Κάθε αίσθηση της περιφερειακής πραγματικότητας και της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει να έχει χάσει ο πρωθυπουργός. Εσχάτως, στη συζήτηση που είχε στο συνέδριο «Αθήνα: Διάλογοι για την Πολιτική – Athens Policy Dialogues», με τον «φαν» του, εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα», Γιάννη Πρετεντέρη, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, είπε το ανεπανάληπτο: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά διαφωνούμε πολιτισμένα».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική των «ήρεμων υδάτων» έχει αποδώσει καρπούς. Ποιους; Αυτό, όπως εξήγησε, αποτυπώνεται στον μηδενισμό των παραβιάσεων του εναέριου χώρου, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στην έκδοση της γρήγορης βίζας κ.α. Είναι, δε, τόσο καλά τα πράγματα που το «έδαφος είναι ώριμο, ώστε να έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2026».
Μην ξεχάσει να στείλει ανθοδέσμη στην Εμινέ
Μην ξεχάσει ο πρωθυπουργός να στείλει μια ανθοδέσμη στον «κουμπάρο» το Ταγίπ και τη σύζυγό του, Εμινέ, και να τους ευχαριστήσει, διότι μας κάνουν χάρη ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν παραβιάζουν τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο (αν και τα κατασκοπευτικά και τα drones συνεχίζουν τις προκλητικές εμφανίσεις τους), και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν μπαινοβγαίνουν στα Ελληνικά Χωρικά Υδατα, αλλά κάθονται απέξω και δεν αφήνουν ούτε καν να ποντιστεί το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Πράγματι, κ. πρωθυπουργέ, «διαφωνούμε πολιτισμένα» με την Αγκυρα. Κάτι σαν να έχουν μια «διαφωνία» το Λουξεμβούργο με το Βέλγιο. Εξάλλου, ως βιοτικό επίπεδο, η χώρα μας κάπου εκεί, αν όχι με την Ελβετία, με το Βέλγιο συγκρίνεται. Ως εκ τούτου, δεδομένου, όπςω είπε, ότι η χώρα πετυχαίνει πλεονάσματα, επιστρέφει 2 δισ. ευρώ σε μειώσεις φόρων.
Δεν πάει να τα πει αυτά, για τα ψίχουλα που δίδει από την υπερφορολόγηση της κοινωνίας, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, στους εργαζόμενους, κ.ο.κ.;
Εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία
Α, είπε και το άλλο το … κορυφαίο όσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι «η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, πιο σημαντικό είναι το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικές.

Πράγματι, εξαιρετικές. Σε τέτοιο σημείο που ο Τραμπ να στήνει αρμένικες βίζιτες για τον Ερντογάν και τον Κ. Μητσοτάκη να τον έχει στο περίμενε. Οτι κάποια στιγμή θα γίνει η επίσκεψη, θα γίνει. Αλλά φανταστείτε σε τι απελπισία έχει περιέλθει ο Κ. Μητσοτάκης που δεν μπορεί να δει τον Τραμπ, που εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία, και έφτασε στο σημείο να δεχτεί πρόσφατα στο μέγαρο Μαξίμου – σε θερμή συνάντηση, όπως ανέφεραν τα φερέφωνα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ – τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Του οποίου την καρατόμηση ζητούσε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Κι’ αυτό, επειδή ο Ελπιδοφόρος έχει πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Τόσο … εξαιρετικές είναι οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον. Τόσο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει επίδειξη … γραικυλισμού στη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, παραπέμποντας σε ντροπιαστικές εποχές Πιούριφοϊ.
«Διαφωνεί πολιτισμένα» και στο Κυπριακό
Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μια καινούρια ηγεσία στα κατεχόμενα, αλλά, όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια εκφρασμένη γνώμη από την Άγκυρα για λύση δύο κρατών, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή […] Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά δεν θα έλεγα ότι είμαι και αισιόδοξος».
Τσιμουδιά, βέβαια, για το επαίσχυντο καθεστώς των εγγυήσεων (η Αγκυρα επιμένει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη) και την κατάργησή του, όπως και για το ότι το Κυπριακό είναι προϊόν εισβολής σε ανεξάρτητη χώρα και κατοχής εδάφους της. Αυτά περί εισβολής ακι κατοχής, ο Κ. Μητσοτάκης τα θυμάται μόνο όταν πρόκειται να μιλήσει για τη Ρωσία και το Ουκρανικό. Για την Τουρκία, απλά … «διαφωνούμε πολιτισμένα».
Γκάφα με το πενταμερές σχήμα για τη Μεσόγειο;
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά του πρωθυπουργού ήταν για την λίαν καθυστερημένη πρόταση της Αθήνας, για να προλάβει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, για πενταμερές σχήμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ προωθούσαν τετραμερές σχήμα, χωρίς την Κύπρο, ενώ η Αθήνα προτείνουν και τη συμμετοχή της Λευκωσίας.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δήλωσε ανοιχτός σε μια ευρύτερη διάσκεψη των χωρών της περιοχής, «όχι κατ’ ανάγκη για να συζητήσουμε τα πολύ δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα, αλλά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία» κ.α.»
Τι συμβαίνει κ. πρωθυπουργέ; Αλλα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα ότι στην ατζέντα θα είναι και οι «οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών». Πάλι γκάφα έκανε η κυβέρνηση και άλλα λέει τη μια και άλλα την άλλη;

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει η Ελλάδα για Συνάντηση παράκτιων χωρών της περιοχής μας. Η Ελλάδα ανέκαθεν στηρίζει τριμερή και πολυμερή περιφερειακά σχήματα συνεργασίας με χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις. Αυτό καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ λόγω των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων της συγκυρίας. Η πρόταση ενός Πολυμερούς Σχήματος 5Χ5 περιλαμβάνει 5 χώρες και 5 θεματικές. Συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Λιβύη. Και ως θεματικές το μεταναστευτικό, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη συνδεσιμότητα, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και την πολιτική προστασία. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει να διερευνήσει τη δυνατότητα και τις προοπτικές ενός τέτοιου σχήματος και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».
Με επτά χρόνια καθυστέρηση
Μιλώντας, επίσης, για τις σχεδιαζόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα από αμερικανικές εταιρείες, είπε ότι η πρώτη απόπειρα εξόρυξης θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 18 μηνών. «Εάν βρούμε φυσικό αέριο, αυτό αλλάζει τα πάντα ως προς την ενεργειακή θέση της Ελλάδας», υπογράμμισε.
Σχεδόν επτά χρόνια κυβέρνηση είναι και τώρα θυμήθηκε ότι μπορεί βρε αδερφέ να «σκάψει» για αέριο. Οσο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, του μιλούσε για «πράσινη ενέργεια», η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλεγε … σιγά μην κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες Κόλπο του Μεξικό. Τώρα που έφυγε ο Μπάϊντεν και ο Τραμπ έδωσε γραμμή για «βρώμικη ενέργεια», ανακάλυψε ο Κ. Μητσοτάκης τους υδρογονάνθρακες. Κυβέρνηση κωλοτούμπας. Επτά χαμένα χρόνια.
Εσκισε μερικά … καλτσόν με τον Νετανιάχου
Οσον αφορά την ακραιφνή στήριξή του προς τον Νετανιάχου, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τήρησε το «απολύτως σωστό μέτρο» απέναντι στο Ισραήλ. «Από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, αλλά ήμασταν αρκετά επικριτικοί, επισημαίνοντας ότι η χρήση βίας είχε ξεπεράσει τα όρια αναλογικής αντιμετώπισης».
Ε, ναι, η κυβέρνηση έσκισε κάμποσα … καλτσόν, διαμαρτυρόμενη στους δρόμους για τους 60 – 70.000 νεκρούς της σφαγής των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Και, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε … χαχόλους, συνέχισε τα φληναφήματά του, λέγοντας πως «δεν είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Δεν λέμε ότι δεν θα το κάνουμε, αλλά πρώτα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».
Χαμός διεθνώς γίνεται με την αναγνώριση του – υποθετικού – κράτους της Παλαιστίνης, μπας και πιεστεί το Ισραήλ, ακόμα και από Δυτικούς στενούς συμμάχους του Τελ Αβίβ, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να χαλάσει την … καρδιά του Νετανιάχου. Κι’ ας του πληρώνει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για αγορές ισραηλινών οπλικών συστημάτων.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις























































