⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google
Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.
➕ Προσθήκη στη GoogleΤο πακέτο στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα, η οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας.
Στα ελληνοτουρκικά, αναγνώρισε ότι παρατηρείται «σχετική επιδείνωση» της τουρκικής ρητορικής, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα στον ορίζοντα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από 1,75 ευρώ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόστος της θέρμανσης στην κορυφή των προβλημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί δέσμη μέτρων με τη συμμετοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και των διυλιστηρίων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα σε τιμή χαμηλότερη από το 1,75 ευρώ το λίτρο, στο οποίο είχε κλείσει την προηγούμενη περίοδο διάθεσης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
- Οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
- Εξέταση της επαναφοράς του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
- Επέκταση της στήριξης στο πετρέλαιο κίνησης και για τον Οκτώβριο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικών εφεδρειών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να κινείται με προσοχή, «γιατί δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».
«Παράθυρο» για προσωρινή μείωση του ΕΦΚ
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα.
«Θα το έκανα έκτακτα για συγκεκριμένο διάστημα. Μόνιμο μέτρο δεν μπορεί να γίνει, γιατί δημιουργεί μια πολύ μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.
«Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στην παγκόσμια αστάθεια»
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια και στην αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ ασφαλέστερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Για το επίπεδο των μισθών, σημείωσε ότι «δεν έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά Πορτογαλίας», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε στην τελευταία ούτε στην πρώτη θέση της Ευρώπης.
Αναγνώρισε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, υποστήριξε όμως ότι η εικόνα «απόλυτου μηδενισμού» που παρουσιάζει η αντιπολίτευση δεν ωφελεί ούτε την ίδια.
«Δεν θα κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας»
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για το επίδομα ανεργίας. «Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να κρατήσει τους πολίτες στην ανεργία, αλλά να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Όπως προανήγγειλε, το επίδομα ανεργίας θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει ακόμη πιο ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το συνολικό έργο του.
Αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο θεσμικός ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από εκείνον του πολιτικού που εκφράζει μια προσωπική άποψη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης είχε διευκρινίσει πως η επίμαχη τοποθέτηση αποτελούσε προσωπική του θέση.
«Τον περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το συνολικό έργο,
Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν δέχεται απειλές»
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται «μια σχετική επιδείνωση στην τουρκική ρητορική», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν δέχεται απειλές από κανέναν».
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί.
Όπως εξήγησε, τέτοιες συναντήσεις μπορούν πολλές φορές να προγραμματιστούν ακόμη και την τελευταία στιγμή.
Τι είπε για τα 12 ναυτικά μίλια και την ηλεκτρική διασύνδεση
Για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο η χώρα μπορεί να ασκήσει όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα.
«Το να υψώνει αναχώματα η Τουρκία δεν είναι και η καλύτερη αντίδραση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συντονισμός με τη γαλλική πλευρά και ότι το έργο δεν είναι πλέον μόνο ελληνικό, αλλά και γαλλικό.
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η αυτοδύναμη ΝΔ»
Μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στο πολιτικό σκηνικό και στα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.
«Είναι σημαντικό την επομένη των εκλογών να έχουμε κυβέρνηση και αυτό δεν είναι αυτονόητο», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που τελικά θα υποδείξει την κυβέρνηση.
Για το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «μόνο μπλουζάκια με το σύνθημα “ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία” δεν έχει βγάλει», ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.
«Ο λαός είναι το αφεντικό»
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στη Μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει ξανά κυβερνών κόμμα το οποίο, έπειτα από σχεδόν δύο τετραετίες, να διατηρεί τόσο μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα.
«Ο λαός είναι το αφεντικό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα υπόσχεται.
Τι είπε για Σαμαρά και Καραμανλή
Ερωτηθείς για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια. Περιορίστηκε στο εξής σχόλιο: «Ό,τι ήταν να πω, το είπα. Να με ξαναρωτήσετε εάν κάνει κόμμα»
Για τον Κώστα Καραμανλή δήλωσε ότι διατηρεί καλή σχέση μαζί του και επισήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην είναι πλέον ενεργός πολιτικός. «Ο κ. Καραμανλής είναι ταυτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Η αναφορά στον Κασιδιάρη
Για τα πολιτικά σχέδια του Ηλία Κασιδιάρη, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Σημείωσε ότι, σε ένα περιβάλλον περιορισμένης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, οι ακραίες φωνές βρίσκουν ευκολότερα απήχηση, ενώ προειδοποίησε ότι δυνάμεις «εκτός των τειχών» ενδέχεται να επενδύσουν σε τέτοιες φωνές ενόψει των εκλογών.
«Δεν χρειάζεται περισσότερο πολιτικό οξυγόνο. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι, δεν θα τον κάνω συνομιλητή μου», ξεκαθάρισε.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού:
Λεπτό προς λεπτό όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο blog του iEidiseis:
LIVE
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού
Μητσοτάκης για Κασιδιάρη: Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επαρκεί
Στα πολιτικά σχέδια του Ηλία Κασιδιάρη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, σε ένα περιβάλλον περιορισμένης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, οι ακραίες φωνές βρίσκουν ευκολότερα απήχηση. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι υπάρχουν δυνάμεις «εκτός των τειχών» οι οποίες, ενόψει των εκλογών, θα επιχειρήσουν να επενδύσουν σε τέτοιες φωνές.
Όπως τόνισε, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να απευθυνθεί και στους πολίτες που σήμερα κλείνουν τα αυτιά τους, καθώς και χρέος του πολιτικού συστήματος να τους πείσει να μην παρασύρονται από αντισυστημικούς πολιτικούς.
«Δεν χρειάζεται περισσότερο πολιτικό οξυγόνο. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι, δεν θα τον κάνω συνομιλητή μου», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης για κόμμα Σαμαρά: Ό,τι ήταν να πω, το είπα
«Ό,τι ήταν να πω, το είπα. Να με ξαναρωτήσετε εάν κάνει κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι διατηρεί καλή σχέση μαζί του. «Έχω καλή σχέση με τον κ. Καραμανλή. Επέλεξε να μην είναι ενεργός πολιτικός», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «είναι ταυτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
«Είναι σημαντικό την επομένη των εκλογών να έχουμε κυβέρνηση και αυτό δεν είναι αυτονόητο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως πρόσθεσε, μεταξύ της προεκλογικής περιόδου και της επόμενης ημέρας μεσολαβούν οι εκλογές και ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που θα υποδείξει την κυβέρνηση
. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, σχολίασε ότι «το ΠΑΣΟΚ μόνο μπλουζάκια με το σύνθημα “ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία” δεν έχει βγάλει».
Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Αφροδίτη Λατινο
πούλου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση».
«Ο λαός είναι το αφεντικό»
Στο πολιτικό σκηνικό και στις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στη Μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει ξανά κυβερνών κόμμα το οποίο, έπειτα από σχεδόν δύο τετραετίες, να διατηρεί τόσο μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.
Όπως σημείωσε, τα ποσοστά του δεύτερου και του τρίτου κόμματος δεν αθροίζουν εκείνα της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «το τελευταίο που πρέπει να εκπέμπουμε είναι μια δεδομένη βεβαιότητα ότι είμαστε περίπου αναντικατάστατοι».
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αναφέρθηκε στην απουσία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει πως όσα υπόσχεται η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει.
«Ο λαός είναι το αφεντικό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Π. Μαρινάκη
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το συνολικό έργο του. «Έχουμε έναν εξαιρετικό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη θέση, καθώς εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο θεσμικός ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από εκείνον του πολιτικού που μπορεί να εκφράσει μια προσωπική άποψη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο για προσωπική του θέση.
«Τον περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το συνολικό έργο του», υπογράμμισε.
«Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας»
«Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σημαντική αναμόρφωση του επιδόματος.
Όπως ανέφερε, σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να κρατήσει τους πολίτες στην ανεργία, αλλά να τους βοηθήσει να βρουν εργασία. «Θα ενισχύσουμε το επίδομα ανεργίας και θα το κάνουμε ακόμη πιο ανταποδοτικό», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά Πορτογαλίας»
Στο ύψος των μισθών και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αναφέρθηκε αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά Πορτογαλίας. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, αλλά ούτε και πρώτοι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «η εικόνα του απόλυτου μηδενισμού που προβάλλει η αντιπολίτευση δεν ωφελεί ούτε την ίδια».
Παράθυρο για μείωση του ΕΦΚ
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.
«Θα το έκανα έκτακτα για συγκεκριμένο διάστημα. Μόνιμο μέτρο δεν μπορεί να γίνει, γιατί δημιουργεί μια πολύ μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά», ξεκαθάρισε.
Πιο χαμηλά από το 1,75 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης
Παρέμβαση για τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνουν στήριξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα διυλιστήρια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί σε τιμή χαμηλότερη από το 1,75 ευρώ το λίτρο, στο οποίο έκλεισε πέρυσι.
Παράλληλα, προανήγγειλε:
- Οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
- Εξετάζεται η επαναφορά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
- Επέκταση της στήριξης στο πετρέλαιο κίνησης και για τον Οκτώβριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόστος της θέρμανσης στην κορυφή των προβλημάτων που προκαλεί η ενεργειακή πίεση, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για τη στήριξη των νοικοκυριών. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη λογική διατήρησης δημοσιονομικών εφεδρειών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινείται προσεκτικά «γιατί δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».
«Η Ελλάδα εξαίρεση στην παγκόσμια αστάθεια»
Στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια και στην αναταραχή που επικρατεί στην αγορά ομολόγων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση και είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής από άλλες χώρες. Όπως τόνισε, η χώρα δανείζεται πλέον με χαμηλότερο επιτόκιο από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Γαλλία.
«Αυτοδύναμη ΝΔ η μόνη ρεαλιστική πρόταση»
Στον στόχο της αυτοδυναμίας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα, αλλά για ένα ρεαλιστικό δίλημμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τα 12 ναυτικά μίλια
Στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι πρόκειται για κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο.
Σύντομα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ξεκινήσει σύντομα.
«Το να υψώνει αναχώματα η Τουρκία δεν είναι και η καλύτερη αντίδραση», σχολίασε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει συντονισμός με τη γαλλική πλευρά και ότι το έργο δεν είναι πλέον μόνο ελληνικό, αλλά και γαλλικό.
«Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ερντογάν στην Ν. Υόρκη»
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «μια σχετική επιδείνωση στην τουρκική ρητορική».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως σημείωσε, πολλές φορές αυτές οι συναντήσεις μπορούν να κανονιστούν ακόμη και την τελευταία στιγμή. «Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν δέχεται απειλές από κανέναν», τόνισε.
Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου
Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επανεκτιμήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης απέφυγε να προαναγγείλει τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν, ξεκαθάρισε όμως ότι υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.
Δεδομένη η λήψη μέτρων
Δεδομένη θεωρείται η λήψη νέων μέτρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και ευρύτερα στα καύσιμα, καθώς το κύμα ανατιμήσεων στην ενεργειακή αλυσίδα έχει πλέον «κλειδώσει».
Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να καλείται να «ζυγίσει» τις παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από το κόστος.
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε για το θέμα, και παρέπεμψε στη συνέντευξη που δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ.
Τα νέα μέτρα για το πετρέλαιο – Τι γνωρίζουμε
Από την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, και τις εκπτώσεις στα διυλιστήρια, μέχρι ενδεχόμενη διεύρυνση της στήριξης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αλλά και την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος (σ.σ. μέτρο που είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί άμεσα), όλα είναι στο τραπέζι. Το ζήτημα είναι πότε θα εφαρμοστούν και ποια χρονική διάρκεια θα έχουν.
Με τα τωρινά δεδομένα, παρότι κρίνεται απαραίτητη η απόφαση για μέτρα στήριξης, ενδεχομένως να μην φτάσουν μέχρι τα μέσα του 2027, παρά «να βγει ο χειμώνας» και τότε θα επαναπροσδιοριστούν.
- «Σίγουρη» θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση για τα καύσιμα κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγει η επιδότηση που περιορίζει το αυξημένο μεταφορικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Στόχος της επιδότησης των 10 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, είναι να περιορίσει ενδεχόμενες επιβαρύνσεις που μπορεί να έχει και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα.
- Η δεύτερη φάση των παρεμβάσεων θα πρέπει να αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Ενδεικτικό του πόσο αναγκαία είναι η παρέμβαση, είναι πως εάν ξεκινούσε αυτές τις μέρες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση πανελλαδική τιμή θα διαμορφωνόταν πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο, ή ακόμα και τα 2 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από τα 1,10 ευρώ, που ήταν η τιμή εκκίνησης τον Οκτώβριο του 2025. Το σενάριο που εξετάζεται είναι σε συνεργασία με τα διυλιστήρια, να γίνει μια άμεση παρέμβαση αλλά και αλλαγές στα κριτήρια του επιδόματος, να δοθεί δηλαδή σε περισσότερους.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





















































