως η Τουρκία προβαίνει σε βήματα προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει αυτή τη «θλιβερή κατάσταση», ενώ τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί, και ειδικά η ΕΕ, πρέπει να απευθύνουν έκκληση την Ελλάδα σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις