Ποιος ο ρόλος του Νίκου Δένδια στην ονομασία του ειδικού στρατιωτικού σώματος που θα λειτουργεί στα πρότυπα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Η αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης μονάδας πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον αναγνωρίσιμη και επείγουσα. Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή έχει στραφεί στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων και των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως λόγω της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας και των απειλών που καταγράφονται κατά των νησιών μας. Ωστόσο, η έλλειψη μιας οργανωμένης μονάδας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει πίσω η ανάπτυξη στρατηγικών και εργαλείων για την προστασία της εθνικής ασφάλειας στον τομέα της πληροφορικής.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, προχωρά τώρα στη δημιουργία της «Μονάδας 1864», ενός νέου σώματος ειδικών δυνάμεων αφιερωμένο στην κυβερνοασφάλεια. Αυτή η μονάδα προορίζεται να αναλάβει την προστασία των ψηφιακών υποδομών και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας σε ένα ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο. Η Μονάδα 1864 αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα της διάσημης «Μονάδας 8200» (ή MAMRAM) του ισραηλινού στρατού, που έχει καταστεί πρότυπο στον τομέα της κυβερνοάμυνας.
Η ονομασία της νέας μονάδας, «1864» δεν είναι τυχαία. Φέρει συμβολική αξία, καθώς συνδέεται με την ιστορική στιγμή της ενσωμάτωσης των Επτανήσων στην Ελλάδα εκείνο το έτος. Θυμίζουμε ότι ο κ. Δένδιας έλκει την καταγωγή του από τα Επτάνησα και ειδικότερα από την Κέρκυρα, όπου και γεννήθηκε το 1959 η «Μονάδα 1864» καλείται τώρα να επενδύσει στην καινοτομία και την τεχνολογία, προσφέροντας μια σύγχρονη λύση στις νέες προκλήσεις ασφαλείας.
Η ιδέα για τη δημιουργία τέτοιων ειδικών μονάδων δεν είναι νέα. Πριν από περίπου μια δεκαετία, το TechCrunch, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά περιοδικά, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «From The Israeli Army Unit 8200 To Silicon Valley», αναδεικνύοντας τη μετάβαση της Μονάδας 8200 από τον στρατό στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το άρθρο περιέγραφε πώς η Μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού, λειτουργώντας ως μια startup, είχε συμβάλει στη δημιουργία νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η εμπειρία της Μονάδας 8200 στις πρόσφατες κρίσεις, όπως οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, έχει αναδείξει τη σημασία της προνοητικότητας μέσω της τεχνολογίας. . Η μονάδα είχε συντάξει εκθέσεις που προέβλεπαν τις επιθέσεις, συνδυάζοντας υψηλής τεχνολογίας αναλύσεις με πραγματικά δεδομένα και πληροφορίες, αποδεικνύοντας έτσι την αξία της στην πρόβλεψη επιθέσεων – αν και όπως αποδείχθηκε στην πράξη οι εκθέσεις αυτές δεν εκτιμήθηκαν δεόντως ώστε να αποτραπεί η τρομοκρατική ενέργεια.
Η νέα «Μονάδα 1864» φιλοδοξεί να ακολουθήσει αυτό το πρότυπο, επενδύοντας στη δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος που προάγει την ταχύτητα, την ακρίβεια και την καινοτομία. Ο στρατός θα εντοπίζει και θα αναδεικνύει ταλέντα υψηλής διανοητικής ικανότητας, επιλέγοντας νέους με ανώτερες αναλυτικές δεξιότητες και ικανότητες για γρήγορη λήψη αποφάσεων. Ο κύριος στόχος της Μονάδας 1864 είναι να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες και στρατηγικές στον τομέα της κυβερνοάμυνας, ανταγωνιζόμενη τις διεθνείς προκλήσεις και τις εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας και του πολέμου. Εξετάζοντας τις πρόσφατες στρατηγικές επιθέσεις, οι στρατοί του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, δείχνουν την ανάγκη για εξειδικευμένες μονάδες που να συνδυάζουν στρατηγική σκέψη και τεχνολογική καινοτομία.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις