Από τη μια η κυβέρνηση εστιάζει σε μια πολιτική μειώσεων άμεσων φόρων, επιδοτήσεων, αξιοποίησης των ΣΔΙΤ κι από την άλλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτάσσει έναν παρεμβατικό ρόλο του κράτους.
Στα θέματα της ενεργειακής κρίσης, της στέγασης, της εργασίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ακρίβειας μεταξύ άλλων, εστίασαν κατά την παρουσία τους στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας, ουσιαστικά το στίγμα για την εκκίνηση της προγραμματικής αντιπαράθεσης εν όψει της προεκλογικής περιόδου.
Μια συγκριτική αντιπαράθεση των απόψεων που κατατέθηκαν καταδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο. Πιο συγκεκριμένα από τη μια η κυβέρνηση εστιάζει σε μια πολιτική μειώσεων άμεσων φόρων, επιδοτήσεων, αξιοποίησης των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της συγκυρίας κι από την άλλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακολουθώντας τις τάσεις που μετά την πανδημία κυριαρχούν στην οικονομική σκέψη, προτάσσει έναν παρεμβατικό ρόλο του κράτους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής και αναπτυξιακής πρόκλησης, αλλά και στα θέματα εργασίας, παιδείας και υγείας, ενώ επιλέγει τη μείωση έμμεσων φόρων και στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων ως απάντηση στην ακρίβεια. Αναλυτικά οι θέσεις των δύο “μονομάχων” στα “καυτά” θέματα έχουν ως εξής:
Ενεργειακή κρίση
Για την κυβέρνηση προέχει η συνέχιση των επιδοτήσεων ως “ανάχωμα” στη δύσκολη συγκυρία, κι έτσι ανακοίνωσε μέτρα μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων με το κόστος να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης προωθείται η μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης με επιδότηση στην πηγή ύψους περίπου 25 λεπτών, αλλά κι επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, όπως και πρόγραμμα στήριξης για εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προέταξε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα. Επίσης πρότεινε τη διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται σήμερα με φυσικό αέριο, αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών μας πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, αλλά και μείωση στον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Παράλληλα προτείνει δράσεις για την άρση του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ κι ανακατεύθυνση μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer.
Η στέγαση
Για την αντιμετώπιση του του αυξημένου κόστους στέγασης η κυβέρνηση προτείνει επιδότηση έως 40% του κόστους ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν και χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης, θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή» σε συνεργασία με ιδιώτες κατασκευαστές. Επίσης κι αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας GoldenVISA στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, δημιουργία τράπεζας γης ώστε να προωθηθεί πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών αλλά και παρέμβαση στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Εργασία
Για τα θέματα στήριξης της απασχόλησης η κυβέρνηση προτείνει μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και παροχή κινήτρων για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.
Με βάση όσα είπε ο κ. Τσίπρας προτείνεται για μισθωτούς κι όχι μόνο αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Επιπλέον, προτείνεται κατάργηση των τελευταίων νόμων, Χατζηδάκη, που όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας “νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης” αλλά και επαναφορά νομοθεσίας για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, όπως και θέσπιση του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Η κυβέρνηση προτείνει κατά δύο μονάδες μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποκλιμάκωση φόρων κεφαλαίου (μερίσματα κτλ) ενώ προτάσσει και το μοντέλο του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” για την προώθηση της αύξησης του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτάσσει ενίσχυση των ΜμΕ με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας ενώ επιφυλάσει επαυξημένο ρόλο στα χρηματοδοτικά προγράμματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει, το Equifund και το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Παράλληλα αποδίδει στη βιομηχανία ρόλο σημαντικό για την επόμενη μέρα στηρίζοντάς τη με προγράμματα ενεργειακής “θωράκισης”¨.
Για την ακρίβεια
Η κυβέρνηση, πέρα των εισοδηματικών ενισχύσεων με τη μορφή επιδομάτων, αξιοποιεί την αύξηση του κατώτατου μισθου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ διατηρεί χαμηλό ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων (στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο με΄χτι τον Ιούλιο του 2023), αλλά και “παγώνει” την εφαρμογή του μέτρου για ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές, έως τέλος του 2024.
Στον αντίποδα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα στο 6% αλλά και εισοδηματικές ενισχύσεις σε συνταξιούχους, αλλά κι αυξημένα αφορολόγητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κτλ.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις