Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και στην Ελλάδα πρώτο τρεντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το #boycottGreekMedia.
Δύο φράσεις κυριαρχούσαν την Παρασκευή το πρωί στα ελληνικά social media. “Για το τίποτα”. Και “για το ποδόσφαιρο”. Δύο βίντεο διαμοιράστηκαν επίσης από εκαντοντάδες χρήστες του Twitter.
Tο βίντεο ντοκουμέντο με τους άνδρες της ΔΡΑΣΗΣ:
Και εδώ το μονταρισμένο βίντεο του Star:
Ο Μάριος Ραφαήλ Μπίκος, ο οποίος ανήρτησε το αποκαλυπτικό βίντεο, μιλώντας μάλιστα στο NEWS 24/7, επιβεβαίωσε ότι το βίντεο που προβλήθηκε στο δελτίο του Star έχει υποστεί επεξεργασία, ενώ έγραψε στο Twitter:
Το παραπάνω βίντεο στάθηκε αφορμή για “εμπάργκο” του ΚΚΕ σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, καθώς η Λιάνα Κανέλλη όταν θέλησε να αναφερθεί στο γεγονός, “κόπηκε” στον αέρα και την ζητήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα λόγια που… μετέφερε.
Λίγες ώρες μετά, ήταν η σειρά του ΣΚΑΙ, με το Omnia TV και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, να κατηγορούν το κανάλι για σκοπιμότητα. Τη σύγκριση μπορείτε να τη δείτε παρακάτω.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, παρουσιαστής της εκπομπής στην οποία προβλήθηκε το απόσπασμα, παραδέχθηκε το σφάλμα, το οποίο βέβαια δεν είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του καναλιού.
Μαζί με τα παραπάνω, ρεπόρτερ της ΕΡΤ έφτασε να λέει πως ένας εκ των συλληφθέντων στα επεισόδια, φέρει ίδιο επίθετο με καταδικασθέντα για τη δράση των Πυρήνων της Φωτιάς, κάτι που ουδέποτε συνδέθηκε και είχε κάποια υπόσταση.
Όλα αυτά την ώρα που σήμερα, εντελώς συγκυριακά, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που σημείωσαν δε, πως η χώρα μας “φιγουράρει” στην καθόλου τιμητική, 65η θέση, στον σχετικό κατάλογο που δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (Reporters Without Borders).
Πρόκειται για έναν κατάλογο, που αναρτάται κάθε χρόνο από το 2002, και με βάση τον οποίο κατατάσσονται 180 χώρες και περιοχές ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι. Βασίζεται στην αξιολόγηση του πλουραλισμού, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή. Ο σχετικός δείκτης αποτελεί σημείο αναφοράς από διπλωμάτες, διεθνείς οργανισμούς (όπως ΟΗΕ) αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Για το 2020 λοιπόν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση, ενώ αναμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία.
Πρώτη χώρα στην Ελευθερία του Τύπου είναι η Νορβηγία και ακολουθούν τα λοιπά Σκανδιναβικά κράτη, στα εθνικά μέσα ενημέρωσης των οποίων απαγορεύονται μέχρι και τα… πρωταπριλιάτικα αστεία, σε μια προσπάθεια περιορισμού των fake news. Στα Σκανδιναβικά κράτη μάλιστα, τα ιδιωτικά ΜΜΕ ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ιδρύματα και συμπράξεις, ενώ τα “πέναλτι” για παραβίαση της δεοντολογίας είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.
Να σημειώσουμε εδώ πως το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση έχοντας ωστόσο κάνει ένα καλό άλμα από την 74η, που βρισκόταν το 2018.
Η ίδια ανεξάρτητη έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, εστιάζει στην υπαγωγή από την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο της ΕΡΤ όσο και του Αθηναϊκού Πρακτορείου απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ υπάρχουν και ανησυχητικές διατυπώσεις για την αστυνομική αυθαιρεσία κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Γίνεται μάλιστα από πέρυσι, ειδική αναφορά στο “νέο προεδρικό διάταγμα, που έθεσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”.
Σύμφωνα με το επίμαχο ΦΕΚ που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περιλαμβάνονται σε μία μακρά λίστα επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ηλεκτρομαγνητική Κύμης, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες “δημοσίου ενδιαφέροντος κατά την έννοια της περίπτωσης ιβ του άρθρου 2 του ν. 4548/2018”.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί φυσικά η πρόσφατη λίστα Πέτσα με τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και τα φαινόμενα παραποίησης δεδομένων που έχουμε δει από ιδιωτικών συμφερόντων ελληνικά media. Γεγονότα που δυστυχώς για όλους μας δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως τοξικό και άκρως επικίνδυνο κλίμα, υπό το hashtag #boycotGreekMedia που καθόλου δεν τιμά το τι ονομάζεται “δεοντολογία” στη χώρα μας.
Το κακό εδώ είναι πως μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά, ενώ αν θέλουμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της δημοσιογραφίας στον τόπο μας, τότε θα πρέπει να τον αλλάξουμε από τον πυρήνα του. Από το πώς γίνεται ή δεν γίνεται ο έλεγχος της δεοντολογίας, από τις κυρώσεις που προβλέπονται και δεν επιβάλλονται, από το πόσο υποστελεχωμένα είναι τα ελληνικά media, από τις τριγωνικές συναλλαγές ιδιοκτητών και πάει λέγοντας.
Πριν λίγο καιρό, μέλη της επιτροπής πολιτισμού του ΕΚ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τα ΜΜΕ και τον Τύπο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα media λόγω της πανδημίας.
Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε επίσης 5,1 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων με στόχο τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, τον εντοπισμό κινδύνων για τον πλουραλισμό και τη στήριξη διασυνοριακών ερευνών (εκπαίδευση και κατάρτιση δημοσιογράφων, στήριξη οπτικοακουσικών μέσων, στήριξη στην πρόσβαση στις αγορές).
Ωστόσο, και παρά τα παραπάνω, τα ελληνικά media αντιμετωπίζουν στο διηνεκές μια τεράστια κρίση αξιοπιστίας και οφείλουν, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς το νεότερο ειδικά κοινό που αγανακτεί μπροστά στις οθόνες, να ρίξουν τους τόνους, και να προσπαθήσουν να στραφούν έστω και τώρα προς τον πλουραλισμό, ακόμη κι αν το κάνουν για τα προσχήματα. Και ναι, να ρίξουμε και λίγο περισσότερο το βλέμμα προς την ΕΣΗΕΑ και το πώς λειτουργεί ή εν τέλει, υπολειτουργεί ως προς τα παραπάνω ζητήματα.
Από εκεί και πέρα, το τσουβάλιασμα όλων των media και των δημοσιογράφων συλλήβδην, μόνο κακό κάνει και στο τέλος της ημέρας, εξυπηρετεί το έργο του ίδιου του εξουσιαστή.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις